Alcalde Trias: “les ciutats per a la vida que el CIDEU impulsa a Medellín són les ciutats per a les persones com la que fem a Barcelona” : Servei de Premsa

Alcalde Trias: “les ciutats per a la vida que el CIDEU impulsa a Medellín són les ciutats per a les persones com la que fem a Barcelona”

05/04/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha explicat avui que les ‘Ciutats per a la vida’ que el Congrés del Cideu impulsa des de Medellín “són les ciutats per a les persones com la que estem fent a Barcelona”, i ha ofert l’experiència de la capital catalana per enfrontar els reptes de transformació urbana i social que impulsen les ciutats de l’Amèrica Llatina.

L’alcalde de Barcelona ha participat avui al XXI Congrés del Cideu, que amb el lema ‘Ciudades para la vida’, se celebra a Medellín entre el 3 i 5 d’abril. El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, va representar l’alcalde a la sessió inaugural del dia 3 i en les sessions celebrades ahir. El Centre Iberoamericà pel Desenvolupament Estratègic Urbà (CIDEU) és una xarxa integrada per 136 membres, dels quals 113 son ciutats iberoamericanes, 21 institucions col•laboradores i 2 membres d’honor: l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB).

La jornada ha començat amb l’Assemblea General del CIDEU, el màxim òrgan de govern que està integrada per tots els membres i es reuneix un cop a l’any. Actualment Barcelona té la presidència i a partir d’aquest congrés passarà a mans de la ciutat de Medellín. Durant la reunió s’ha presentat diversos informes, el pla d’activitats pel 2014 i s’han renovat els càrrecs del consell rector.

Després de l’Assembla General, Xavier Trias ha participat en el Panell d’Alcaldes: “Ciudades para la vida”, una sessió en la que els alcaldes han reflexionat, més enllà de les infraestructures i equipaments, sobre la importància de fomentar valors, aprenentatges i desenvolupament per fer de la ciutat un lloc intel•ligent, segur, sostenible, inclusiu i equitatiu perquè la ciutadania sigui la protagonista del seu futur.

A la sessió, a més de l’alcalde Trias, hi ha intervingut Joan Clos, Director de ONU Habitat; Aníbal Gaviria, alcalde de Medellín i nou president del CIDEU; Juan David Valderrama, Director executiu de l’Agència de cooperació i inversions de Medellín (ACI), a més d’alcaldes i representants d’una trentena de ciutats associades a Cideu, i ha estat conduïda per Antoni Traveria, director de la Fundació Casa Amèrica Catalunya.

L’alcalde, en la seva intervenció al panell d’alcaldes i referint-se al lema de la sessió, ha afirmat que “les ciutats per la vida són les ciutats per les persones”. L’alcalde de Barcelona ha explicat que des de la seva elecció com alcalde ha treballat fermament perquè Barcelona sigui una ciutat de les persones i per a les persones. Trias ha explicat la gran transformació que ha viscut Barcelona, una ciutat avui reconeguda i admirada a tot el món. També que en els darrers anys la ciutat viu període de crisi econòmic i social i que des de l’Ajuntament es treballa per donar una resposta efectiva a aquesta crisi.

Xavier Trias ha assenyalat que Barcelona ha fet una aposta molt important per impulsar un nou model econòmic de futur, que permeti la creació d’ocupació i la generació d’oportunitats per a tothom. L’alcalde ha reconegut la feina de l’alcalde Joan Clos que va apostar de manera clara i decidida per la diversificació econòmica i les noves tecnologies. “Avui estem intensificant aquesta aposta i Barcelona és una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, alhora que ens estem consolidant com una Smart City de referència internacional, basada en tres pilars: urbanisme intel•ligent, economia verda i economia social”.

L’alcalde ha explicat que la Comissió Europea ha distingit recentment la ciutat de Barcelona com a Capital Europea de la Innovació per l’ús que ha fet Barcelona de les noves tecnologies al servei de les persones, “el fet de vincular les noves tecnologies amb la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones és el que ens fa ser diferents i referents en aquest àmbit”, ha dit Trias.

L’alcalde ha explicat que per definir els estàndards de qualitat que han de complir les ciutats intel•ligent s’ha creat la City Protocol Society, i s’ha impulsat l’adhesió del CIDEU a aquesta nova xarxa. Al llarg del congrés del CIDEU, Barcelona ha presentat dos exemples d’aquesta voluntat de constant innovació y de construir unes ciutats per la vida. Trias ha posat com exemple del primer els ateneus de fabricació digital, que posaran les noves tecnologies a l’abast de tothom, o la transformació de la Plaça de les Glòries, com un exemple d’un nou model urbà.

“Aquesta és la Barcelona del segle XXI, una ciutat formada per barris on viure i treballar, dissenyats a escala humana. Una ciutat on les persones són les protagonistes. Aquest és el model, que com alcalde de Barcelona, vull que sigui la norma, no l’excepció”, ha exposat Trias. Per a l’Alcalde, “les ciutats per la vida són una necessitat i hem de treballar junts per fer-les realitat. La ciutat on ens trobem, Medellín, és un exemple excel•lent de que, amb esforç, il•lusió i col•laboració podem afrontar qualsevol repte”.

