Trias reivindica la figura de Paco Candel, pioner a l’hora d’abordar la immigració i també per associar progrés social i progrés nacional : Servei de Premsa

Trias reivindica la figura de Paco Candel, pioner a l’hora d’abordar la immigració i també per associar progrés social i progrés nacional

12/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona ha afirmat que en aquests moments cal reivindicar més que mai en aquests moments, cal reivindicar més que mai Candel, no només pel fet d’haver estat pioner a l’hora d’abordar la immigració, sinó també per associar progrés social i progrés nacional. Trias ha presidit aquesta tarda al Saló de Cent l’acte de presentació del llibre “Candel i Barcelona. La ciutat dels altres catalans (1958-1964)”. A l’acte també hi eren presents, entre d’altres, el periodista i coordinador editorial del llibre, Eugeni Madueño; i el president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà.

13111789895_a042763af1_z

L’alcalde ha afirmat que recuperar la memòria històrica és una bona manera de contribuir a reforçar Barcelona com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar. Trias ha explicat que aquesta publicació relata les motivacions que van portar Candel a escriure ‘Els altres catalans’, un dels primers grans treballs sobre la immigració a Catalunya. I ha agraït el suport de la Fundació Candel i ha felicitat per la seva feina el coordinador, Eugeni Madueño i el periodista Néstor Bogajo. L’alcalde ha llegit unes paraules d’agraïment de Maria Candel, filla de Paco Candel, que no ha pogut assistir a l’acte, en les que expressa la seva satisfacció per aquest llibre i el seu reconeixement a tots els que l’han fet possible.

Xavier Trias ha assenyalat que Paco Candel va ser un home fidel als seus ideals i un defensor dels més desafavorits. L’alcalde ha explicat que “el concepte d’integració que va introduir Candel va influir decisivament en la cultura social i política del país en els primers anys de democràcia, i ha continuat fent-ho fins avui dia”. Segons Trias, ‘Els altres catalans’ no és una obra obsoleta, i tornar-lo a llegir, cinquanta anys després, sorprèn per l’actualitat dels seus plantejaments i per la clarividència de Candel.

Com ha destacat l’alcalde, Barcelona i Catalunya han estat sempre un lloc d’acollida, on molta gent ha vingut per buscar-hi oportunitats, “les han trobat, i s’hi han integrat plenament”. Candel, va ser protagonista de la gran onada d’immigració espanyola cap a Catalunya,
“per això va poder descriure amb detall una realitat que li era ben propera, i la va fer comprensible a molta gent”. Trias ha recordat que la ciutat ja ha homenatjat Candel en d’altres ocasions, com per exemple batejant la biblioteca del barri de La Marina amb el seu nom.

Trias ha finalitzat la seva intervenció afirmant que “el seu missatge no s’ha esvaït. Molts catalans volem que Catalunya esdevingui un país lliure, i que hi hagi més justícia social. Progrés social i progrés nacional han d’anar de la mà”.

‘Candel i Barcelona’ és un recull de reportatges publicats durant el procés de gestació del llibre ‘Els altres catalans’ (1964), de la primera edició del qual ara fa 50 anys. Partint de l’article homònim, que va sortir a la llum el 1958 a “La Jirafa”, l’antologia inclou els principals textos que Candel va redactar per a la revista “Destino”, acompanyats de fotografies originals de Ramon Dimas. “Candel i Barcelona. La ciutat dels altres catalans” ha estat coordinat pel periodista Eugeni Madueño, i ha comptat amb el suport de la Fundació Paco Candel. El llibre ha estat editat per l’Ajuntament de Barcelona.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Paco Candel/