Trias: “Barcelona i Miami són dos actors importants en l’economia global d’avui en dia, i és molt important compartir els nostres coneixements i oportunitats” : Servei de Premsa

Trias: “Barcelona i Miami són dos actors importants en l’economia global d’avui en dia, i és molt important compartir els nostres coneixements i oportunitats”

02/04/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

En la primera jornada del viatge a l’Estat nord-americà de Florida, l’alcalde de Barcelona s’ha entrevistat amb l’alcalde del comtat de Miami Dade, Carlos A. Giménez, per impulsar la col·laboració entre les dues àrees metropolitanes amb molts punts en comú. L’alcalde Trias encapçala una delegació barcelonina en que també participen Sònia Recasens, tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament; Jordi Portabella, president del Grup Municipal Unitat per Barcelona; i Sixte Cambra, president de l’Autoritat Portuària de Barcelona. A la reunió també ha estat present la cònsul general d’Espanya a Miami, Cristina Barrios.

El Comtat de Miami Dade és l’àrea metropolitana al sud de l’Estat de Florida, i abasta també la ciutat de Miami Beach i 35 ciutats més. El comtat, un dels 67 que hi ha a Florida, té 2.400.000 habitants segons el cens del 2010. La capital de Miami-Dade és Miami. El passat 13 de juny l’alcalde Trias va rebre a l’Ajuntament de Barcelona a Carlos A. Giménez, que va visitar Barcelona encapçalant una delegació empresarial.

 

Trias ha explicat avui que Gimenez, en la seva estada a Barcelona, va tenir l’oportunitat de descobrir els sectors estratègics que està impulsant Barcelona, especialment els tecnològics. L’aposta que ha fet Barcelona, ha explicat Trias, “està donant els seus fruits, Barcelona és la Mobile World Capital des del 2011, i molt recentment ha estat reconeguda per la Comissió Europea com la Capital Europea de la Innovació.

Després de l’entrevista els dos alcaldes han signat un acord d’amistat i cooperació entre Barcelona i el Comtat de Miami Dade, vàlid per a tres anys, i que es centra en àmbits com les relacions comercials i el comerç internacional, la col·laboració entre autoritats portuàries i la gestió de creuers turístics, el foment de les smart cities, el desenvolupament sostenible i les tecnologies verdes, la biotecnologia i la biomedicina, l’educació, la investigació, la indústria de l’entreteniment, la moda la cultura, el turisme i els esports, entre d’altres

L’alcalde Trias ha explicat que Miami Dade i Barcelona volen enfortir la seva relació, “perquè tenim molts reptes similars, oportunitats compartides i grans possibilitats per al futur”. Com ha destacat Trias, Miami Dade i Barcelona, juntament amb la seva àrea metropolitana, som poderosos motors del creixement econòmic. Trias ha assenyalat que aquest acord signat amb el Comtat de Miami Dade “establirà un marc per a la cooperació en diverses àrees, especialment, les que poden ajudar-nos a crear una nova economia urbana basada en la innovació i la tecnologia”. Trias s’ha mostrat convençut que aquest serà el començament d’una gran col•laboració entre les dues ciutats i les seves àrees metropolitanes. “Barcelona i Miami són dos actors importants en l’economia global d’avui en dia, i és molt important compartir els nostres coneixements i oportunitats”, ha reblat.

L’objectiu d’aquest acord, en paraules de l’Alcalde Trias, “és fomentar les relacions, principalment econòmiques i comercials, però també en sectors tant estratègics com el de les noves tecnologies, la cultura o la indústria nàutica, en el marc de les grans oportunitats que ens ofereix el vol directe diari que enllaça els dos aeroports i que opera American Airlines”. En aquest sentit, els dos alcaldes han destacat l’especial interès en promocionar la relació entre els ports i els aeroports respectius, i impulsar noves aliances en tant que són les dues grans capitals mundials del turisme de creuers. Miami Dade també ha expressat interès en conèixer l’exitosa gestió de les indústries de turisme, art i cultura a Barcelona.

“Compartim la voluntat de ser smart cities de referència”, ha exposat Trias. Precisament el 2 i 3 maig se celebrarà a Miami la Conferència d’Emerge Americas, la Cimera d’alcaldes pro-innovació, a la que ha estat convidat a participar el tinent d’alcalde Vives, per explicar l’experiència de Barcelona en l’àmbit smart city. Finalment, els lligams de gran part de la població de Miami i els vincles socio-culturals amb Espanya són un gran atractiu per a promocionar les relacions entre les dues àrees. En la trobada amb la delegació barcelonina, l’Alcalde s’ha fet acompanyar pels directors de les principals àrees de responsabilitat de gestió del Comtat de Miami Dade, el Port, l’aeroport, el trànsit i el transport públic, la cultura i l’estratègia d’smart cities. L’Alcalde Trias ha ressaltat els punts en comú en la gestió urbana de les dues ciutats, tot assenyalant que a Barcelona ja s’han implementat algunes dels reptes que ara encara Miami Dade, “però el que sí els envejo és la gestió directa de l’aeroport”, tot ressaltant que aquesta infraestructura estratègica a Miami és propietat del Comtat.

Seguidament, els alcaldes i les seves delegacions han assistit a la signatura de l’acord de cooperació entre Marine Industries Association of South Florida (MIASF) i el Cluster Nautic de Barcelona, juntament amb els alcaldes dels Comtats de Palm Beach, Priscilla A.Taylor, i de Broward, Barbara Sharief.

L’objectiu d’aquest acord entre la MIASF i el Barcelona Clúster Nàutic és augmentar els beneficis econòmics de les regions de Barcelona i el sud de Florida desenvolupant el sector nàutic a nivell local, regional, nacional i internacional. Les dues associacions nàutiques es proposen augmentar la competitivitat global i millorar les seves funcions respectives com a centres globals importants per a les activitats del sector nàutic; també establir lligams entre el sector nàutic i l’empresarial, ampliar l’abast internacional, oferir alternatives noves i innovadores per gestionar les operacions globals, augmentar la participació en el mercat nàutic i desenvolupar una plataforma de col·laboració per dur a terme programes educatius i de formació destinats a crear llocs de treball i oportunitats.

 

Barcelona Clúster Nàutic

El Port de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona han impulsat la creació de Barcelona Clúster Nàutic amb l’objectiu de millorar el posicionament de la ciutat com a referent internacional del sector nàutic. Barcelona Clúster Nàutic aplega a 35 empreses i entitats públiques compromeses en assolir un major nivell de competitivitat i productivitat del sector nàutic, generant així riquesa i benestar, consolidant el teixit industrial existent, atraient nova inversió i fomentant el coneixement en el sector marítim.

Barcelona i el seu Port ja són un referent internacional del sector nàutic. El litoral barceloní acumula un important nombre d’empreses i entitats capaces d’oferir tots els serveis que la nàutica necessita. Segons un estudi realitzat per la Fundació per a la Navegació Oceànica de Barcelona i la Universitat de Barcelona al 2012, es comptabilitzen un total de 1.175 empreses relacionades amb el sector nàutic a Catalunya, de les quals el 68% es localitzen a la demarcació de Barcelona.

L’associació d’empreses MIASF nàutiques té més de 800 membres, que inclou ports esportius, drassanes, constructors de vaixells, fabricants de megaiots, corredors de iots i xàrters, artesans, tècnics, proveïdors marítims, majoristes i minoristes, a més d’una àmplia gamma d’altres negocis relacionats amb el mar.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/