En acabar la taula d’alcaldes, la secretària general del CIDEU, Maravillas Rojo, ha procedit a lliurar els reconeixement als ‘Senadors Estrategues’ del CIDEU. Aquest és un càrrec d’honor i representació, amb el qual la xarxa distingeix personalitats amb llarga trajectòria municipal i experiència en els processos de Pensament i Planificació Estratègica Urbana, que han tingut un paper actiu en la construcció de Cideu i que són mereixedors de formar part d’un grup de prestigi. En aquesta edició es reconeix com a senador estratega a Joan Clos i Hermes Juan Binner, metge i polític argentí i exalcalde de Rosario.

A continuació l’alcalde Trias ha fet el lliurament de la presidència del Cideu de Barcelona a Medellín i s’ha procedit a la Lectura de la Declaració del Congrés de Medellín. El Congrés ha finalitzat amb les paraules de l’alcalde de Medellín i president del Cideu, Aníbal Gavíria

El CIDEU es va constituir a Barcelona l’any 1993, a partir del 1995 va esdevenir l’únic programa de cooperació de les Cimeres Iberoamericanes de Caps d’Estats i de Govern vinculats a les ciutats i, en particular, al pensament estratègic urbà. Des de la seva constitució, Barcelona ha acollit la seu de la secretaria general. Al congrés hi ha 500 inscrits, representant 92 ciutats de 19 països, de les quals es comptarà amb la presència de 34 alcaldes.

El CIDEU té tres òrgans de govern: l’Assemblea General, el màxim òrgan de govern; el Consell Rector, l’òrgan regular de govern; i la Secretaria General, l’òrgan executiu que té la seva seu permanent a Barcelona. La secretaria general és Maravillas Rojo, i en la reunió de Medellín se l’ha renovat en el càrrec pels pròxims cinc anys.

Des de l’any 2012 i fins avui Barcelona ha ocupat la presidència. Durant aquests dos anys s’han aconseguit les següents fites: acord de col•laboració entre CIDEU i UNHABITAT per desenvolupar protocols i eines geogràfiques que utilitzin la georeferenciació per tal de construir ciutats més sostenibles, socials i intel•ligents, potenciant línies de treball conjuntes; l’adhesió del CIDEU al “City protocol society” i la creació d’un grup de treball per tal d’afavorir la presència de ciutats llatinoamericanes al citat protocol; acord de col•laboració entre CIDEU i MEDCITÉS per tal de transferir les tècniques d’informació i formació; s’ha reforçat el paper de les subxarxes; i s’ha reforçat la Universitat Corporativa.

Reunió amb el vicepresident, Angelino Garzón

Divendres a la tarda, l’Alcalde Trias es va reunir amb el vicepresident de Colòmbia, Angelino Garzón, un veterà polític colombià amb experiència coma ambaixador, ministre, governador i responsable de les negociacions del seu país en tractats de comerç internacional, i perfecte coneixedor de la realitat i la política catalana, casat des de fa mes de 30 anys amb una catalana, nascuda a Barcelona. Garzón va traslladar l’Alcalde Trias un bon coneixement dels projectes que Barcelona i la seva àrea metropolitana estan impulsant en innovació i gestió urbanes, i va assegurar que treballen i tenen la voluntat de col•laborar, establint acords i convenis, amb la capital catalana, i oferint també els seus projectes a empreses i entitats públiques i privades de Catalunya.

Durant la reunió, l’Alcalde Trias, amb el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, van convidar Garzón a visitar Barcelona el pròxim mes de juny per inaugurar el Saló Internacional de la Logística (SIL), que enguany té Colòmbia com a país convidat. Precisament ahir, Cornet i la directora del SIL, Blanca Sorigué, van signar un protocol d’intencions per a reforçar a Llatinoamèrica el Saló Internacional de la Logística de Barcelona i, al mateix temps, permetre que es pugui crear un esdeveniment logístic a Colòmbia organitzat pel Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció i l’entitat firal colombiana Sala Logística de las Américas.

Abans de veure Garzon, Xavier Trias va visitar a Sabaneta, una de les ciutats de l’àrea metropolitana de Medellín, les noves instal•lacions de l’empresa catalana Emergia, una multinacional que presideix Albert Ollé, i que està especialitzada en ‘cal centers’ i atenció especialitzada al client. A Medellín a invertit 6 milions d’euros, dóna feina ja a 500 persones, i preveu ampliar fins a les 2.500. Emergia té instal•lacions a Catalunya, Espanya, Xile, República Dominicana, Belize i Colòmbia. En els pròxims mesos té previst obrir un nou centre al 22@, amb 400 nous llocs de treball.





Paraules clau

Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/