L’alcalde Trias assegura al President Santos que mantindrà la col·laboració i la cooperació amb les ciutats colombianes de Medellín, Tunja i Bogotà : Servei de Premsa

L’alcalde Trias assegura al President Santos que mantindrà la col·laboració i la cooperació amb les ciutats colombianes de Medellín, Tunja i Bogotà

08/04/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s’ha reunit la tarda de dilluns, 7 d’abril, a Medellín, amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i li ha traslladat que la capital catalana mantindrà la col·laboració i la cooperació amb les ciutats colombianes de Medellín, Tunja i Bogotà.

 

En el marc del viatge de l’Alcalde de Barcelona a les ciutats de Miami, Medellín, Colòmbia i Rio de Janeiro, Trias estava acompanyat pels Tinents d’Alcalde Sònia Recasens i Antoni Vives. A la reunió l’alcalde Trias i el president Santos han parlat sobre la situació de Colòmbia i de Barcelona i dels acords de col·laboració de la capital catalana amb les ciutats colombianes. Divendres passat l’Alcalde Trias ja es va reunir amb el vicepresident de la República, Angelino Garzón.

Juan Manuel Santos és president de la República de Colòmbia des de l’agost del 2010. Durant el seu mandat, el president Santos ha promogut el que s’anomena “Procés de pau a Colòmbia”, diàleg entre el govern colombià i guerrilla de les FARC-EP amb l’objectiu de trobar una sortida política al conflicte armat que ha viscut el país durant 64 anys (48 dels quals han estat amb les FARC-EP). El diàleg entre l’executiu i la guerrilla, s’inicià a la ciutat d’Oslo, però posteriorment, s’ha traslladat a l’Havana, Cuba. A l’inici de la trobada, que s’ha produït al recinte de Plaza Mayor, al Medellín, i una estona abans de la inauguració del Fòrum Urbà Mundial que organitza UN Habitat, Alcalde Trias ha agraït al President Santos el reconeixement que dilluns al matí li ha fet el Congrés de la República, a Bogotà, per la implicació de l’Ajuntament en el procés de pau a Colòmbia.

Xavier Trias ha assegurat al President colombià que Barcelona mantindrà la col·laboració amb les ciutats de Medellín, Bogotà i Tunja, especialment amb la primera, que forma part de les prioritats de l’acció de cooperació internacional de la capital catalana, especialment en els àmbit de suport al desenvolupament social per mitjà de les transformacions urbanes, i en l’impuls de les smart cities i l’aplicació de les noves tecnologies per millorar la vida de les persones.

Trias ha explicat Santos que a Barcelona i Catalunya viuen un gran nombre de colombians, i que “és un col·lectiu a qui tenim en gran estima”; i també ha destacat que en aquest viatge ha conegut un nombre important de catalans que s’han traslladat a Colòmbia, on progressen i els va bé.

El President Santos s’ha interessat molt per Barcelona, tot assegurant que li agrada molt la capital catalana. S’ha mostrat també molt interessat per l’inici de relacions de Barcelona amb la ciutat de Tunja, on manté llaços familiars, així com l’acord amb la ciutat de Medellín per impulsar el projecte de Ruta N o el districte 22@ de la ciutat antioquenya, i la feina que tant a Colòmbia com al Brasil està desenvolupant l’agència Barcelona Regional. Santos també s’ha interessat pel turisme que acull la ciutat i els projectes que l’impulsen; i també per les taxes d’atur de la ciutat, en comparació a les de l’Estat espanyol. Santos coneix el paper important i preponderant del Port de Barcelona i ha mostrat interès per conèixer els projectes per a desenvolupar-lo i fer-lo créixer.

En l’intercanvi de regals, Santos ha agraït la samarreta del FC Barcelona, i en rebre el llibre sobre la història del Celler de Can Roca, ha explicat que quan tingui disponibilitat li agradarà molt conèixer ‘el millor restaurant del món’.

Minuts després, Juan Manuel Santos ha presidit la inauguració del setè Fòrum Urbà Mundial (FUM) que UN Habitat organitza a Medellín. En la seva intervenció, Santos ha posat com a exemple Barcelona com a ciutat amb una gran capacitat de transformació, i també com a demostració de que és possible fer canvis, tot exclamant “Sí, se puede!”.





Paraules clau

Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/