L’alcalde Trias visita els espais dels projectes de cooperació de Barcelona amb Medellín que es centren en millorar la qualitat de vida de les persones : Servei de Premsa

L’alcalde Trias visita els espais dels projectes de cooperació de Barcelona amb Medellín que es centren en millorar la qualitat de vida de les persones

06/04/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’alcalde Xavier Trias va assegurar ahir que parlar de Barcelona i Medellín, la capital del departament colombià d’Antiòquia, “és parlar d’amistat, d’una amistat que va néixer fa més d’una dècada, que s’ha consolidat amb el temps, i que ara està avançant”. En la seva tercera jornada a Medellín, en el marc del viatge oficial a Miami, Colòmbia i Brasil, Xavier Trias ha visitat avui els espais on es desenvolupen els projectes de cooperació de Barcelona amb “la ciutat de l’eterna primavera’ que es centren en millorar la qualitat de vida de les persones.

 

Amb l’alcalde Aníbal Gaviria i el vicealcalde de Medellín, Álvaro Berdugo d’amfitrions, han acompanyat l’Alcalde Trias el conjunt de la delegació barcelonina en que destaquen els Tinents d’Alcalde Sònia Recasens i Antoni Vives, el regidor de Presidència, Jordi Martí; i el president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC), Jordi Portabella. A més, també han participat en la visita representants d’institucions catalanes que participen al Fòrum Urbà Mundial, com el secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat, Carles Sala; el conseller Delegat d’Acció, l’Agència de Promoció empresarial de la Generalitat, Joan Tarradellas; i, en representació de la Diputació de Barcelona, l’Alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i l’alcalde de Tordera, Joan Carles García, entre d’altres.

L’alcalde Trias ha destacat que Medellín és una ciutat prioritària del Pla de Cooperació Internacional de Barcelona 2013-2017. Barcelona coopera amb la ciutat colombiana des de l’any 2000, centrant aquesta cooperació en l’intercanvi de models de gestió municipal, amb la col·laboració de diferents actors. La visita ha començat a la zona centre de Medellín, una de les parts més vulnerables de la ciutat, on l’Ajuntament de Barcelona està centrant els nous projectes de cooperació amb Medellín.

De fet, ahir dissabte al vespre, l’alcalde Trias i l’alcalde Gaviria van signar una addenda a l’acord entre Medellín i Barcelona establert l’any passat per consolidar el compromís concret d’intervenir en el centre històric de la ciutat de Medellín, amenaçat per la desigualtat social, incidint en la transformació del paisatge urbà i la recuperació dels espais públics; i concretar la voluntat d’elaborar una agenda d’iniciatives conjuntes entre ambdues ciutats per explorar sinèrgies en l’aplicació de les TIC en l’entorn urbà i promoure la innovació a Medellín.

La intervenció en aquesta zona es va iniciar amb actuacions com la peatonalització d’alguns carrers, la reforma del Mercat de Tejelos, amb l’acompanyament de l’Institut de Mercats de Barcelona, i la valorització dels edificis històrics. La comitiva ha visitat la intervenció urbana al Parque Berrio i la plaça Botero; i en aquesta part del recorregut per la zona centre també s’ha aturat per visitar la instal·lació del video-wall que la ciutat de Barcelona ha preparat amb motiu de la celebració a Medellín del Fòrum Urbà Mundial d’UN Habitat. Es tracta d’un muntatge a la part exterior del Banco de la República que consisteix en una gran pantalla que transmet constantment imatges de la Barcelona metropolitana, urbana i humana. També hi ha un panell en forma de cubs on es dóna una visió estratègica de la capital catalana i dels seus reptes de futur.

Tot seguit, la visita dels alcalde i els seus acompanyants s’ha centrat en conèixer la que és fins ara la col·laboració més rellevant entre Barcelona i Medellín, la intervenció en el Cerro de Moravia, o Morro Moravia. Es tracta d’un antic abocador amb assentaments de xaboles, i que ha estat recuperat com a espai públic gràcies a projectes de cooperació impulsats per l’Ajuntament de Barcelona, la UPC i la Càtedra Unesco.

L’abocador de Moravia s’obre l’any 1977 i fins a la seva clausura, el 1984, es van dipositar allà unes 1,5 tones d’escombraries orgàniques, industrials, residus hospitalaris,…, sense cap tipus de sistematització ni separació. Així es va conformar el Morro de Moravia, una muntanya de més de 30 metres d’altitud que, després de la clausura de l’abocador, va ser envaïda per famílies que arribaven a la ciutat desplaçades de les zones rurals per la violència. Les construccions, o “ranxos” eren molt precàries i fets amb materials reciclats que es trobaven al propi Morro. En alguns casos les famílies conreaven petits horts de tomàquets, alvocats,… El 2004 hi havia censades 2.224 famílies que habitaven les 10 hectàrees del Morro i que estaven directament exposades a uns nivells de toxicitat molt alts. El 2007 s’inicia el primer trasllat de famílies a altres zones de la ciutat en declarar-se aquest lloc de calamitat pública.

