Trias: “Una de les millors maneres d’integrar-se és aprenent la nostra llengua” : Servei de Premsa

Trias: “Una de les millors maneres d’integrar-se és aprenent la nostra llengua”

19/03/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde Trias ha afirmat aquest matí que una de les millors maneres d’integrar-se és aprenent la nostra llengua. Xavier Trias ha participat a la sessió d’obertura del Simposi internacional sobre drets lingüístics i cohesió social en societats plurilingües al Born Centre Cultural. A l’acte també hi ha intervingut Ferran Mascarell, conseller de Cultura; i els organitzadors del simposi, Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya, i Graham Fraser, president de l’Associació Internacional de Comissaris de Llengua,

 

El Simposi, que té lloc avui i demà, se celebra en el marc dels actes de commemoració del Tricentenari, organitzats per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. I s’hi analitzaren els drets lingüístics a Catalunya, a Espanya i en altres estats plurilingües a partir de la tasca que acompleixen institucions de defensa dels drets, siguin les institucions d’ombudsman o els comissaris lingüístics, i també per mitjà de l’aproximació històrica, sociològica i jurídica. El simposi comptarà amb representants de les institucions de defensa de drets i amb experts de l’àmbit internacional i nacional.

El Simposi s’ha organitzat de manera conjunta entre l’Associació Internacional de Comissaris de Llengua i la Sindicatura de Greuges de Catalunya. Trias ha destacat que la Sindicatura de Greuges de Catalunya és una institució que ha anat guanyant prestigi, sobretot pel seu caràcter independent, per la seva objectivitat i llibertat de criteri.

Trias ha explicat als assistents que Barcelona és una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, “i la llengua n’és un element fonamental”. L’alcalde ha assenyalat que Barcelona ha estat una ciutat d’acollida, que ha rebut al llarg de la seva història gent de procedències molt diverses que han entès que una de les millors maneres d’integrar-se és aprenent la nostra llengua.

“El català”, ha afirmat, “és la llengua pròpia del nostre país i la nostra ciutat”. L’alcalde ha explicat que l’Ajuntament du a terme programes de foment del català i ha expressat el seu suport a l’actual sistema d’immersió lingüística a les escoles, “que ha estat durant trenta anys un dels pilars més importants per a la cohesió social al nostre país”. Per a Trias, tot i que des de la recuperació de la democràcia, s’ha avançat molt en l’extensió de l’ús del català, “encara hi ha feina per fer”.

“El català és un element de trobada. Barcelona, capital de Catalunya i de la catalanitat, té el compromís de preservar aquest tresor”, ha afirmat Trias, i ha afegit “a més, Barcelona i Catalunya són clarament plurilingües. El castellà és també llengua oficial a casa nostra, i actualment comptem amb parlants de moltes altres llengües del món”. Finalment, Trias ha destacat que “aquesta diversitat lingüística no malmet la convivència; al contrari, és un element de cohesió”.





Paraules clau

català/