L’alcalde Trias explica que “anem a l’estranger per donar a conèixer l’experiència i el model de Barcelona, només així ens en sortirem” : Servei de Premsa

L’alcalde Trias explica que “anem a l’estranger per donar a conèixer l’experiència i el model de Barcelona, només així ens en sortirem”

10/04/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha explicat avui, hores abans d’emprendre viatge de retorn a la capital catalana que “anem a l’estranger per donar a conèixer l’experiència i el model de Barcelona, no és així ens en sortirem”. L’Alcalde ha valorat molt positivament el viatge que ha encapçalat a les ciutats de Miami, Medellín, Bogotà i Rio d Janeiro, que ha combinat l’esforç per atraure inversions amb l’experiència de compartir projectes de regeneració social i la millora de la vida de les persones.

“El nostre viatge ha combinat l’esforç per atraure inversions, amb l’experiència de compartir projectes de regeneració social i millora de la vida de les persones. Promocionen gent nostra, de Catalunya, que fa empresa i els donem suport i posen la ciutat de Barcelona al món. Ara, totes les ciutats volen col·laborar amb Barcelona pel tema de les ciutat intel·ligents. Si no sortim fora de casa per sonar a conèixer Barcelona, no ens en sortirem. Hem de donar a conèixer la notarà experiència, el nostre model”.

 

Xavier Trias, en la darrera jornada del viatge, ha visitat el projecte de reurbanització d’assentaments informals, “Morar Carioca Verde”, a les comunitats de Babilônia i Chapéu Mangueira. L’alcalde estava acompanyat pel tinent d’alcalde d’habitat Urbà, Antoni Vives, i les autoritats de la prefeitura de Rio.

Oficialment hi han 763 faveles a Rio (segons el cens de 2010), on viuen gairebé 1,4 milions de persones, o el 22% de la població de la ciutat. En aquests assentaments informals, l’educació pública i el sistema de salut és majoritàriament deficient o inexistent, i amb alts nivells de criminalitat es contribueix a la intensificació de la injustícia social i la pobresa. Aproximadament un de cada tres habitants a les faveles viuen per sota llindar de la pobresa. Entre 2008 i 2010, en preparació de la Copa Mundial de Futbol i els Jocs Olímpics, es va posar en marxa tenir un programa estatal de “pacificació” per expulsar les seves bandes de narcotraficants mitjançant la instal·lació d’una base de la policia i l’inici de projectes de canvi social. Des de llavors, segons la ciutat, 34 faveles han estat pacificades.

 

El Projecte Morar Carioca Verde

Les comunitats de Babilônia i Chapéu Mangueira a Leme, són les primeres a beneficiar-se amb el projecte Morar Carioca Verde. Morar Carioca Verde forma part del projecte Morar Carioca, i contempla la construcció d’habitatges sostenibles. Son habitatges que han estat construïts amb materials alternatius i reciclats i utilitzen tecnologies verdes com la reutilització de l’aigua de pluja, aigües residuals tractades per l’ús als sanitaris, l’ús de l’energia solar i eòlica, microjardineria per millorar la permeabilitat i el drenatge del sòl en àrees comunes, que normalment estan en risc de esllavissades a causa de fortes pluges etc. Tota la il·luminació de la comunitat s’està reemplaçant per llums LED.

També s’està implantant una recollida selectiva de residus en punts ecològics. Premien els residents que reciclen amb descomptes en les factures d’electricitat. A Babilônia – una comunitat amb 16.171 unitats d’habitatge en una zona de protecció natural – ja s’han lliurat els primers 16 habitatges de 45 metres quadrats, amb dos dormitoris, saló, cuina i bany. En total 117 apartaments seran construïts dins del projecte Morar Carioca Verda. La Secretaria Municipal de l’Habitatge preveu una inversió de 13 milions i mig d’euros al projecte Morar Carioca Verda. El projecte és finançat pel Govern de Brasil, el Banc Inter americà de Desenvolupament, i recursos privats.

Aquest projecte ha estat guardonat amb el segell d’or “Casa Azul” del Banc Caixa Econômica Federal, de projectes de construcció sostenible. També ha guanyat el Premi C40 & Siemens City Climate Leadership Awards en la categoria de “Comunitats Sostenibles”.

Morar Carioca és el projecte d’urbanització social més gran de la història del país. El programa, que proposa la reurbanització de totes les faveles de Rio fins el 2020, i és un dels llegats més importants de la ciutat olímpica, ja està beneficiant a 55 comunitats i 200 mil persones. Creat el 2010, el programa representa una inversió de 8 mil milions dòlars EUA, i inclou àrees d’infraestructura, paisatgisme, oci i habitatge. L’enginyer Maurici Tostes és el coordinador de Morar Carioca.

En paral·lel, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha pronunciat també el matí de dijous una conferència sobre la Mobile World Capital davant empresaris i agents d’innovació al Parc Tecnològic Universitat de Rio, i en el marc del Programa de la missió econòmica de Barcelona a Amèrica Llatina. El projectes de transformació econòmica i social que Barcelona esta impulsant en el marc de la Mobile World Capital han estat compartits i debatuts al Parc Tecnològic de Rio, centre de referencia de grans empreses com Petrobras, Schlumberge, Baker Hughe, Halliburton i EMC2, i Parc de referència a Amèrica Llatina.





Paraules clau

Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/