L’alcalde Trias afirma que l’aposta per la ciutat intel·ligent és també una aposta per la sostenibilitat : Servei de Premsa

L’alcalde Trias afirma que l’aposta per la ciutat intel·ligent és també una aposta per la sostenibilitat

27/03/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde de Barcelona ha afirmat avui que l’aposta per la ciutat intel·ligent és també una aposta per la sostenibilitat. Trias ha fet aquestes afirmacions a la conferència “Barcelona 2014. Reactivació econòmica i progrés social”, que ha pronunciat en el marc del Cercle de l’Aigua pel 2014 organitzat per la Fundació Agbar. L’alcalde ha estat presentat per Àngel Simon, president executiu d’Agbar; i després de la intervenció de l’alcalde Albert Martínez Lacambra, director d’Agbar a Catalunya, ha moderat un debat entre els assistents. A l’acte hi ha assistit, entre d’altres, el tinent d’alcalde Antoni Vives; el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers i l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón.

L’alcalde ha iniciat la seva intervenció amb unes paraules de record per Ricard Fornesa, que va ser president d’Aigües de Barcelona durant 26 anys, “persones com ell van marcar una època de gran transformació al nostre país, combinant l’interès per l’activitat econòmica amb la responsabilitat social envers els demés”. Trias ha afirmat que Agbar representa un magnífic exemple de col·laboració publico-privada i també ha destacat la tasca social que desenvolupa, com amb el fons de solidaritat de la Fundació Agbar, que ha permès subvencionar el consum d’aigua de 9.000 famílies en situació de pobresa energètica, d’acord amb el conjunt de mesures que estem impulsant des de l’Àrea Metropolitana; o la participació d’Agbar en la remodelació de la Torre de les Aigües del Besòs, una de les torres industrials més representatives de Catalunya, testimoni del lideratge de Barcelona durant la Revolució Industrial al nostre país” ha afirmat Trias afegint que “Barcelona continua sent una ciutat industrial, portuària i de comerç amb l’ambició d’esdevenir la capital econòmica del sud d’Europa i la Mediterrània”.

 

Trias ha explicat que, tot i l’extraordinària projecció internacional de Barcelona, els últims anys estem vivint un període de profunda crisi econòmica i social, on l’atur segueix sent el principal problema. Per fer front a la crisi, l’alcalde ha ressaltat la importància d’impulsar un nou model de creixement econòmic que, en aquests moments, passa necessàriament per crear ocupació, “perquè sense reactivació econòmica no pot haver-hi progrés social”. Per a Trias “Barcelona té unes potencialitats úniques i unes fortaleses molt importants, que ens fa estar molt ben posicionats i encarar el futur amb confiança. Barcelona es vista com un entorn que genera confiança i afavoreix l’activitat econòmica i empresarial a nivell internacional”.

A parer de l’alcalde en aquest nou context econòmic, la tecnologia i la sostenibilitat juguen un paper molt important. Trias ha explicat que Barcelona vol ser el paradigma de la ciutat intel·ligent del futur, apostant per les smart cities, l’economia verda i l’economia social. En aquest punt ha recordat que fa pocs dies Barcelona va ser escollida Capital Europea de la Innovació, un premi als esforços per convertir Barcelona en una ciutat intel·ligent gràcies a les noves tecnologies.

Segons Trias la transformació de la Plaça de les Glòries – on es troba la Torre Agbar- és l’exemple de la “Barcelona que estem construint entre tots”. Trias ha explicat que fa unes dies es presentava el projecte de 5 superilles pilot a Barcelona, una aposta per fer uns barris a velocitat humana, on el vianant sigui el protagonista, fomentant el verd urbà, l’autosuficiència energètica i la cohesió social. Una d’aquestes superilles serà la Plaça de les Glòries. “Aquesta era una plaça incòmode per les persones, un espai inacabat que gràcies al projecte guanyador per transformar la Plaça, esdevindrà un nou centre de la ciutat, amb equipaments i habitatge compartint espai amb el nou Museu del Disseny, el Mercat dels Encants i aquesta magnífica Torre Agbar. La transformació de la plaça avança a bon ritme, l’anella viària està desapareixent i és un triomf dels veïns i de tota la ciutat”.

Les Glòries és, a la vegada, la porta d’entrada a la àrea d’activitat econòmica del 22@. Un centre tecnològic i empresarial, que volem potenciar amb la nostra aposta per la innovació, la tecnologia i l’urbanisme intel·ligent. Trias ha explicat que s’està treballant per atreure importants empreses multinacionals, com Cisco, a establir-se en aquest entorn, i desenvolupar un Smart City Campus, una nova àrea que serà la seu d’empreses, universitats, emprenedors i centres de recerca en noves tecnologies, ecologia i urbanisme.

L’alcalde ha explicat que l’Ajuntament està en converses amb el govern central per tal que l’edifici la Comissió del Mercat de Telecomunicacions CMT, al costat mateix de la Glòries, pugui acollir emprenedors de l’àmbit del disseny, aprofitant la proximitat del Museu del Disseny. “Hi ha bona receptivitat i entesa amb el govern central per utilitzar l’espai d’aquest edifici, que actualment ocupen un centenar de treballadors”, ha dit

Trias ha explicat que el principi de ciutat intel·ligent també s’ha d’aplicar a la gestió de l’aigua, un bé escàs. En aquest sentit ha destacat la construcció de dipòsits d’aigua pluvial, amb sistemes d’alarma que fan que entrin en funcionament quan hi ha risc d’inundacions, “és exemple del què vol dir ser una ciutat intel·ligent i resilient que s’anticipa als problemes”. També ha destacat el paper que juga Agbar, una empresa amb gran capacitat d’innovar, de generar coneixement i recerca, que és admirada a nivell internacional, en aquest model de ciutat intel·ligent.

Com ha assenyalat Trias “l’aposta per la ciutat intel·ligent, és també una aposta per la sostenibilitat”, i ha posat com exemple l’aprofitament energètic per a xarxes de calefacció i climatització en àmplies zones de la ciutat com el Fòrum i el 22@. Barcelona, ha dit, vol avançar cap un model de ciutat de zero emissions, creant les infraestructures necessàries per a la producció d’energia a escala de districte, amb illes i edificis autosuficients. Volem ser una ciutat que consumeixi l’energia que produeix, mitjançant la producció descentralitzada d’energies renovables. No, no és una utopia, és un plantejament a mitjà i llarg termini que hem de fer realitat.

Trias ha assenyalat que Barcelona ha de ser també un referent internacional pel que fa a l’economia social, en col·laboració amb el Tercer Sector. L’alcalde ha insistit en que el sector social no és despesa, sinó una potent inversió de futur, que genera activitat econòmica i llocs de treball. “Com alcalde, no em cansaré de repetir que, des de l’Ajuntament, creiem fermament en una estratègia compartida amb les entitats i fundacions socials per lluitar contra la crisi i combatre les desigualtats”, ha afirmat i ha afegit que amb aquest objectiu s’han incrementant els recursos que es destinen a les polítiques socials, enfortint la xarxa de serveis per garantir la cobertura de necessitats bàsiques, com l’atenció domiciliària, la teleassistència, l’alimentació, l’habitatge o la lluita contra la pobresa energètica.

“Treballem en la bona direcció. La credibilitat de Barcelona és gran i, si anem de la mà amb la resta de ciutats de l’Àrea Metropolitana, serem competitius. No és un somni ho estem convertint en realitat”, ha finalitzat l’alcalde Trias.





Paraules clau

Alcalde Trias/ progrés/ reactivació/