L’alcalde Trias participa al World Urban Forum d’UN-Habitat explicant l’experiència de Barcelona que se centra en millorar la vida de les persones : Servei de Premsa

L’alcalde Trias participa al World Urban Forum d’UN-Habitat explicant l’experiència de Barcelona que se centra en millorar la vida de les persones

08/04/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat avui a la setena edició del Fòrum Urbà Mundial de Nacions Unides se celebra a la ciutat colombiana de Medellín entre els dies 7 i 11 d’abril.

De periodicitat bianual, el primer FUM (WUF en el seu acrònim en anglès) fora de Nairobi (seu de UN-Habitat) se celebrà a Barcelona el 2004, i després han vingut les edicions de Vancouver, Nanjing, Rio de Janeiro i Nàpols. Els anys alterns en què no hi ha FUM té lloc el Governing Council d’UN-Habitat a Nairobi. És l’òrgan de representació dels estats membres de NU i aprova les línies estratègiques de la política urbana de l’agència Habitat i, de retruc, de Nacions Unides. El FUM aplega uns quants milers de representants tant de govern (nacionals, locals) com d’ONG, entitats, universitats, col·lectius de joves i dones… per debatre els grans temes plantejats pel desenvolupament urbà.

El lema genèric del FUM és, com el del congrés del CIDEU, “Ciutats per a la vida”. I ja més en concret, el tema clau és promoure un desenvolupament urbà basat en l’equitat.

El Fòrum pretén seguir avançant en els resultats de la Conferència Rio +20 de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible (2012), que proposà un pla per repensar el creixement econòmic mentre s’avança en l’equitat social.

Així mateix, el FUM també serà l’escenari per discutir l’Agenda de Desenvolupament Post-2015 prenent com a nexes de l’equitat, el creixement integrador i el desenvolupament sostenible. Nocions clau com els drets humans, la desigualtat i les disparitats de gènere es debatran en el marc d’aquest nou marc conceptual.

Finalment, el FUM s’incorporarà al procés de preparació global de la Tercera Conferència de les Nacions Unides sobre Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible (Habitat III, 2016).

L’alcalde ha participat a la Taula Rodona d’Alcaldes, en una sessió centrada en donar resposta a les qüestions següents:

1) Com el líders urbans poden contribuir a la reducció de les desigualtats socials i quin és el camí per arribar a un desenvolupament equitatiu.
2) Com aprofitar els debats en relació als objectius de desenvolupament post 2015 de NU i la cimera Habitat III (2016) per posicionar els governs locals en relació als governs nacionals i organismes internacionals.

A més de l’alcalde Trias, han intervingut a la taula Anibal Gaviria Correa, alcalde de Medellín; Jurgen Nimptsch, alcalde de Bonn; Carolina Tohá, alcaldessa de Santiago de Xile; Gábor Bagdy, tinent d’alcalde de Budapest; Hyun-Ock Cho, tinent d’alcalde de Seül; Khalifa Ababacar Sall, alcalde de Dakar.

L’alcalde Trias, en la seva intervenció, ha destacat el paper de les ciutats per fer front als reptes del futur. Trias ha exposat les prioritats que s’ha fixat la capital catalana: generar confiança, no fer dèficit i tenir una administració sanejada; establir unes noves prioritats, que permetin invertir en generar riquesa i millorar la qualitat de vida de les persones; i, en aquest sentit, fer l’aposta per les noves tecnologies i les smart cities també al servei de les persones.

 

L’Ajuntament de Barcelona està present al Fòrum Urbà Mundial a través de la participació de representants municipals en diversos debats i diàlegs que s’organitzen en el marc del Fòrum, com la Taula Rodona d’alcaldes i amb l’estand Barcelon-Catalonia, que exposa el model de ciutat i els seus projectes emblemàtics. Aquest estand ha estat inaugurat avui per l’alcalde Trias i, per part de la Generalitat, per Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana. Aquest estand dóna l’oportunitat a Barcelona a posar de relleu el model de ciutat en el qual s’està treballant. L’estand també està pensat i dissenyat perquè sigui una plataforma per les entitats i empreses catalanes i barcelonines, i que aquest sigui el seu punt de referència i lloc de reunions.

L’estand Barcelona-Catalonia dóna la oportunitat a Barcelona d’exposar el seu model de ciutat i els projectes associats pels quals aposta l’actual equip de govern com ara la transformació de la Plaça de les Glòries, el desenvolupament de la Sagrera o l’aposta per fer de Montjuïc la Muntanya dels Museus. Aquest model, Barcelona 5.0, engloba el City Protocol i l’anatomia de les ciutats i recull les actuacions que han de permetre fer de Barcelona una ciutat més productiva, inclusiva, intel·ligent i renaturalitzada. L’estand, que també compta amb una instal·lació audiovisual, està pensat i dissenyat perquè sigui una plataforma de projecció per a les entitats i empreses catalanes i barcelonines.

L’estand Barcelona-Catalonia ha estat també l’escenari de diverses trobades bilaterals que ha mantingut l’alcalde Trias amb alcaldes presents al FUM, com l’alcaldessa de Santiago de Xile, Carolina Tohá, amb qui ha signat un conveni de col·laboració, i amb els alcaldes de São Paulo, Fernando Haddad, i de Quito, Mauricio Rodas.

Conveni Santiago de Xile

Una delegació de l’Ajuntament de Barcelona va viatjar el passat mes de desembre a Santiago de Xile per tal estudiar possibles àrees de col·laboració mútua. Fruit d’aquesta trobada, i donat l’interès, tant de la municipalitat de Santiago de Xile, com de l’equip d’Habitat Urbà i Promoció Econòmica, és que es va decidir la signatura d’un protocol d’amistat i cooperació amb la capital de Xile. Aquesta signatura ha tingut lloc avui a Medellín entre els dos alcaldes.

Al protocol de col·laboració ambdues ciutats tenen un interès comú en la gestió de diferents polítiques públiques vinculades a l’urbanisme, l’habitatge, el patrimoni i la gestió de l’espai públic, així com la dinamització del sector econòmic productiu entorn del desenvolupament urbà i a la regeneració de la ciutat i la seva cultura. Així mateix consideren una oportunitat l’intercanvi d’experiències per a la potenciació d’aquestes polítiques públiques, amb especial incidència en la transformació i regeneració del casc històric de la Municipalitat de Santiago de Xile.





Paraules clau

Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/