L’Alcalde Trias assegura que la principal prioritat del que queda de mandat és crear llocs de treball : Servei de Premsa

L’Alcalde Trias assegura que la principal prioritat del que queda de mandat és crear llocs de treball

18/03/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde Trias ha assegurat aquest migdia que la principal prioritat del que queda de mandat és crear llocs de treball. L’alcalde ha pronunciat aquest migdia una conferència davant un auditori de més de 230 persones, entre elles els consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas- Colell i el d’Interior Ramon Espadaler; els tinents d’alcalde Joaquim Forn, Sònia Recasens i Jaume Ciurana, i els regidors Mercè Homs, Jordi Martí i Raimond Blasi, en un acte organitzat per La Vanguardia, la Societats Econòmica Barcelonesa d’Amics del País i l’AED.

L’acte ha estat presentat per Miquel Roca, que definit a Trias com un home “optimista, positiu i que transmet confiança”. També ha dit que li té “enveja sana” perquè li hauria agradat ser alcalde. Roca ha afegit que Barcelona ha tirat de Catalunya i que si la ciutat va bé es per si mateix, això ha dit, no és mèrit exclusiu de Trias però si que li correspon a ell explicar-ho i potenciar-ho. “Barcelona és avui, enmig de la crisi, una referència d’esperança”.

Trias en la seva intervenció ha explicat com estan avançant tots els projectes que té en marxa a la ciutat. L’alcalde ha recordat que el 4 de juliol de 2011, des d’aquesta mateixa Tribuna, explicava quines eren les prioritats del nou govern municipal, dos dies després de prendre possessió i que han guiat l’actuació del govern de la ciutat. Aquestes prioritats eren: l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables; la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, i fer que Barcelona funcioni amb uns serveis de qualitat.

L’alcalde ha explicat que travessem una situació de profunda crisi econòmica i social i un moment polític complicat, de difícil encaix entre Catalunya i Espanya. Malgrat tot, ha dit, des de Barcelona hi ha motius per ser optimistes de cara al futur, “perquè la ciutat té unes potencialitats úniques i unes fortaleses molt importants”. L’atur, però, segueix sent el problema principal per això, ha dit, “la nostra principal prioritat en el que ens queda de mandat serà treballar per a la creació de llocs de treball. Perquè sense progrés econòmic no pot haver-hi progrés social”.

L’alcalde ha dit que aquest 2014 hi ha factors d’èxit que ens fan encarar el futur amb confiança. Per a Trias la Capitalitat Mundial del Mòbil, la recent nominació de Capital Europea de la Innovació o la Capital Europea del Voluntariat aquest 2014, fan que Barcelona sigui reconeguda arreu del món com una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar. Trias ha afirmat que Barcelona vol ser el paradigma de ciutat intel·ligent i que aquesta aposta per les noves tecnologies i l’impuls a l’Smart city és una aposta transversal de ciutat, “però és sobre tot una aposta per reactivar l’economia i ajudar a crear llocs de treball”.

L’alcalde ha insistit en que Barcelona i la seva Àrea Metropolitana traurà Catalunya de la crisi, però no ens podem tornar a equivocar de model. El model basat en la construcció ja no serveix. “El nostre model ha d’estar basat en la tecnologia i en una economia diversificada, amb sectors molt competitius com la indústria, els serveis, el comerç, el turisme i la logística”, ha dit.

A parer de Trias, l’impuls d’aquests sectors econòmics ha d’anar acompanyat també d’una “obsessió per a la creació de nous llocs de treball” i en aquest sentit ha dit que el Tercer Sector Social ha de jugar un paper molt important com a motor econòmic. “El futur econòmic de Barcelona passa per fer una aposta molt gran per l’economia social. Aquesta és també una prioritat molt clara per part del govern de la ciutat”.

L’alcalde ha assenyalat que l’habitatge és un dels principals factors de desigualtat social a Barcelona, i que per això la política d’habitatge està destinada a lluitar contra aquestes desigualtats. Així, ha explicat que l’Ajuntament treballa en un programa ambiciós d’ampliació del Parc Públic d’Habitatge de Lloguer a preu assequible.

L’alcalde ha explicat que els diversos projectes que estan transformant la ciutat, com el de la plaça de la Glòries Catalanes, les millores que s’estan duent a terme a General Mitre, la cobertura de les vies de Sants, transformacions emblemàtiques de grans vies del centre de la ciutat i altres, són millores per dur la qualitat urbana a tots els barris. “Totes aquestes obres”, ha remarcat, “evidentment, ocasionen molèsties temporalment però són també mecanismes de reactivació econòmica i de creació d’ocupació, de millora de la ciutat i de la qualitat de vida de les persones”.

“Barcelona té l’oportunitat de projectar-se al món com una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar”, en aquest sentit l’alcalde ha explicat que el mes d’abril viatjarà a Miami, Medellín, Bogotá i Rio de Janeiro, per conèixer alguns d’aquests projectes on col·labora Barcelona, i participar en trobades d’alt nivell amb alcaldes de tot el món. Trias viatjarà acompanyat de representants del món econòmic i empresarial de la ciutat, per tal d’identificar oportunitats de futur i d’intercanvi amb empreses i institucions d’aquests països.

L’alcalde, en la part final del discurs, ha afirmat que es tornarà a presentar a les eleccions amb “la voluntat de seguir fent de Barcelona la ciutat de les persones”. “El meu somni”, ha dit, “és que Barcelona se la conegui com una ciutat referent en benestar i qualitat de vida. Una ciutat justa socialment i amb igualtat d’oportunitats. Fem política amb la gent i per la gent. I fem política per donar resposta a aquells que més la necessiten. No entenc la política de cap altra manera”. “Tots tenim responsabilitat en fer que l’èxit de la ciutat millora la vida de la gent. Tots junts ho podem fer i que Barcelona sigui la millor ciutat del món”

Després del dinar ha tingut lloc el col·loqui moderat pel director de La Vanguardia, Màrius Carol. Preguntat pel procés de primàries del PSC –entre el públic hi havia una de les candidates socialistes, Laia Bonet- per escollir candidat per enfrontar-se a Trias a les propers eleccions municipals, l’alcalde s’ha mostrat respectuós amb el procés però també ha demanat “respecte per l’alcalde”. Explícitament preguntat per què si passaria si a CiU es fessin primàries, Trias ha afirmat que “jo les guanyaria de carrer. Les primàries les fa la gent que té problemes”.

L’alcalde, preguntat per si Barcelona està al servei de la Generalitat, ha dit que la ciutat fa el seu paper, estar al servei del Parlament i del president de la Generalitat, és un principi bàsic”, ha afirmat afegint que “desgraciadament la Generalitat està arruïnada” i ha criticat que els darrers anys de governs anteriors, Ajuntament i Generalitat firmessin acords sabent que no es podrien complir. Tot i això ha afegit que “recuperarem el que ens deu la Generalitat”.

Sobre el transport públic, l’alcalde ha dit “sóc el dolent perquè he apujat les tarifes però els que m’acusen d’apujar-les són els que han permès un forat de 540 milions de dèficit. Si les coses segueix així, fent dèficit any rere any, això s’acaba”. Trias ha insistit en que cal un pacte pel transport metropolità per garantir el seu finançament, augmentant les aportacions de les administracions.





Paraules clau

Alcalde Trias/ barcelona tribuna/