L’Alcalde Trias ofereix la projecció, el potencial l’estratègia i projectes de Barcelona a les grans ciutats de tot el món per junts millorar la vida de les persones : Servei de Premsa

L’Alcalde Trias ofereix la projecció, el potencial l’estratègia i projectes de Barcelona a les grans ciutats de tot el món per junts millorar la vida de les persones

19/03/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde Xavier Trias ha pronunciat aquest vespre una conferència al Club Siglo XXI a Madrid. Trias, que ha estat presentat per l’alcaldessa de Madrid, Ana Botella, ha afirmat en la seva intervenció que Barcelona i Madrid són dues ciutats amb molt de futur, que han de seguir col·laborant per competir internacionalment, “perquè són les grans ciutats les que en aquest moment tenen tot el potencial per treure’ns de la crisi”. En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que ofereix a les grans ciutats de tot el món la projecció, el potencial, l’estratègia d’innovació urbana i el projectes de Barcelona per junts millorar la vida de les persones.

Com ha destacat Trias, les grans àrees metropolitanes de tot el món estan definint un nou model de creixement, basat en el coneixement, els serveis avançats, la innovació i la tecnologia, el que s’anomena Smart City, i ha afegit que les ciutats han d’estar preparades per liderar aquesta transformació. “Avui volem fer explícita aquesta voluntat de Barcelona de seguir col·laborant amb Madrid” .

 

L’alcalde, davant un auditori de mes de 130 persones, i amb presència dels president del Consell d’Estat, José Manuel Romay Beccaria, el vicepresident del Congrés dels Diputats, Jordi Jané, altres diputats al Congrés, i regidors de l’Ajuntament de Madrid, ha explicat que Barcelona és una ciutat amb una cultura, una llengua i una història mil·lenària, una capital del Mediterrani que vol ser una capital econòmica de referència del sud d’Europa. La crisi ha fet que es posi en qüestió el model de creixement i ara cal preguntar-se què volem que sigui Barcelona al segle XXI. Trias ha respost que Barcelona vol ser coneguda com una ciutat de cultura, creativitat, coneixement, innovació i benestar. Des de que va ser escollir alcalde, el govern es va marcar unes prioritats molt clares que “han guiat l’acció de govern”: l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables; la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, i fer que Barcelona funcioni amb uns serveis de qualitat. “Després de gairebé tres anys, difícils i apassionats, la ciutat està vivint una extraordinària transformació”.

“Vivim un moment polític complicat, de difícil relació entre Catalunya i Espanya, però malgrat tot des de Barcelona tenim motius per ser optimistes de cara al futur”, perquè la ciutat té “potencialitats úniques i fortaleses molt importants”. L’atur, però, ha afegit, segueix sent el problema principal, per això “la nostra principal prioritat en el que ens queda de mandat serà treballar per a la creació de llocs de treball. Perquè sense progrés econòmic no pot haver-hi progrés social”.

L’alcalde ha afirmat que tenir uns pressupostos aprovats, unes finances sanejades, ser la capital del Mòbil, la recent nominació com a Capital Europea de la Innovació i també la Capital Europea del Voluntariat, són alguns factors d’èxit que “ens fan encarar el futur amb confiança”.

Trias ha remarcat el fet que Barcelona hagi estat reconeguda per la Comissió Europea com Capital Europea de la Innovació, “és fruit d’un treball rigorós i refermat per l’aposta per les noves tecnologies, una aposta transversal de ciutat però sobretot una aposta per reactivar l’economia i ajudar a crear llocs de treball”. Trias ha explicat que la comissió Europea ha reconegut l’ús que fa Barcelona de les noves tecnologies per posar-les al servei de la gent i també ha destacat l’aposta per la innovació social, la transparència i el govern obert, així com la promoció d’aliances públic- privades per compartir els millors projectes de futur. L’alcalde ha explicat que per això s’ha creat la City Protocol Society, per definir els estàndards de qualitat que han de complir les ciutats intel·ligents. “Aquí ens agradaria comptar amb la col·laboració de Madrid”, ha dit.

L’alcalde ha insistit en que Barcelona i la seva Àrea Metropolitana poden ajudar a sortir de la crisi “però no ens podem tornar a equivocar de model”. Per a Trias, el model basat en la construcció ja no serveix i per això aposta per un model basat en la tecnologia, en una economia diversificada, amb sectors molt competitius com la indústria: “Barcelona ha estat una ciutat industrial i volem que mantingui aquest esperit”; els serveis, “el sector més important i dinàmic d ela ciutat, especialment els relacionats amb l’atenció social i sanitària”; el comerç, “cal fer compatible obrir els diumenges amb mantenir el comerç de proximitat”; el turisme, “el més dinàmic i l’únic que no ha deixat de créixer tot i la crisi”, i la logística. Com ha afirmat Trias, l’impuls d’aquests sectors econòmics ha d’anar acompanyat de “l’obsessió per a la creació de nous llocs de treball”, i en aquest sentit ha dit que el Tercer Sector Social ha de jugar un paper molt important com a motor econòmic.

Com ha dit l’alcalde, “gràcies a l’aposta per la nova economia, per les tecnologies mòbils i les smart cities, estem construint un model d’èxit pel segle XXI, on el funcionament i els serveis de la ciutat són molt importants”. Altres projectes que posen de manifest aquest nou model urbà són les millores que s’estan duent a terme a la ciutat, obres de gran impacte a la citat i a tots els barris i projectes de regeneració urbana. “Les obres”, ha dit, “ocasionen molèsties, però són també mecanismes de reactivació econòmica i de creació d’ocupació, de millora de la ciutat i de la qualitat de vida de les persones”.

Trias ha dit que Barcelona és una ciutat atractiva, ben connectada amb infraestructures de primer nivell. “Poques àrees metropolitanes disposen d’una plataforma logística i unes infraestructures de primer nivell com les nostres”, ha dit Trias referint-se al Port, l’Aeroport, la Zona Franca, Mercabarna, la Fira, el corredor mediterrani, l’alta velocitat. “Amb tot aquest potencial Barcelona té l’oportunitat de projectar-se al món com una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar”. L’alcalde també ha explicat que la ciutat aposta de manera decidida per l’educació, així com per la cultura, “que és l’ànima de la ciutat”, i per l’esport. “El binomi cultura i esport ens projecten al món, a més de ser una element de generació d’activitat econòmica”.

Sobre la projecció de Barcelona al món, Xavier Trias ha explicat que a primers d’abril, acompanyat de representants del món econòmic i empresarial de la ciutat, viatjarà a Miami, Medellín, Bogotà i Rio de Janeiro per conèixer alguns d’aquests projectes on col•labora Barcelona, participar en trobades d’alt nivell amb alcaldes de tot el món, i per tal d’identificar oportunitats de futur i d’intercanvi amb empreses i institucions d’aquests països.

L’alcalde ha afirmat que vol mantenir un esperit de suma, col·laboració i bona entesa entre el sector públic i el sector privat. Com ha remarcat Trias, “Barcelona és una ciutat admirada i voldria compartir aquest potencial amb altres ciutats, com Madrid”. “Barcelona i Madrid estan en disposició de convertir-se en un model urbà de futur al segle XXI. Podem compartir projectes, estratègies i perspectives amb les grans urbs del món i posar en valor els nostres actius de qualitat urbana i qualitat de vida. Perquè de res serviria aquesta transformació si no som capaços de posar aquests actius al servei del benestar i la qualitat de vida de les persones”, ha finalitzat Trias.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Club Siglo XXI/ madrid/