Baixen un 2’9% els residus recollits a Barcelona : Servei de Premsa

Baixen un 2’9% els residus recollits a Barcelona

12/03/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’any 2013 es van recollir 730.285 tones de residus a la ciutat de Barcelona. Això representa un 2’9% menys que al 2012, quan es van recollir 753.695 tones. També baixa lleugerament l’índex de generació de residus per càpita, que se situa als 1’23 kg/persona/dia, quan al 2012 estava a 1’27 kg/habitant/dia. De fet, el 2013 és el sisè any consecutiu que es registra un descens en el volum total de residus recollits a la ciutat.

 

L’orgànica baixa un 4’1% i manté la seva qualitat

Al 2013, s’han recollit 117.477 tones de matèria orgànica, davant les 122.508 tones de 2012. La recollida de fracció orgànica baixa un 4’1% respecte l’any anterior. Dins del volum recollit, la qualitat de la fracció orgànica recollida baixa lleugerament, passant del 20’2% al 21’1% i es manté des de 2010 al voltant del 20% d’impropis -la brutícia que s’hi llença per error entre l’orgànica-.

Iniciem una campanya per millorar la recollida de l’orgànica als mercats municipals

Amb l’objectiu de millorar la fracció orgànica dels residus als mercats municipals, des d’Hàbitat Urbà es començarà a mitjan de març una campanya a 29 establiments comercials de la xarxa municipal. La campanya, que vol millorar tant la quantitat com la qualitat de la fracció orgànica als mercats, desplegarà 7 informadors de març a octubre que recordaran conceptes bàsics i resoldran dubtes sobre la separació, especialment de la matèria orgànica però també d’altres com el paper i el cartró, als paradistes i el personal encarregat de la separació de residus.

Amb la iniciativa es pretén reduir el percentatge actual d’impropis per sota del 7% -al 2012 es trobava al 9’19%, amb força variabilitat segons el mercat- i augmentar la quantitat de fracció orgànica recollida als mercats per sobre del 36% de tones de fracció orgànica respecte les tones total recollides, ja què els mercats són uns grans generadors de fracció orgànica, amb una gran diversitat de productors desigualment conscienciats sobre la necessitat de separar correctament la fracció orgànica

Els 29 mercats que participaran són: l’Abaceria Central, El Besòs, Els Encants, la Mercè, El Ninot, Poblenou, Felip II, Galvany, La Guineueta, El Carmel, El Clot, L’Estrella, El Fort Pienc, Horta, Les Corts, La Llibertat, Sagrada Família, Sant Martí, Vall d’Hebron, La Barceloneta, El Bon Pastor, Canyelles, La Concepció, Hostafrancs, Montserrat, Sant Andreu, Sant Gervasi, Sarrià i Sant Antoni.

L’Ajuntament de Barcelona ha obtingut una subvenció de l’Agència Catalana de Residus per a aquesta campanya, que en finança prop del 50% del seu cost.

 

Baixa el paper i cartró recollit i es mantenen els envasos i el vidre

Al 2013 es van recollir 48.639 tones de paper i cartró, un 16’3% menys que al 2012, una dada que continua el descens sostingut dels darrers anys, i que aporta el pes principal al descens del volum global de residus recollits. La baixada del volum de cartró i paper recollit és probablement un dels resultats més directament proporcionals a la reducció de l’activitat comercial, en el marc de la recessió econòmica dels darrers anys. En aquest descens també hi influeixen les sostraccions de material dels contenidors, àmbit en el qual la Guàrdia Urbana de Barcelona ha desplegat una vigilància intensiva durant el 2013 que ha acabat amb 3.607 actuacions per endur-se objectes i residus dels contenidors i/o escollir o seleccionar residus dipositats a la via pública.

Vidre: al 2013 es van recollir 32.592 tones de vidre, un 0’15% més que al 2012, quan es van recollir 32.543 tones als contenidors verds.

Envasos: l’any passat es van recollir 18.990 tones d’envasos, el que representa un descens en el volum d’envasos als contenidors grocs d’un 3’8% respecte del 20112, quan es van recollir 19.735 tones.

 

Creix l’ús dels punts verds i es consoliden com a espais de referència del reciclatge

La xarxa de punts verds de Barcelona augmenta el seu nombre d’usos ciutadans any rere any i es consoliden com a equipament de referència per als barcelonins. L’any 2013 els punts verds de Barcelona van rebre 741.086 visites, unes 57.000 visites més que al 2012, quan en van rebre 683.273.

Aquest increment es deu a un major ús generalitzat de la xarxa, que compta amb 23 punts verds de barri disponibles a la ciutat, 96 parades de punts verds mòbils i 7 punts verds de zona. També hi ha influït molt lleugerament l’obertura al 2013 del nou punt verd de barri de la Barceloneta, al parc de la Barceloneta. En total, els ciutadans disposen de més de 100 espais on portar gratuïtament els residus que no es poden llançar als contenidors de carrer.

Els punts verds faciliten la recollida de residus domèstics als ciutadans i emmagatzemar provisionalment aquests residus que no tenen cabuda als contenidors de selectiva per al seu posterior trasllat a les plantes de tractament i per poder ser reutilitzats o reciclats.





Paraules clau

recollida de residus/ residus/