La Bordeta tanca el Pla de Barris amb una inversió total executada de 39,2 milions d’euros : Servei de Premsa

La Bordeta tanca el Pla de Barris amb una inversió total executada de 39,2 milions d’euros

30/03/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Pla de Barris de la Bordeta ha acabat. El balanç de sis anys de desplegament d’aquest programa d’intervenció integral (2007-2013) és de 39,2 milions d’euros invertits al barri, entre els projectes que preveia el pla i els que s’hi ha afegit com a inversions complementàries.

 

Les inversions executades en el programa de la Llei de Barris (les que corresponen als 14,7 milions d’euros), han estat assumides per la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament de Barcelona a raó d’un 50% cadascuna de les administracions. Dins d’aquest paquet, les inversions en la millora de l’espai públic han estat les més quantioses, a continuació les inversions en la millora i construcció d’equipaments, i en tercer lloc les ajudes a la rehabilitació d’edificis.

 

En l’àmbit urbanístic i d’equipaments els projectes executats han estat els següents:

La urbanització dels eixos cívics dels carrers Gavà, Constitució, Olzinelles, Fernàndez Duró, Vilassar, Noguera Pallaresa, Ferreria, Almeria, Baró de Griñó, i Gayarre. En totes aquestes obres l’objectiu ha estat millorar la connectivitat interna del barri i millorar i modernitzar la qualitat urbana de l’entorn, així com els serveis, la il•luminació, el verd urbà o la senyalització. Voreres més amples i renovades, paviments nous a les calçades, bancs, mobiliari urbà així com nous elements de verd han transformat i renovat tots aquests carrers.

En el capítol urbanístic i d’equipaments destaca també la construcció de l’equipament municipal de Cal Muns, amb una inversió de 2,3 milions d’euros. És un edifici de nova construcció amb una superfície de 1.600 m2 destinat a usos socials, i que estarà gestionat per la Fundació Sant Pere Claver.

Va ser adquirida la finca del carrer Cuyàs 16-18, afectada per planejament i destinada a zona verda. I s’ha rehabilitat, ampliat, s’hi ha suprimit barreres arquitectòniques i s’ha adequat a les noves tecnologies la ludoteca del Olzinelles. També en el terreny urbanístic han estat dotat de senyalització acústica 32 els encreuaments semaforitzats del barri, per tal de millorar la seguretat viària.

En el marc del Pla de Barris s’ha portat a terme tot un programa d’ajudes a la rehabilitació de finques privades, en el qual la inversió portada a terme ha sumat 1,2 milions d’euros. Com a resultat d’aquesta inversió han estat rehabilitats els elements col•lectius d’un total de 33 finques (que sumen 777 habitatges i 83 locals): Façanes, vestíbuls, cobertes, patis de llums, instal•lacions (aigua, llum, gas), baixants, antenes col•lectives, ascensors, escales i supressió de barreres arquitectòniques han estat els objectes més comuns d’aquestes rehabilitacions.

En el camp dels programes socials, destaca la creació del camí escolar de la Bordeta, en el qual hi van treballar 6 escoles del barri (la Institució Montserrat, l’escola Perú, Cavall Bernat, Sant Medir, Gayarre i l’escola Proa). Els programes “Veure el barri amb ulls de dona”, Temps de Barri, Temps Compartit, la intervenció al medi obert de la Bordeta o la instal•lació de punts d’informació sobre la violència domèstica han estat algunes de les actuacions en aquesta matèria, desenvolupades entre els anys 2011 i 2012.

 

Inversions complementàries

Durant el període 2007-2013 al barri de Can Batlló s’hi ha desenvolupat paral•lelament tot un conjunt d’inversions que han complementat el programa del Pla de Barris, provinents de totes les administracions. Aquestes inversions sumen un total de 24.442.069,99 euros i inclouen entre altres:

– Obres de millora i servei de vigilància a Can Batlló
– Expropiacions de finques
– Enderrocs d’edificis
– Urbanitzacions de carrers no previstes a la Llei de Barris (Sants, Bonveí, Autonomia, Eusebi Planes, Premià, Melcior de Palau, Enric Vegès i Guitard)
– Adequació dels passos inferiors de Riera de Tena i Badal
– Actuacions en mitgeres
– Ajuts a la rehabilitació
– CAP de la Bordeta
– Programa Treball als Barris
– Construcció d’una escola bressol i edifici amb serveis educatius

El regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ha indicat que aquestes inversions extra realitzades durant el mateix període de desenvolupament del Pla de Barris “han permès arrodonir la intervenció de les administracions públiques en aquest barri històricament fràgil, amb la reforma urbanística de 6 carrers més dels que estaven previstos a la Llei de Barris, amb la inauguració de l’escola bressol Guinbó al carrer Olzinelles, amb l’inici de la construcció del nou CAP de la Bordeta, i amb les inversions dutes a terme per començar a transformar el complex industrial de Can Batlló”.

En definitiva, el govern municipal i en concret el govern del Districte de Sants-Motnjuïc es mostren del tot satisfets d’haver pogut concloure aquest programa i haver complert el compromís municipal de portar-lo a terme, malgrat les dificultats econòmiques que han sobrevingut les administracions públiques enmig d’aquest període. La Bordeta ha guanyat qualitat urbana, que es tradueix en la millora en la qualitat de vida dels seus veïns, i ara disposa de més eines al servei del seu teixit associatiu i veïnal. Finalment Jordi Martí destaca l’impacte que aquests projectes ha tingut també en el teixit associatiu: “han reforçat les sinèrgies de treball conjunt entre les voluntats polítiques i les aspiracions dels veïns i les veïnes.”

 





Paraules clau

la Bordeta/