L’alcalde Trias viatja a Colòmbia i Brasil per enfortir l’estratègia de cooperació i col·laboració de Barcelona amb l’Amèrica Llatina : Servei de Premsa

L’alcalde Trias viatja a Colòmbia i Brasil per enfortir l’estratègia de cooperació i col·laboració de Barcelona amb l’Amèrica Llatina

04/04/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Alcalde Xavier Trias viatja des d’avui a Colòmbia i Brasil per enfortir l’estratègia de cooperació i col·laboració de Barcelona amb l’Amèrica Llatina. Després de dos dies de viatge a Miami per impulsar les relacions econòmiques, comercials, turístiques i d’indústria nàutica amb Barcelona, i captar noves inversions per a la capital catalana i la seva Àrea Metropolitana, la delegació encapçalada per l’alcalde Xavier Trias es desplaçarà avui divendres a Colòmbia. En aquesta segona etapa del viatge, l’alcalde estarà acompanyat pels tinents d’alcalde Sònia Recasens i Antoni Vives; Jordi Martí, regidor de Presidència; Jordi Portabella, president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC); i Jordi Cornet, delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona; entre d’altres.

Trias es reunirà dilluns, 7 d’abril, a Medellín amb el president de la república de Colòmbia, Juan Manuel Santos. Al matí, a la capital, Bogotà, l’Alcalde rebrà la medalla que lliura el Congrés colombià “Orden de la democràcia Simón Bolívar” en agraïment per la implicació de Barcelona en els processos de pau i desenvolupament del país.

L’alcalde Xavier Trias participarà, demà dissabte, al congrés del CIDEU, reunió bianual de l’aliança de ciutats iberoamericanes que va néixer a Barcelona l’any 1993. El XXI Congrés del Cideu, que enguany porta per lema ‘Ciudades para la vida’, se celebra a Medellín entre el 3 i 5 d’abril. El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, va representar ahir dijous l’alcalde a la sessió inaugural i a les diverses trobades celebrades ahir a la tarda i aquest matí.

L’alcalde intervindrà diumenge, 6 d’abril, a la tarda en les reunions preparatòries del Fòrum Urbà Mundial que organitza UN-Habitat des del dia 7 fins l’11 a Medellín. L’objectiu de les jornades és treballar conjuntament amb d’altres ciutats d’arreu del món, per tal que es reconegui el seu paper en la nova política de desenvolupament de les Nacions Unides i analitzar els objectius de desenvolupament que Nacions Unides ha d’aprovar per substituir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (2000-2015). Dimarts al matí, l’Alcalde Trias participarà en la Taula Rodona d’Alcaldes, en una sessió centrada en donar resposta a qüestions com què poden fer els líders urbans per a contribuir a la reducció de les desigualtats socials i quin és el camí per arribar a un desenvolupament equitatiu, o com aprofitar els debats en relació als objectius de desenvolupament post 2015 de Nacions Unides i la cimera Habitat III (2016) per posicionar els governs locals en relació als governs nacionals i organismes internacionals.

Coincidint amb el viatge de l’Alcalde Trias, el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, signarà aquesta tarda a Medellín un protocol de intencions per a reforçar a Llatinoamèrica el Saló Internacional de la Logística (SIL) de Barcelona i, al mateix temps, permetre que es pugui crear un esdeveniment logístic a Colòmbia organitzat pel Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció i l’entitat firal colombiana Sala Logística de las Americas.

Demà dissabte, a la tarda, l’Alcalde Trias presidirà amb l’Alcalde de Medellín, Aníbal Gaviria, al Museu d’Antioquía l’acte de presentació del Llibre de fotografies “Medellín que estàs en el cielo”, obra del fotògraf català Pepe Navarro, amb textos de l’escriptor colombià Héctor Abad Faciolince. El llibre ha estat finançat per l’Ajuntament, a través de Casa Amèrica de Barcelona, està prologat pels alcaldes d’ambdues ciutats, i serà un regal que lliura la ciutat de Barcelona a Medellín en agraïment a tots aquests anys de col·laboració. Trias i Gaviria aprofitaran per signar una addenda a l’acord de cooperació que mantenen les dues ciutats.

Diumenge al matí, l’Alcalde visitarà diversos projectes de cooperació realitzats entre Barcelona i Medellín, una ciutat prioritària del Pla de Cooperació Internacional de la capital catalana. Barcelona coopera amb la ciutat colombiana des de l’any 2000, centrant aquesta cooperació en l’intercanvi de models de gestió municipal, amb la col·laboració de diferents actors.

 

Rio de Janeiro

En la darrera etapa del viatge, Trias i la delegació barcelonina visitaran, a partir de dimecres 9 d’abril, la ciutat de Rio de Janeiro, al Brasil, la segona ciutat més poblada del país i que el 2016 acollirà la celebració dels XXXI Jocs Olímpics d’estiu, essent la primera ciutat del continent sud-americà en organitzar-los.

Trias es reunirà amb el prefeito Eduardo Paes, i tots dos signaran la renovació de l’acord de col·laboració que van rubricar ambdues ciutats el 2009, amb la voluntat de tots dos municipis intensificar i estrènyer les relacions entre les dues ciutats. La delegació barcelonina visitarà després el projecte de transformació de Porto Maravilha, on Barcelona Regional ha establert un acord estratègic de col·laboració amb el despatx Alonso Balaguer i arquitectes associats, per desenvolupar propostes de caràcter urbà a Rio.





Paraules clau

Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/