L’Ajuntament reforça el seu compromís en la defensa i promoció dels drets i deures amb la creació de l’Agència pels Drets Civils i la No Discriminació : Servei de Premsa

L’Ajuntament reforça el seu compromís en la defensa i promoció dels drets i deures amb la creació de l’Agència pels Drets Civils i la No Discriminació

28/03/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, ha presentat avui en el Plenari del Consell Municipal, la nova Agència pels Drets Civils i la No Discriminació, que donarà un nou impuls al funcionament dels actuals serveis i programes municipals específics en matèria de Drets Civils, i els dotarà de més coherència, eficiència i impacte entre la ciutadania.

Aquesta nova Agència és caracteritzarà per dotar a la ciutat d’un instrument eficient que serà el garant i el motor per a que totes les polítiques municipals, o aquelles que afectin a la ciutadania, fomentin la igualtat d’oportunitat i de tracte i la no discriminació. El seu objectiu general serà aconseguir que sigui identificada i utilitzada per part de la ciutadania com el servei municipal que impulsa la defensa i promoció dels drets i deures a Barcelona.

Durant la seva intervenció Vila ha explicat que aquest nou organisme “treballarà per a que Barcelona continuï sent capdavantera en el respecte i el reconeixement dels drets humans. També es promouran els deures de la ciutadania, que són el màxim reflex del respecte i les llibertats”
“La nostra vocació pública de defensa dels drets fonamentals o les llibertats públiques és ben vigent”, ha destacat la regidora, “així com la voluntat política que un ajuntament tingui serveis de titularitat municipal per atendre a les persones víctimes de discriminació”.

L’Agència enfocarà la seva feina a través de dos eixos de treball: la prevenció i promoció que pretén formar i informar sobre els drets i els seus mecanismes de defensa; i l’atenció i assessorament per actuar activament en els casos que aquests drets han estat vulnerats.

Els objectius específics seran:
– Establir els espais i programes que garanteixin el coneixement, la prevenció i la defensa dels drets civils a la ciutat des de la transversalitat, la territorialització i la complicitat de la societat civil.
– Evitar els fenòmens de discriminació
– Fomentar la protecció dels drets de les persones que pertanyen a col·lectius específics, així com la igualtat de gènere i els drets fonamentals.
– Promoure els deures que tenen les persones com a ciutadans i ciutadanes envers la societat.
– Proporcionar informació a la ciutadania sobre els seus drets i deures i realitzar accions d’atenció, assessorament, mediació i sanció si ho permet el marc legal, en aquells casos en que es vulnerin els drets individuals o col·lectius de la ciutadania.

Els eixos de treball en els que s’articularà l’Agència seran la promoció i la prevenció, i l’atenció i l’assessorament:

La promoció i prevenció per promoure el respecte universal i efectiu de tots els drets humans i les llibertats fonamentals i contribuir a la creació i la promoció d’una cultura universal dels drets humans que faci també que la ciutadania prengui consciència del seu deure i responsabilitat en aquesta defensa dels drets de les persones.

Entre d’altres accions, l’Agència dissenyarà i executarà un programa per a una xarxa d’escoles, la Xarxa d’Escoles per a la Igualtat i la No Discriminació que promoguin la igualtat i la no discriminació per a l’etapa de l’educació obligatòria, implicant tots els actors (AMPES, alumnat i professorat) i que faci especial incidència en els efectes dels estereotips de gènere en els primeres manifestacions de violència masclista i també de els sortides professionals. Està previst que el programa s’executi al llarg de tota l’escolarització dels infants, dins l’ensenyament obligatori.

També s’elaboraran i gestionaran plans, programes i projectes adreçats a col·lectius vulnerables, com l’elaboració de l’Estratègia Local amb i pel Poble Gitano, el Pla Municipal per al col·lectiu lesbià, gai, transsexual i bisexual 2010-2015, la coordinació i seguiment d’altres plans i programes impulsats per altres departaments, o l’impuls de nous plans o projectes que s’aniran implementant en funció de les noves necessitats de la ciutat en matèria de drets.

Des de l’Agència també es preveu actuar amb capacitat sancionadora en el moment en què la legislació ho permeti i en relació als casos en què així es designi.

Atenció i assessorament, amb l’objectiu d’atendre i assistir a les víctimes de discriminació de qualsevol tipus i contribuir a reforçar la seva capacitat de defensar els seus. Aquest eix contempla la prestació de serveis a la ciutadania a través de dos àmbits:

a) Servei d’informació, assessorament i mediació: Aquest servei serà la porta d’acollida presencial de les persones en demanda d’assistència i en defensa dels drets vulnerats. S’adreça especialment als ciutadans i ciutadanes de Barcelona que hagin estat objecte d’una discriminació dins o fora de la ciutat. En aquesta nova etapa actuarà també incorporant la territorialització a les seves activitats, reforçant el coneixement i la presència d’aquest servei als districtes per incrementar el seu ús i millorar el coneixement dels drets i deures, la cohesió social i cívica dels diferents barris de la ciutat.

Les seves funcions seran informar de tot allò que faci referència a la igualtat de drets i als diferents àmbits de discriminació; donar una atenció personal i confidencial; oferir assessorament jurídic; apostar pel diàleg i per una solució negociada del conflicte; i detectar les vulneracions de drets susceptibles d’actuació i d’inici d’un procediment sancionador quan el marc normatiu ho permeti; i potenciar l’existència d’un “Centre de recursos i documentació”

b) Afers Religiosos: OAR: És un servei municipal que s’ocupa del coneixement del fet religiós a la ciutat, de garantir el dret a la llibertat religiosa i de la relació de l’Ajuntament amb les entitats religioses.
Les seves funcions principals són facilitar el suport necessari i informació per donar a conèixer les entitats religioses, la normativa estatal, catalana i municipal, sobre els centres de culte, i l’ús d’equipaments municipals per activitats diverses puntuals. També intervé, d’acord amb el Comissionat, en situacions en les que calgui una entesa entre parts, sempre que una de les quals sigui entitat religiosa.

Per tal de poder-se apropar més al ciutadà i fer-li fàcil la seva relació amb l’Agència, es desenvoluparà una App a través de la qual es vol facilitar la denuncia i la protecció dels drets humans del conjunt de la ciutadania d’una forma ràpida i senzilla que permeti afavorir la accessibilitat i proximitat de l’Agència a la ciutadania. També es reforçaran els perfils professionals que estan a la primera atenció i s’adaptaran els horaris d’atenció per facilitar l’accés.





Paraules clau

drets civils/ No Discriminació/