El complex municipal d’habitatges i equipaments de Navas de Tolosa rep el premi a la millor edificació d’obra nova per part dels promotors públics : Servei de Premsa

El complex municipal d’habitatges i equipaments de Navas de Tolosa rep el premi a la millor edificació d’obra nova per part dels promotors públics

03/04/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El complex d’habitatges i equipaments de Navas de Tolosa, al districte de Sant Andreu, promogut pel Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona (PMHB), ha estat reconegut per l’Associació de Promotors Públics de Sol i Vivenda (AVS Espanya) en els Premis 2013 a les Millors Pràctiques en Habitatge Protegit. De les sis categories existents, el complex de Navas, projectat per l’equip d’ONL Nogué Onzain López Arquitectes, ha obtingut el premi a la millor edificació en obra nova.

Navas-203

Els Premis AVS a les Millors Pràctiques en Habitatge Protegit tenen com a objectiu reconèixer les actuacions més destacades en habitatge protegit que contribueixin a satisfer les necessitats d’habitatge de forma exemplar i afavoreixin la finalitat social de facilitar l’accés a un habitatge als col·lectius amb més dificultat d’accés al mercat immobiliari.

 

Millor edificació en obra nova

En la seva valoració, el jurat que ha atorgat a Navas el Premi a la millor Edificació en Obra Nova ha tingut en compte aspectes com la integració a l’entorn, l’ús de solucions innovadores, l’adaptació als col·lectius als quals va dirigida la promoció, l’existència d’equipaments amb una funció social, les mesures d’estalvi energètic i respecte amb el medi ambient, etc.

Entre els aspectes a destacar del complex de Navas, està la integració dels diversos usos (habitatges per a gent gran i per altres col·lectius, escola bressol, centre cívic…) i l’aplicació de mecanismes eficients, com ara un sistema centralitzat per a l’aigua calenta sanitària i la calefacció.

Els premis s’han lliurat aquest vespre al Saló Real de l’Hostal Reyes Católicos, de la plaça Obradoiro de Santiago de Compostela. El conseller delegat del PMHB, Antoni Sorolla, i el gerent del PMHB, Xavier González, han estat els encarregats de recollir el guardó.

 

Habitatges i equipaments

El complex de Navas, les obres del qual van finalitzar al 2012, integra diferents usos i equipaments en una superfície total de 3.000 m2. La superfície total construïda és de 18.722,83 m2, 16.244,41 m2 dels quals corresponen a habitatges i a aparcaments. L’espai està format per:
– 76 habitatges amb serveis per a gent gran
– 78 habitatges dotacionals en règim de lloguer (26 dels quals són del Centre d’Allotjament Temporal).
– Una escola bressol municipal
– Un centre cívic
– Una plaça amb àrea d’esbarjo
– Aparcament de dues plantes amb 204 places per a cotxes i 44 per a motos

El complex consta de dos blocs, un de planta baixa i 6 plantes, i un altre de planta baixa i 7 plantes alineats als carrers Navas de Tolosa i Indústria, punt de connexió entre el carrer i l’espai lliure interior d’illa. L’accés als nuclis d’escala i els espais comuns es fa des de l’interior d’illa per als habitatges per a gent gran i pels equipaments, i pel xamfrà per als habitatges dotacionals. Al passatge Dr. Torent, l’edifici adopta una alçada de planta baixa i 3 plantes pis, adaptant-se a la volumetria dels edificis existents.

Els 76 habitatges amb serveis per a gent gran, lliurats a finals del 2012, tenen entre 41 a 46 m2 útils i disposen de diferents elements comuns. A la planta baixa s’hi ubica una sala d’estar i una sala polivalent amb vistes a la plaça interior d’illa, mentre que la planta tercera compta amb una bugaderia comunitària oberta a una terrassa-solàrium. A la coberta, n’hi ha jardineres que es destinen a horts urbans i que gestionen els mateixos usuaris del centre.
Els 78 habitatges dotacionals de lloguer tenen també unes característiques similars.

La promoció disposa d’un sistema centralitzat que dóna servei d’aigua calenta sanitària i calefacció als habitatges i equipaments, mentre que una màquina climatitzadora dota de fred els equipaments. La calefacció en els habitatges és per terra radiant.

El centre cívic Navas té una superfície de 1.300 m2 distribuïts en dues plantes. En la planta baixa es disposa del vestíbul, servei d’informació, sala d’usos múltiples, magatzem…mentre que en la primera hi ha tallers polivalents, tallers de cuina, aules, sales de reunions…

L’escola bressol està en funcionament des del curs 2012- 2013 i compta amb 87 places per a infants d’entre 4 mesos i 3 anys. Té una superfície de 673 m2 i un pati de 307,7 m2.

La nova escola bressol municipal està ubicada en una part de la planta baixa en forma de L que té les aules mirant al pati, buscant la millor orientació i l’espai més recollit del pati per evitar el soroll dels carrers. En la intersecció de les dues ales hi ha l’entrada principal, i al seu costat, les dues estances més públiques: la direcció i l’aula de psicomotricitat. La majoria de les peces de servei —cuina, rebost, bugaderia, cambra d’instal·lacions— se situen a la façana del carrer Indústria, on hi ha una segona entrada.
L’actuació també inclou la urbanització d’una plaça interior, un espai públic que dóna accés a l’escola bressol i als habitatges de gent gran. En aquesta zona es relacionen els diferents usuaris que hi conviuen en el complex. Les sales comuns de la promoció de gent gran estan abocades a aquest espai, així com el pati de l’escola bressol.





Paraules clau

Navas de Tolosa/