Barcelona es dota d’un sistema intel·ligent de telegestió del reg : Servei de Premsa

Barcelona es dota d’un sistema intel·ligent de telegestió del reg

26/03/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament està instal·lant un sistema intel·ligent de reg a tres espais verds de la ciutat amb l’objectiu de millorar la gestió de l’aigua en els parcs i jardins i avançar en el funcionament smart de la ciutat. El sistema, que ja s’ha implantat al Parc del Centre del Poblenou i estarà en marxa a l’abril al Parc de la Ciutadella i al Parc Central de Nou Barris, funciona amb una infraestructura de comunicacions aplicada sobre la xarxa de reg actual.

La nova eina permet el telecontrol i l’optimització del reg, opera a distància les electrovàlvules que obren el pas de l’aigua i es nodreix a partir de dades recollides per la xarxa de sensors per millorar l’eficiència del reg.

Amb la implantació d’aquest sistema a aquests tres parcs de la ciutat es gestionarà de manera controlada 13 hectàrees de verd de les 293 susceptibles de telegestionar. L’objectiu, un cop dissenyada la plataforma que opera el sistema, és anar incorporant més espais verds de la ciutat en el nou funcionament fins a arribar en una primera fase a 79 hectàrees, el 27% del total a la ciutat.

 

Un sistema basat en el balanç hídric, per aportar només l’aigua necessària

El sistema de gestió smart de l’aigua de reg es basa en el model teòric del balanç hídric, on es quantifiquen les entrades i sortides d’aigua d’un sistema en un temps determinat, es comparen amb les necessitats hídriques de les plantes i es complementa amb les dades obtingudes de pluja i reg i tenint en compte les variables de l’evaporació, transpiració, escorrentia i percolació de l’aigua.

D’aquesta manera només s’aporta amb el reg l’aigua estrictament necessària, se’n minimitza el malbaratament i es detecten més fàcilment les pèrdues o altres circumstàncies que puguin influir d’una manera ineficient en el consum d’aigua.

 

reg

 

Gestió intel·ligent a través de la tecnologia i la infraestructura de la ciutat

El dispositiu instal·lat a tres parcs de la ciutat permet la gestió a distància del reg d’un espai verd a través de la informació obtinguda dels sensors instal·lats als parcs, que mesuren variables meteorològiques, d’humitat, salinitat, temperatura, vent i estat del sòl. D’aquesta manera es pot actuar sobre els programadors del reg dels parcs i jardins de la ciutat, per aportar l’aigua necessària a les plantes i arbres, i alhora generar alarmes automàtiques com per exemple aturar el sistema quan plou o ajustar-lo si fa vent per evitar que l’aigua caigui fora de l’àmbit de reg.

La instal·lació també fa servir les estacions meteorològiques per obtenir dades pel càlcul de l’evapotranspiració i el vent; i els sensors d’humitat, salinitat i temperatura del sòl per obtenir dades pel càlcul del balanç hídric i l’estat del sòl.

A més, està connectat a la xarxa de pluviòmetres municipal, que aporta dades de pluviometria útils per a la gestió del sistema.

 

Un 25% menys de consum

La telegestió del reg permet reduir al voltant d’un 25% el volum d’aigua consumit respecte el consum actual mitjançant: l’adaptació del reg al tipus de planta i les necessitats teòriques de cada superfície verda; la quantificació de la pluja útil; i en el control l’aigua real que arriba a la planta i per tant poder detectar fuites a la xarxa més ràpidament.

Aquesta nova plataforma de gestió permetrà un estalvi anual de prop de 425.000 euros en la factura anual municipal pel consum d’aigua per al reg dels parcs i jardins de la ciutat, que se situa al voltant dels 1’7 milions d’euros a l’any.

El projecte, amb un important pes de la col·laboració públic-privada amb empreses locals de l’àmbit tecnològic i mediambiental, ha tingut un cost d’inversió de 298.000 euros, per al disseny de la plataforma específica per a Barcelona, la sensorització, les comunicacions i per a la implementació en els tres parcs.

 

Smart water: cap al funcionament intel·ligent dels recursos hídrics de la ciutat

Aquesta és una iniciativa emmarcada en l’estratègia smart water d’Hàbitat Urbà, que fixa l’objectiu de gestionar de manera intel·ligent els recursos hídrics de la ciutat, tant pel que fa a la gestió del consum racionalitzat en els serveis públics (reg i fonts públiques), com en les aigües freàtiques i subterrànies.

En aquesta línia, es vol millorar la percepció de valor de l’aigua, utilitzant les noves tecnologies en la planificació d’instal·lacions i una política de gestió integrada per millorar-ne l’eficiència i obtenir-ne el màxim rendiment per a la ciutat i els ciutadans.





Paraules clau

reg/ smart/