Gràcia recupera l’antiga Font Rúbia, al barri del Coll, i hi habilita una petita plaça a l’entorn : Servei de Premsa

Gràcia recupera l’antiga Font Rúbia, al barri del Coll, i hi habilita una petita plaça a l’entorn

28/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Gràcia ha recuperat un nou espai al barri del Coll, entre els carrers Tirso i Portell, on antigament s’hi trobava la Font Rúbia. L’espai ha estat transformat en una plaça a l’alçada del carrer Tirso, des d’on surt una escala fins al carrer Portell, salvant el gran desnivell que hi ha entre aquests dos carrers i que puja per darrere del mur que conté la font.

L’adequació d’aquest espai ha implicat la instal·lació d’enllumenat públic, mobiliari urbà i reg,  el soterrament d’una línia telefònica aèria, i la millora de les mitgeres colindants. El pressupost de l’obra ha estat de 145.000 euros, una inversió que, inclosa la expropiació de la finca, s’ha fet a càrrec de la subvenció de la Llei de Millora de Barris, Àrees Urbanes i Viles de 2004, a la que s’hi va acollir el barri del Coll.

A l’octubre de 2013, amb motiu de les obres de sanejament i d’adequació de la parcel·la, que està situada a l’alçada del número 44 del carrer Tirso, es procedí a traslladar el plafó ceràmic que decorava la Font Rúbia per a la seva rehabilitació i recuperació. Aquests treballs de restauració han permès recuperar una part important del plafó ceràmic vidriat que decorava aquesta font des de 1807, i que representava a la Mare de Déu del Coll.

Del plafó original s’han pogut recuperar 3 rajoles centrals i sis laterals. El treball minuciós per a recuperar la part original ha permès conservar el que correspon a la cantonada inferior dreta, que també inclou part d’una inscripció, on es fa referència a l’any de reforma de la font, 1807, amb la isncrpició: “Dins la Font fóreu trobada per Miracle i fens pensar. Any 1807”

La regidora de Gràcia, Maite Fandos, ha explicat que el projecte respon a la voluntat de veïns i veïnes del Coll de recuperar “un espai que la gent gran recorda amb molta estimació, ja que la font era un punt de trobada del barri a l’entorn del qual s’hi desenvolupava una part de la vida social dels habitants d’aquest indret”.

 

La història de la Font Rúbia

El barri del Coll rep el nom de l’antiga església romànica de nostra Senyora del Coll (S. XI), anteriorment anomenada Santa Maria de la Font Rúbia, atesa la proximitat de les mines de les coves de Cimany, que donaven un peculiar to ferruginós a l’aigua que brollava de la font.

La Font del Coll o de la Font Rúbia va ser una de les diferents deus d’aigua que portaven aigua fins a la ciutat de Barcelona des del segle XVI, tal i com consta en el Llibre de les Fonts del mestre Socies (1650).

Al segle XIV, degut a la manca de provisió d’aigua potable a la ciutat de Barcelona, el Consell de Cent va decidir construir un sistema d’adducció d’aigua potable i la formació gradual d’un sistema de fonts públiques dins de la ciutat. Però no va ser fins l’any 1347 quan van començar els treballs de captació d’aigües des de Collserola, i al 1356 ja brollava l’aigua de les fonts de la plaça de Sant Jaume i de Santa Anna. Atesa la complexitat i amplitud d’aquest sistema, que comportava una conservació i cura intensiva del mateix, l’any 1414 es va instaurar el càrrec municipal del mestre de les fonts. El mestre de les fonts s’encarregava dels treballs de reparació i neteja.

Aquest sistema de fonts públiques alimentades per les mines de Collserola, entre aquestes la Font Rúbia, va funcionar fins a finals del segle XVIII.

Dissabte, 29 de març, a les 12.30 hores, la regidora de Gràcia, Maite Fandos, assistirà a l’acte d’inauguració que se celebrarà a la Font Rúbia, on està prevista una trobada d’entitats i veïns a la Font Rúbia. A l’acte també està previst que assisteixi la Presidenta del Consell del Districte, Isabel Ribas.

A les 11.30 hores, s’iniciaran els actes amb un cercavila pels carrers del barri del Coll. A les 12.50 hores, després de l’acte oficial, es farà un lluïment de les entitats participants, i a les 13.15 hores, està prevista una cercavila que recorrerà des de la Font al Sanutari de la Mare de Déu del Coll. A les 13.30 hores, s’hi celebrarà una cantada de la Coral Mare de Déu del Coll.

A l’acte hi participaran els Tabalers i Malèfica del Coll, els Gegants del Coll, la Coral Mare de Déu del Coll, les Caramelles infantils del Coll, el Grup d’estudis Coll-Vallcarca, l’Associació de Veïns Coll-Vallcarca, la Parròquia Mare de Déu del Coll, el Club de Bàsquet Coll i el Centre cívic El Coll-La Bruguera.

 





Paraules clau

Font Rúbia/ Gràcia/