Trias: “Barcelona ha estat un lloc de trobada de cultures diverses i de persones que han vingut per buscar-hi oportunitats, i les han trobat” : Servei de Premsa

Trias: “Barcelona ha estat un lloc de trobada de cultures diverses i de persones que han vingut per buscar-hi oportunitats, i les han trobat”

13/03/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde Trias ha participat aquesta tarda en la presentació del llibre “Cristalls de Bohèmia”, de Zeneida Sardà. A l’acte hi eren presents, entre d’altres, el tinent d’alcalde, Jaume Ciurana; Joan Piñol, alcalde de Mora d’Ebre; l’impulsor del llibre i representant de la família Grenzner, Vicenç Grenzner; el director de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Xavier Tarraubella; l’escriptor, poeta i director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna; l’autora del llibre, Zeneida Sardà; i el director de Pagès editors i coeditor del llibre, Lluís Pagès.

El llibre, una crònica novel•lada, està basat en vuit-cents seixanta-quatre documents originals que daten de 1600 fins a l’actualitat i és un exemple de com s’ha anat formant el teixit social de Catalunya, des del segle XVI fins a l’actualitat. Vicens Grenzner, un noiet de catorze anys, fill d’uns cristallers de Bohèmia, emigra el 1814 del seu poble natal per anar a Barcelona. Amb els anys posarà una botiga al barri de la Ribera. És l’inici de la nissaga catalana lligada a l’expansió de la botiga que anirà prosperant fins a obtenir el Segell Reial. Un dels hereus, un personatge ignominiós i menyspreable amb una vida novel•lesca i una mort dramàtica, trencarà amb els valors tradicionals dels Grenzner, capgirant la història de la nissaga de manera trista i dolorosa.

L’alcalde ha explicat que Barcelona, al llarg dels segles, ha estat ciutat d’acollida, “un lloc de trobada de persones i cultures molt diverses, que han contribuït a construir la ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar que som avui dia”. “Molta gent ha vingut a buscar-hi oportunitats. I les han trobat. Com els Grenzner, protagonistes del llibre”, ha afirmat.

Trias ha felicitat l’autora de llibre, que explica la història d’una família al llarg de dos segles que s’ha implicat la vida de la ciutat i del país, “un llibre sobre la història d’una família però també de Barcelona i de Catalunya”. L’alcalde ha agraït també el llegat que la família Grenzner ha deixat a la ciutat, com ha explicat van contribuir decisivament al manteniment de l’Església de Santa Maria del Mar, van fundar el Centre Excursionista de Catalunya o el SETEM (Servei al Tercer Món). El seu llegat també ha arribat a diversos museus de la ciutat, més d’un centenar de peces de cristall de la botiga que Vicenç Grenzner va fundar el segle XIX al cor de La Ribera, ara formen part del fons del Museu de les Arts Decoratives i del Museu de Ceràmica, integrats dins del Museu del Disseny de Barcelona; i també part del seu llegat es pot consultar ja a l’Arxiu Municipal de Barcelona, amb la donació que Vicenç Grenzner ha fet donació de cartes, testaments, actes notarials… Finalment, Trias ha convidat a llegir el llibre per descobrir un munt d’aspectes sobre la història d’aquesta família, de la ciutat i del país.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Cristalls de Bohemia/