L’Alcalde Trias rep la medalla “Orden de la democracia Simón Bolívar” per la implicació de Barcelona en el procés de pau i desenvolupament de Colòmbia : Servei de Premsa

L’Alcalde Trias rep la medalla “Orden de la democracia Simón Bolívar” per la implicació de Barcelona en el procés de pau i desenvolupament de Colòmbia

07/04/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Alcalde Xavier Trias ha rebut aquest matí la medalla “Orden de la democracia Simón Bolívar”, en grau de Gran Oficial, atorgada pel Congrés de la República de Colòmbia. La medalla ha estat lliurada per Joaquín Camelo, president de la Comissió de Pau del Congrés de Colòmbia. Xavier Trias ha rebut aquest honor civil en un acte a la Cámara de Representantes, a Bogotà, on han assistit també el Tinent d’Alcalde d’Habitat Urbà, Antoni Vives, l’ambaixador d’Espanya a Colòmbia, Ramon Gandarias, i la comunitat catalana instal·lada a la capital colombiana.

 

La distinció “Orden de la Democracia Simón Bolívar” s’atorga a personalitats que hagin contribuït amb algun servei important a la la República de Colòmbia. Així, ha estat concedida a personalitats com l’ambaixador dels Estats Units a Colòmbia, metges reputats, o empresaris de la Comunicació. També s’ha atorgat a diversos alcaldes de ciutats importants de Colòmbia, implicats en el procés de pau.

La proposta de medalla per a l’Alcalde Trias sorgeix a partir de l’acolliment a Barcelona d’una delegació de la Comissió de Pau del Congrés de Colòmbia amb en motiu de l’organització d’unes audiències amb la comunitat colombiana a la diàspora per alimentar el procés de pau obert al seu país. Aquestes audiències ja havien tingut lloc prèviament a Colòmbia, i gràcies a la iniciativa de Barcelona han pogut també contemplar la visió de l’emigració colombiana a Europa gràcies al fet que l’Ajuntament va finançar, a través de la Taula per la Pau a Colòmbia i l’Institut Internacional Català per la Pau, el desplaçament de la comissió de congressistes colombians a Barcelona, a Brussel·les i a Londres.

Xavier Trias ha expressat el seu honor en acceptar, en nom de tots els ciutadans i ciutadanes de Barcelona, aquesta condecoració. Trias, en les seves paraules d’agraïment, ha afirmat que Barcelona és una “ciutat de pau que treballa per la pau” i, per això, “ens sentim molt satisfets del procés que ha iniciat Colòmbia per deixar definitivament enrere la violència”. Trias ha ofert el suport de Barcelona en el procés que serà llarg. “Donem suport a una sortida negociada del conflicte, que es basi en les recomanacions de les Nacions Unides i altres organismes internacionals”, ha dit Trias. L’Alcalde ha afegit que perquè el procés tingui èxit, l’aclariment de la veritat, la reparació de les víctimes de les violacions dels Drets humans i el Dret Internacional Humanitari, “són condicions inexcusables”. “En nom de Barcelona agraeixo al Congrés de la República de Colòmbia aquesta alta distinció, que portaré amb orgull perquè representa el valor del treball per la pau”, ha finalitzat Trias.

La jornada a Bogotà s’ha iniciat amb una reunió de l’Alcalde Trias amb els responsables del Centre Nacional de Memòria Històrica, una institució que treballa pel reconeixement a les víctimes del conflicte. Trias s’ha reunit amb el seu director general, Gonzalo Sánchez, i amb dues representants de col·lectiu de les víctimes, Maria José Pizarro, filla del líder del moviment M-19, que després de dirigir un procés de pau que va portar al desarmament de la seva organització, va ser assassinat en plena campanya per a les eleccions presidencials; i també amb Luz Marina Bernal, de les ‘Madres de Soacha’, i que l’any 2008 va perdre el seu fill, discapacitat, després que el segrestessin i aparegués vestit de guerriller mort i acusat de ser el líder d’un grup narcoterrorista. En la trobada, Xavier Trias ha reiterat el seu suport al procés de pau iniciat pel president Santos i ha refermat el compromís de Barcelona per la pau.

Per la seva banda, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, ha participat en el I Simposi Internacional ‘Tunja Ciudad del Conocimiento’, que ha tingut com a objectiu crear sinèrgies entre les dues ciutats. La trobada, que ha a acollit aquesta ciutat de Tunja, propera a Bogotà, ha inclòs diverses ponències sobre tecnologies urbanes, innovació, emprenedoria i talent, i ha permès compartir el model de Barcelona en el desenvolupament del districte 22@ com a model per Tunja i la seva Ciutat del Coneixement. A més, s’han presentat projectes impulsats per l’Ajuntament, com el Barcelona Growth Centre i el programa mStartUp Barcelona.

Tunja té una població de 182.000 habitants i rep cada any 30.000 estudiants a les 8 universitats que tenen. Això li proporciona un rati universitat/talent/població molt elevat i convertir-se en la capital de Colòmbia en coneixement, però al mateix tenen una debilitat important, que és que no aconsegueixen el traspàs de tot aquest talent/coneixement a l’empresa. De fet, tots els estudiants, un cop formats, marxen a fer empresa i aplicar aquest talent a d’altres destins de Colòmbia.

L’Alcalde de Tunja, amb la “complicitat” del Ministre de les TIC de Colòmbia, i el conjunt del Govern, s’han aliat per crear el projecte “Tunja ciudad del conocimento”, al quan han adjudicat 300 milions de dòlars. El projecte es desenvolupa sobre tres pilars on han detectat que hi tenen el potencial: l’esport, la educació i agroalimentari. Sònia Recasens ha indicat que Barcelona ha iniciat aquesta col·laboració amb Tunja perquè el seu projecte suposa una gran oportunitat. Amb Recasens i la delegació de Promoció Econòmica viatgen 30 empreses dels Sectors de Tecnologies del Medi Ambient, Construcció, Tecnologies Urbanes, TIC i Producció digital de Catalunya, amb l’objectiu d’accedir a aquest nou mercat.

Recasens també ha assistit a la clausura de la Cimera Empresarial a Medellín sobre Tecnologies de Medi Ambient organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona. La jornada ha estat inaugurada pel regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, i ha servit per presentar les novetats en matèria de tecnologies mediambientals per part de les empreses de la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona i de les empreses i institucions colombianes del sector.





Paraules clau

Alcalde Trias/ bogotà/ Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/