L’Ajuntament eximeix de pagar l’impost de plusvàlua a 89 afectats per la pèrdua de l’habitatge : Servei de Premsa

L’Ajuntament eximeix de pagar l’impost de plusvàlua a 89 afectats per la pèrdua de l’habitatge

06/04/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha eximit de pagar l’impost de la plusvàlua a 89 persones que han perdut el seu habitatge per dació en pagament, execució hipotecària o compra-venda amb l’entitat bancària i cancel·lació del deute. Es tracta dels casos estimats sobre un total de 375 que els serveis coordinats de l’Institut Municipal d’Hisenda (IMH) i l’Àrea de Qualitat de Vida han estudiat fins al 28 de març, i han suposat ajudes per part de l’Ajuntament per valor de 141.148,17 euros.

Aquests són els fruits de les mesures aprovades al 5 de desembre de 2012 –pel que fa a les dacions en pagament i execucions hipotecàries– i 22 de maig de 2013 –ampliació a les compra-vendes entre particulars i bancs– per pal·liar els efectes socials de la pèrdua de l’habitatge i eliminar una càrrega al propietari particular que, tot i ser legal, el Govern municipal consideraabsolutament injusta.

Gràcies a l’exempció, les persones i famílies desnonades per l’impagament de l’habitatge habitual de propietat no han de fer front a aquest impost d’autoliquidació, ja que l’Ajuntament el cancel·la per la via de la compensació. És el cas dels 89 casos estimats, mentre que en queden 83 de pendents de resoldre per l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), i 74 estan en fase de requeriment i recepció de documentació per part de l’IMH. Se n’ha desestimat 67, la majoria degut a que l’afectat tenia d’altres propietats immobiliàries, disposava d’ingressos suficients per fer front al pagament de l’impost, o l’habitatge perdut no era l’habitual.

En paral·lel, s’han detectat 17 casos en els quals l’impost de la plusvàlua recau en el banc, de manera que l’Ajuntament li ha requerit el pagament i les persones afectades no l’han hagut d’afrontar. A més, en 14 ocasions s’ha detectat que l’impost ja havia estat abonat per l’entitat bancària. Per altra banda, l’IMH ha arxivat 31 casos en què ha estat impossible localitzar el contribuent per cap de les vies habituals.

 

Equip especialitzat de l’Institut Municipal d’Hisenda

Des de l’aprovació de la mesura, l’Institut Municipal d’Hisenda (IMH) va crear un equip especialitzat format per 3 persones que es dediquen en exclusiva a localitzar i contactar amb les persones afectades per explicar-los que poden ser beneficiaris de les ajudes, si compleixen els requisits.

Per analitzar cada cas, es requereix diversa documentació referent a la situació de la persona i l’habitatge afectats per veure si el pagament de la plusvàlua correspon al contribuent o al banc, d’acord amb la normativa estatal. En cas que se n’hagi de fer càrrec el contribuent i aquest es pugui acollir a l’exempció, la persona afectada s’ha de presentar a l’Institut Municipal d’Hisenda (IMH) en un termini de 30 dies hàbils després de l’acord de dació o de l’execució hipotecària.

Aleshores, l’Ajuntament ofereix a la persona afectada acollir-se a un programa d’ajuts socials per compensar el pagament de l’impost. L’Ajuntament es fa càrrec de l’import a partir d’un seguit de tràmits administratius, on la persona afectada ja no haurà d’intervenir més, i l’impost quedarà cancel·lat per la via de la compensació.

Per acollir-se a aquesta compensació, la dació en pagament, execució hipotecària o compra-venda amb el banc ha de ser conseqüència de l’impagament del crèdit o préstec garantit amb hipoteca que recaigui sobre l’habitatge habitual. A més els afectats no han de tenir altres béns suficients per fer front al deute.





Paraules clau

habitatge/ hisenda/