Suspeses les llicències per protegir 389 comerços emblemàtics de la ciutat : Servei de Premsa

Suspeses les llicències per protegir 389 comerços emblemàtics de la ciutat

13/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat i publicat oficialment la suspensió de llicències impulsada per a protegir 389 comerços de la ciutat, en el marc del Pla Específic per a la Protecció i Promoció dels Establiments Emblemàtics

L’aprovació d’aquesta moratòria és fruit del compromís assumit per l’Alcalde, Xavier Trias, en el Plenari del mes de febrer i forma part de la mesura de govern impulsada amb l’objectiu de preservar els comerços singulars o catalogats que aporten caràcter i identitat i configuren el model de comerç de proximitat barceloní que ens situa com a referent a nivell mundial.

El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ha publicat avui l’acord de suspensió de llicències, que es completa amb el llistat definitiu d’emplaçaments publicat al web municipal, suposa la paralització efectiva de les llicències anunciada fa unes setmanes, d’acord amb el cens de comerços emblemàtics existent a la ciutat elaborat a partir de les aportacions de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida, la gerència adjunta d’Urbanisme, la Direcció de la Direcció de Comerç i Consum i els Districtes.

Aquesta suspensió de llicències, per un període d’un any, congela les transformacions o actuacions urbanístiques sobre els comerços emblemàtics, per evitar que es pugui atorgar una llicència que desmantelli o desvirtuï qualsevol d’aquests establiments. La moratòria engloba tant les llicències d’obres com les d’activitat, en tots els seus règims, per donar temps a l’Administració perquè redacti un document que estableixi un nou regim jurídic, en aquest cas, de protecció. Es tracta d’estudiar la protecció dels immobles, dels béns mobles i, en la mesura que fos possible legalment, de protecció de l’activitat.

No obstant això aquesta suspensió de llicències no invalida que s’autoritzin actuacions de manteniment o millora sobre els immobles, sempre i quan es respectin els elements patrimonials que es volen preservar.

Dins del termini de l’any de la suspensió de llicències, una Comissió Tècnica de Comerços Emblemàtics i Singulars, creada ad hoc, serà l’encarregada de classificar els establiments, definir el seu grau de protecció, i elaborar el Pla de Protecció dels Comerços Emblemàtics, que serà l’instrument efectiu per a la protecció d’aquest patrimoni històric de la ciutat.

Atenció personalitzada als comerciants

Un cop efectuada la suspensió, l’Ajuntament de Barcelona inicia ara la distribució d’un comunicat individualitzat als propietaris i llogaters dels establiments afectats per la moratòria a fi de explicar el seu abast així com el contingut de la mesura, posant al seu servei els canals adequats d’atenció pel propietari o el llogater d’un comerç emblemàtic o singular a través dels quals es canalitzaran tots els dubtes o demandes.

Amb aquest objectiu l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un tríptic informatiu que es distribuirà a tots els establiments on explica les mesures de suport existents per la restauració o conservació dels comerços, amb els ajuts a la conservació existents per a millorar la imatge exterior dels comerços o elements d’interès històric, cultural o patrimonial. També es donen a conèixer les mesures de promoció, de suport empresarial i d’assessoraments jurídic existents.

Així mateix s’ha previst que puguin rebre atenció personalitzada amb assessorament urbanístic i empresarial a l’Espai CREA, ubicat al Convent de Sant Agustí, a la Plaça Pons i Clerch, 2, a Ciutat Vella.





Paraules clau

comerç emblemàtic/