Des del 2009 l’Ajuntament de Barcelona finança la intervenció per generar aquest espai, en projectes que lideren la UPC, l’Agència de Cooperació i Inversions de Medellín, la Universitat d’Antioquia i el Tecnológico de Antioquia, i que tenen com a objectiu la recuperació ambiental i paisatgística del Morro; la participació de la pròpia comunitat de veïns de la zona en el procés de recuperació del Cerro, i la integració urbanística de la zona. Avui, en un acte senzill dalt de tot del Morro de Moravia, els alcaldes Gaviria i Trias han fet un lliurament simbòlic del Cerro Moravia a la seva comunitat.

Bona part de la cooperació entre Medellín i Barcelona es va iniciar amb l’intercanvi entre biblioteques d’ambdues ciutats, en un projecte que mostra l’horitzontalitat del treball en comú, ja que se’n van desprendre aprenentatges importants per a les dues bandes. Malgrat que la biblioteca España, una de les més emblemàtiques, està tancada per reformes a la façana, la comitiva ha pujat en metrocable, el telefèric, a la Comuna de Santo Domingo, on es troba la biblioteca, per veure-la des de fora, i també conèixer amb la visió des del telefèric l’èxit que l’actuació de transformació urbana ha implicat per al desenvolupament social de la zona.

 

Acte institucional per a la presentació del llibre “Medellín que estás en el cielo”

Dissabte al vespre, l’Alcalde Trias va presidir un acte institucional, també amb l’Alcalde Gaviria, al cèntric Museu de Antioquia, per donar visibilitat al treball conjunt entre Medellín i Barcelona, que pretén mostrar-se a nivell internacional com el nou tipus de cooperació al desenvolupament del segle XXI que lideren les ciutats. Aquesta cooperació es concreta en tres iniciatives: la presentació del llibre ‘Medellín que estás en el cielo’, la signatura de les addendes que concreten l’acord marc entre Medellín i Barcelona, i la presentació de l’exposició Piso Piloto, Barcelona&Medellín, que s’inaugurarà al CCCB de Barcelona, el novembre del 2014 i, posteriorment, s’exposarà a Medellín durant el 2015.

El llibre ‘Medellín que estás en el cielo’ és un recull d’imatges de la ciutat colombiana del fotògraf barceloní, Pepe Navarro, acompanyat del text d’un dels escriptors més reconeguts de Medellín i de Colòmbia, Héctor Abad Faciolince. Amb aquest llibre s’evidencia una mirada i una voluntat comuna de les dues alcaldies: la centralitat de la millora de les condicions de vida de la ciutadania en la definició de les seves polítiques públiques. El llibre, que mostra la ciutat de Medellín a través, sobre tot, dels rostres dels seus habitants, ha estat prologat pels alcaldes de les dues ciutat.

L’acte va acabar amb la presentació de l’exposició Piso Piloto, Barcelona & Medellín, una exposició organitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i el Museo de Antioquia de Medellín i promoguda conjuntament per les alcaldies d’ambdues ciutats. L’exposició pretén mostrar el nou tipus de cooperació al desenvolupament del segle XXI (horitzontal, innovador i basat en el coneixement) que lideren les ciutats, especialment Barcelona i Medellín, en un àmbit tan fonamental com l’habitatge.

El projecte es presentarà al CCCB de novembre de 2014 a abril de 2015, acompanyada d’una sèrie d’activitats a la ciutat de Barcelona. En una següent fase es realitzarà al Museo de Antioquia, a Medellín, a la tardor de 2015. La inauguració coincidirà amb el Congrés Ciutats Educadores, i s’establiran connexions entre tots dos esdeveniments. Es tracta d’un projecte recíproc que va més enllà d’una exposició. D’una banda és l’expressió d’una col·laboració d’anys entre institucions, professionals, entitats i col·lectius d’ambdues ciutats en l’àmbit de la cooperació i en el de l’urbanisme; de l’altra vol ser la metxa que encén noves vies per treballar i intercanviar coneixement i experiències en una qüestió tan prioritària, de present i futur per a les dues ciutats, com és el dret a l’habitatge i la seva relació amb el dret a la ciutat.

Més enllà de les seves diferències evidents i la seva especificitat, Medellín i Barcelona són ciutats de dimensions equiparables, amb una llarga relació de cooperació mútua, que s’han significat internacionalment per haver impulsat un urbanisme inclusiu que ha posat molts espais públics al servei de la redistribució social. Tot i així, com tantes altres ciutats del món, tant l’una com l’altra tenen el repte de donar cabuda a tots els qui tenen necessitat d’un sostre. Piso Piloto vol centrar-se en la reflexió sobre l’espai domèstic i l’espai públic a través del talent creatiu de les dues ciutats per realitzar propostes “pilot” que contribueixin a ampliar vies per abordar el tema del dret a l’habitatge i el dret a la ciutat.

Just després d’aquest acte institucional, al mateix Museu d’Antioquia, l’Ajuntament va organitzar una recepció amb representants de 30 empreses catalanes a Colòmbia, amb l’objectiu d’impulsar els negocis de les empreses catalanes al mercat colombià en general i, més específicament, de l’àrea metropolitana de Medellín.

 





Paraules clau

Alcalde Trias/ medellín/ Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/