Barcelona tanca la liquidació del pressupost municipal per al 2013 amb els ràtios d’execució més alts dels últims anys : Servei de Premsa

Barcelona tanca la liquidació del pressupost municipal per al 2013 amb els ràtios d’execució més alts dels últims anys

28/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El despatx d’ofici del Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha incorporat aquest divendres la resolució dels decrets d’Alcaldia, de febrer de 2014, que aproven la liquidació del pressupost municipal de l’any 2013. Així doncs, acaba la tramitació del tancament de l’exercici, que reflecteix l’execució de la pràctica totalitat dels recursos disponibles per tirar endavant els projectes i serveis destinats a donar la màxima atenció a les necessitats de les persones, garantir el seu benestar i qualitat de vida i generar riquesa i llocs de treball. Els resultats de 2013 conclouen amb els millors ràtios d’execució mai assolits en els últims anys.

Durant el plenari, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha posat en valor les xifres, que permeten “tancar un cercle virtuós per donar resposta a les necessitats de les persones”. “Hem eixugat el dèficit acumulat, hem aixecat la despesa fins a cotes històriques i hem disposat d’una font d’ingressos addicional amb l’operació d’aparcaments per poder destinar el superàvit de 2013 a polítiques d’habitatge”, ha destacat.

“Aquest Govern municipal no farà dèficit, i no només perquè la llei ho prohibeix, sinó per voluntat pròpia. Avui, fer dèficit és la política més antisocial que hi ha”, ha reblat Recasens.

Pel que fa al total de despeses previstes –inclou les corrents més les de capital–, al 2013 se’n van executar un 97,55%, equivalent a 2.246 milions d’euros. Aquest percentatge és major que l’execució mitjana dels exercicis corresponents al període 2012-2013, en què es va assolir un 94,9%, i encara més alt que els anys 2009-2011, que se situava en el 92,3%.

Si es posa el focus només en les inversions –despeses de capital–, el rati d’execució se situa en el 94,45%, que equival a 356M€. La xifra torna a ser major que els anys previs, ja que al període 2012-2013 la mitjana va ser del 86,66%, i al 2009-2011, del 81,35%.

Cal tenir en compte, a més, que aquests alts índexs es produeixen en un any en què el pressupost venia prorrogat de l’exercici anterior, de manera que els ingressos i les despeses estaven fixats segons unes altres necessitats i condicionants. De la mateixa manera, els recursos destinats a inversions no es van aprovar fins al mes de maig de 2013, per la qual cosa el temps per poder materialitzar les inversions ha estat curt, d’uns 7-8 mesos. Tot i això, aquest fet no ha impedit que els ratis d’execució siguin propers al cent per cent.

 

Sostenibilitat de la institució garantida

La màxima execució del pressupost disponible és tan sols una de les fites que es marca el Govern municipal en l’àmbit econòmic. Un altre dels objectius és no fer dèficit per preservar la bona salut financera i recuperar l’estabilitat perduda en anys anteriors. El tancament de l’exercici 2013, amb un superàvit anual de 139,3 milions d’euros i un superàvit acumulat de 23,5M€, magnituds que permeten continuar l’evolució positiva mostrada des de fa dos anys i recuperar l’estabilitat perduda a causa d’un dèficit total de 781,8M€ corresponent a la gestió dels anys 2009, 2010 i 2011. A l’acabament de 2013, es deixa enrere el dèficit acumulat i es passa a presentar un superàvit acumulat de 23,5M€, un resultat de càlcul pluriennal clau per garantir la sostenibilitat futura de la institució.

grafic

En paral·lel, la liquidació del 2013 assegura un estalvi brut superior al 15% dels ingressos, una prioritat per tal de disminuir la despesa financera, vetllar per la sostenibilitat a llarg termini i reduir càrregues futures. En concret, és del 19,8%, corresponent als 467M de diferència entre els ingressos corrents –2.357M– i les despeses corrents –1.890M–.

L’endeutament s’ha ubicat per sota del 60% dels ingressos corrents –el 46,7%, exactament–. I també s’ha garantit una forta posició de liquiditat per tenir autonomia davant les dificultats econòmiques i complir amb el pagament a tots els proveïdors en menys de 30 dies. La mitjana a finals de desembre de 2013 es va situar en 29,2 dies.

 

Gran impacte social i econòmic

Aquests resultats positius tenen un impacte directe en l’estabilitat i solvència financera de l’Ajuntament, un dels grans reptes del Govern municipal de cara a mantenir la credibilitat de la ciutat davant les persones i l’entorn. Una gestió econòmica rigorosa i sostenible com la duta a terme l’any 2013 és un requisit indispensable per donar el millor servei al ciutadà i tirar endavant polítiques socials de màxima qualitat, així com generar les condicions òptimes per al creixement econòmic, la innovació, l’emprenedoria i la inversió.

Un exemple clar és que els resultats de l’any passat fan possible tirar endavant el projecte més ambiciós dels últims anys pel que fa a habitatge públic a Barcelona. L’estalvi aconseguit obre la porta a realitzar una inversió de 100M€ per augmentar en més de 1.000 habitatges el parc públic de lloguer assequible de la ciutat. L’operació es durà a terme gràcies a la nova gestió dels aparcaments municipals a través de l’empresa público-privada BAMSA.





Paraules clau

pressupost/