Fandos: “totes les polítiques de joventut han d’anar encaminades a convertir els i les joves en ciutadans actius i de ple dret de la nostra societat” : Servei de Premsa

Fandos: “totes les polítiques de joventut han d’anar encaminades a convertir els i les joves en ciutadans actius i de ple dret de la nostra societat”

04/04/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Durant la seva intervenció, Maite Fandos ha destacat la importància de realitzar polítiques transversals i integrals “que dotin als joves d’autonomia perquè esdevinguin ciutadans independents i per facilitar la possibilitat de contribuir activament al projecte col·lectiu de ciutat i siguin subjectes actius i de ple dret de la nostra societat”. La tinenta d’alcalde ha explicat que totes les polítiques que es realitzen des de l’Ajuntament de Barcelona dirigides als joves van encaminades a vincular-los a la comunitat, “promovent la seva emancipació,  garantint una educació de qualitat, facilitant l’accés a un treball i a un habitatge digne, donar eines per a la gestió de la seva pròpia salut i també el seu exercici actiu en la participació social i política”.

Fandos s’ha referit a totes les accions que es porten a terme des del Consistori amb l’objectiu comú que tots els i les joves puguin desenvolupar el seu projecte vital amb llibertat. En aquest sentit s’ha referit a la propera creació del Servei per a Adolescents i Famílies amb Fills i Filles Adolescents, un punt d’assessorament pels adolescents i les seves famílies, i un espai on se’ls resolgui dubtes i se’ls informi. La tinenta d’alcalde també ha parlat del Pla d’Adolescència i Joventut, el full de ruta que estableix les línies d’actuació que defineixen les polítiques de joventut de l’Ajuntament i que s’ha realitzat a través d’un procés participatiu i representatiu.

Un altre dels aspectes claus que ha explicat Fandos és el tema de l’educació, “una inversió prioritària per a la integració, la cohesió social, la formació i la promoció de la participació ciutadana dels joves i adolescents”. En aquest aspecte ha destacat el protocol dels Centres de Serveis Socials amb Barcelona Formació Professional per donar sortida laboral als seus usuaris més joves a través dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI).

La tinenta d’alcalde també ha destacat que els dos temes cabdals per a la vinculació del jove a la comunitat són la promoció de les polítiques actives d’ocupació i d’accés a l’habitatge. Pel que fa a l’ocupació, Maite Fandos ha fet referència al desenvolupament del pla de xoc contra l’atur juvenil que està impulsant l’Ajuntament “amb mesures d’estímul a l’ocupació i la formació, juntament amb la complicitat d’agents com els sindicats, empresaris, representants del món universitari per crear sinèrgies. S’han de facilitar i promoure iniciatives emprenedores. La vocació empresarial dels nostres joves és la base del nostre futur”. En aquest sentit, la Regidoria d’Adolescència i Joventut ha posat en marxa un servei pioner d’estratègia conjunta que permet oferir polítiques actives d’ocupació a tots els districtes, el servei Barcelona Treball Jove, dirigit a orientar i acompanyar els i les joves a la recerca de feina. Per tal de facilitar l’accés al món laboral, l’Ajuntament va aprovar un programa amb 1,8 M€ destinats a les empreses que contractin joves, un programa que vol arribar a la contractació de 600 joves. També es va signar el passat mes de març un conveni amb la Universitat de Barcelona per donar suport a la millora de la qualitat de la formació dels estudiants. “Aquesta col·laboració”, ha destacat Fandos, “permetrà fomentar la inserció laboral, l’emprenedoria i l’ocupabilitat dels estudiants, fruit dels compromís del govern municipal amb el conjunt de les universitats de la ciutat. Entre tots hem se ser capaços de crear llocs de treball, sobretot per els joves, que són el present i el futur de la ciutat”.

Pel que fa a l’accés a l’habitatge i a les polítiques dirigides a l’emancipació juvenil, la tinenta d’alcalde ha explicat la creació d’una Assessoria específica sobre l’habitatge compartit i que està ubicat al Centre d’Informació i Assessorament per a Joves. També s’estan realitzant accions d’interrelació entre joves amb la intenció d’emancipar-se creant grups per compartir habitatge.

La tinenta d’alcalde ha destacat que per vincular els joves a la societat també són important les polítiques dirigies a enfortir la seva participació a la vida associativa, i ha explicat que el conveni que té l’Ajuntament amb el Consell de la Joventut de Barcelona juga un paper molt important per assolir aquest objectiu, ja que “ens permet avançar en una l’estratègia compartida amb les entitats del sector, en la coordinació conjunta de les actuacions, l’optimització dels recursos i l’assoliment d’un objectiu comú: el desenvolupament de polítiques de joventut que suposin el reconeixement de les persones joves com a ciutadans i ciutadanes que tenen la capacitat de decidir sobre la pròpia vida i d’incidir sobre la vida col·lectiva”.

Fandos també ha donat molta importància al foment dels hàbits saludables i educatius per tal de prevenir conductes de risc. En aquest aspecte ha explicat que els joves han de tenir accés a l’esport com a eina de salut, de cohesió i integració social, “l’esport fomenta els hàbits saludables, l’educació en valors, la realització personal, el creixement econòmic, i té una capacitat innegable de teixir una societat més cohesionada”.





Paraules clau

#VincleJove/ Fundació Pere Tarrés/ joves/