Alcaldes Trias i Paes renoven la col·laboració entre Barcelona i Rio de Janeiro per impulsar junts la transformació urbana del port i l’aposta ‘smart city’ : Servei de Premsa

Alcaldes Trias i Paes renoven la col·laboració entre Barcelona i Rio de Janeiro per impulsar junts la transformació urbana del port i l’aposta ‘smart city’

09/04/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s’ha reunit avui amb el prefeito de Rio de Janeiro, Eduardo Paes. Els dos alcaldes han signat la renovació de l’acord de col·laboració signat entre ambdues ciutats el 2009, amb la voluntat de tots dos municipis d’intensificar i estrènyer les relacions entre les dues ciutats, especialment en els àmbits de l’aposta ‘smart city’, i la transformació urbana del port i el front litoral.

 

L’objectiu d’aquest Acord és mantenir i enfortir la cooperació entre les ciutats de Barcelona i Rio de Janeiro en diferents àrees, com el desenvolupament urbanístic d’àrees com la zona portuària i el front litoral, amb l’objectiu de reforçar l’activitat econòmica del municipi de Rio de Janeiro. També l’àmbit de la promoció econòmica, ambdues ciutats acorden millorar la relació comercial i de negoci entre les empreses de les seves respectives zones d’influència. Per a això se seleccionaran els sectors considerats prioritaris i s’impulsaran accions de millora de la cooperació econòmica, comercial i empresarial i les inversions en tots dos territoris.

Desenvolupar metodologies, activitats i programes que contribueixin a la reflexió i debat sobre la conceptualització de la ciutat, posicionant Rio de Janeiro i Barcelona com a ciutats modernes i intel·ligents, en els espais on es fomenta la connexió entre la tecnologia i la infraestructura urbana, el medi ambient, l’economia i la mobilitat.

Xavier Trias ha destacat que les ciutats de Barcelona i Rio de Janeiro tenen molt en comú i comparteixen un mateix esperit, per això, ha dit, “no és casualitat que els nostres municipis estiguin agermanats des de 1972”. Fins i tot, ha assenyalat Trias, geogràficament són dues ciutats similars, obertes al mar i on la natura i els espais urbans es fonen.

Ambdues tenen també una marcada projecció internacional, gran atractiu turístic, “és per tot això que volem reforçar la col·laboració i amistat, amb una ciutat que sempre hem considerat amiga i de la que podem aprendre molt i a la que oferim el nostres coneixements i experiències pel desenvolupament urbà, especialment de la zona portuària i costanera, el desenvolupament empresarial i la cooperació econòmica”.

L’alcalde ha destacat també un altre àmbit clau de cooperació: l’esport. Trias s’ha mostrat convençut que el proper Mundial de Futbol, que se celebra a Brasil el propers mesos de juny i juliol, serà un èxit organitzatiu. Però sobre tot, Trias i Paes han parlat de Jocs Olímpics, perquè Barcelona i Rio comparteixen també l’esperit olímpic. “Barcelona coneix molt bé la il·lusió que es viu ara al Brasil amb la organització dels Jocs Olímpics, i farem tot el que estigui a les seves mans per ajudar-los en aquests Jocs”.

“La veritat, és molt difícil trobar un alcalde més amable i més entusiasta envers Barcelona. Sempre diu que el seu exemple a seguir, la primera referència de Rio 2016 son els Jocs de Barcelona 92; i trobo que fa un plantejament en que no s’equivoca gens: l’èxit no és nomes l’esportiu o d’organització, l’èxit està en el que queda després dels Jocs, i aquesta és l’aposta de l’alcalde Paes, després dels Jocs haurà transformat la ciutat”, ha dit Trias.

Preguntat pels periodistes pels endarreriments que es denuncien en l’organització carioca, l’alcalde català ha explicat que “ara tothom vol imitar èxit de la ciutat de Barcelona, i ningú no recorda que a nosaltres també ens van passar coses, el COI també ens va avisar d’endarreriments; i recordo que se’ns va inundar l’estadi el dia que el vam inaugurar”. “Si fan com nosaltres ho tindran tot a punt. L’alcalde passa males estones, i neguits, és clar, però després ningú no ho recordarà, i té raó, el més important és el dia després dels Jocs”, ha conclòs Trias.

Trias, que ha estat acompanyat en la trobada amb l’alcalde Paes pels Tinents d’alcalde Sònia Recasens i Antoni Vives, pel director de Barcelona Regional, Guillermo Muller, i pel gerent adjunt d’Urbanisme, Albert Civit, ha remarcat que també s’estan intensificant la col·laboració comercial i empresarial entre ambdues ciutats.

 

Relacions entre les ciutats de Barcelona i Rio de Janeiro

Barcelona i Rio de Janeiro estan agermanades des de l’any 1972. A banda de diverses col·laboracions, sobretot en el tema de la consolidació de las ciutats en les diferents xarxes i missions de promoció econòmica, el més important ha estat, amb motiu de l’elecció de Rio com a organitzadora del XXXI Jocs Olímpics del 2016, que l’octubre de 2009 el prefeito Eduardo Paes va visitar Barcelona i es va signar un nou acord de col·laboració per concretar programes destinats a l’intercanvi d’experiències en la gestió i organització dels Jocs Olímpics, tant des del sector públic como des del privat.

L’organització dels Jocs Olímpics de Rio 2016 és una oportunitat única per al desenvolupament de la ciutat, tant des del punt de vista de les infraestructures, com del desenvolupament econòmic i les polítiques públiques encaminades a aconseguir una major integració social.





Paraules clau

rio de janeiro/ Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/