L’Ajuntament de Barcelona se suma a l’Hora del Planeta : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona se suma a l’Hora del Planeta

28/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona s’adhereix aquest dissabte 29 de març a L’Hora del Planeta, una crida mundial impulsada per l’organització WWF (World Wildlife Fund) que convida a ciutats, organitzacions i ciutadania en general a apagar els llums entre les 20:30 i les 21:30 hores per conscienciar de l’estalvi energètic en la lluita contra el canvi climàtic.

La mateixa nit, del 29 al 30 de març, es farà l’habitual canvi horari per adaptar-nos a l’horari solar estiuenc, i a les 2 de la matinada seran les 3. Aquesta mesura permet un estalvi del 0’5% del consum energètic de l’enllumenat públic barceloní, que representa deixar de consumir 403.200 kwh.

Barcelona apagarà 30 edificis emblemàtics i fonts ornamentals de la ciutat

L’Ajuntament s’unirà a aquesta crida internacional i apagarà els llums d’edificis, equipaments i instal·lacions municipals singulars de la ciutat, al temps que convida als barcelonins i barcelonines a sumar-se a aquesta acció d’estalvi energètic, tot recordant la coresponsabilitat de tothom en la lluita contra el canvi climàtic i l’adopció de mesures per a l’eficiència energètica.

Pel què fa a les instal·lacions d’aigua de la ciutat, de 20:30 a 21:00 hores s’apagaran els llums de les fonts ornamentals de plaça de Catalunya, la font ubicada a la cruïlla de Gran Via amb passeig de Gràcia, la de Rambla de Catalunya amb Gran Via, i la font ornamental dels Jardinets de Gracia.  Respecte a la Font Màgica, l’espectacle finalitzarà a les 21:00 hores, en lloc de les 21:30h, és a dir 30 minuts abans del seu horari habitual.

També s’hi sumaran prop d’una trentena d’edificis i monuments emblemàtics de la ciutat, com l’Arc del Triomf, la façana de l’Ajuntament, la basílica de Santa Maria del Mar, l’església de la Mercè, l’església del Pi, el monument a Colom, la muralla sots Tinent Navarro, la façana del Palau de la Virreina, la plaça Berenguer el Gran, el monument a Mossèn Cinto Verdaguer, la  Sagrada Família, el Castell de Montjuic, l’aureola del Palau Nacional, els pavellons Güell, el campanar Sant Vicenç, el Rellotge de la  Pl. Rius i Taulet, el monument Anselm Claver (Pg. Sant Joan), l’escultura de David i Goliat, el Park Güell (Turó de les tres creus), la Torre de la Llum, la façana de l’edifici de Can Fabra, les Tres Columnes del Litoral, l’església d’Abraham, el Centre Moral i Cultural (C/Pujades), la façana de l’ateneu Formiga Martinenca (c/Mallorca), així com les façanes dels edificis d’algunes seus de Districte.

L’Hora del Planeta de WWF pretén implicar més de mil milions de persones i mobilitzar 7.000 ciutats del món per demostrar el suport global a l’acció contra el canvi climàtic apagant els llums dels seus principals edificis i monuments. Per a més informació: www.horadelplaneta.es

Canvi horari per adaptar-nos a l’horari solar

La matinada de dissabte 29 a diumenge 30 finalitza l’horari d’hivern, vigent des del mes d’octubre, amb l’objectiu d’aprofitar més les hores de sol, d’acord amb la directiva europea establerta als països membres de la UE.

L’enllumenat públic de la ciutat de Barcelona compta amb més de 117.000 punts de llum amb prop de 147.000 bombetes, que treballen a una potència de 18.330 kW. El 31% d’aquests punts de llums (36.200 punts) disposen d’un sistema de regulació que redueix els nivells lumínics i el consum energètic (fins a un 40%) per adaptar la lluminositat de l’enllumenat públic a les necessitats de la ciutat, especialment a la nit quan es redueix l’activitat coincidint amb el descans majoritari dels ciutadans. És en aquest punt de regulació on es dóna l’estalvi energètic més important a l’hivern, perquè la nit és més llarga i guanyem una hora de consum reduït respecte de l’estiu.

El tram de “regulació” d’aquests punts és de 6 hores a l’estiu (de 24 a 6 h. segons UTC) i de 7 hores a partir de l’horari d’hivern (de 23 a 6 h. segons UTC).

L’increment d’una hora a l’hivern en la regulació d’aquests 34.000 punts permet a la ciutat beneficiar-se de fins a 180 hores/any de reducció i estalvi energètic, el què es calcula que equival a 403.200 kilowats/hora, l’equivalent a un 0,5% del consum energètic total en l’enllumenat públic de la ciutat durant un any.

Aquesta quantitat estalviada en el consum de l’enllumenat públic equival al consum elèctric d’uns 200 habitatges de 80 m2/any o a l’energia consumida per 900 frigorífics durant un any. Representa també estalviar l’emissió a l’atmosfera de 155 tones de CO2, que equivalen al C02 que podria absorbir un bosc mediterrani d’una superfície equivalent a 23 illes de l’Eixample.





Paraules clau

hora del planeta/