L’alcalde Trias visita Porto Maravilhas, un gran espai urbà que Río de Janeiro està transformant seguint l’exemple, l’experiència i el model de Barcelona : Servei de Premsa

L’alcalde Trias visita Porto Maravilhas, un gran espai urbà que Río de Janeiro està transformant seguint l’exemple, l’experiència i el model de Barcelona

10/04/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde Xavier Trias ha visitat la tarda de dimecres, 9 d’abril, Porto Maravilhas, un gran espai urbà que Río de Janeiro està transformant i rehabilitant seguint l’exemple, l’experiència i el model de Barcelona. L’alcalde Trias ha conegut de primera mà l’èxit d’aquesta ambiciosa operació de transformació urbana, que acollirà la vila olímpica d’àrbitres i peRíodistes pels Jocs de 2016, en que col·laboren Barcelona Regional i el despatx d’arquitectes català Alonso, Balaguer i Riera.

 

En la seva penúltima jornada del viatge que l’ha portat per les ciutats americanes de Miami, Medellín, Bogotà i Río de Janeiro, Xavier Trias va dedicar la tarda de dimecres a visitar, amb el conjunt de la delegació barcelonina que completen, entre d’altres, els dos Tinents d’Alcalde Sònia Recasens i Antoni Vives, el projecte Porto Maravilha, un ambiciós projecte de transformació urbanística de grans dimensions que vol promoure la reestructuració del Port de Río de Janeiro, on ha col·laborat Barcelona Regional, i que preveu invertir, en els pròxims 15 anys, 3.000 milions d’euros.

De fet, Barcelona Regional, juntament amb el despatx d’arquitectes Alonso Balaguer, va elaborar el masterplan de la zona de Porto Maravilhas. Ara el projecte ja està en fase de construcció, i Barcelona Regional ha establert un acord estratègic de col·laboració amb el despatx Alonso Balaguer i arquitectes associats, per desenvolupar propostes de caràcter urbà a Río vinculats a aquest i altres projectes. De fet, Alonso, Balaguer i Riera són els encarregats de construir la vila olímpica per a arbitres i peRíodistes, seguint el model ja aplicat a Barcelona 92 d’aixecar habitatges d’ús temporal per als Jocs, però que després formen part de la ciutat com un barri més. De fet, els responsables del projecte de la ciutat caRíoca no es cansen en cap moment de repetir que el model que estan seguint en el procés de transformació i rehabilitació d’aquesta part de la ciutat és, estrictament, el que s’ha desenvolupat amb èxit a Barcelona.

 

Visita al Centre d’Operacions de la Prefeitura de Río

L’alcalde ha visitat aquest centre d’operacions acompanyat del seu director executiu del Centre, Pedro Junqueira. Inaugurat el 31 de desembre de 2010, el Centre d’Operacions de Río integra 30 entitats (departaments municipals i estatals i serveis urbans) que monitoritzen la vida de la ciutat les 24 hores del dia. S’integren totes les etapes d’una gestió de crisi, des de la anticipació, preparació i actuació, i dóna una resposta immediata a esdeveniments com pluges torrencials, esllavissades de terra i els accidents de trànsit.

A més de rebre la informació en temps real, el Centre d’Operacions rep imatges de més 900 càmeres instal·lades a tota la ciutat. Totes les dades s’interconnecten per poder visualitzar, fer el seguiment i l’anàlisi des de la Sala de Control, en una pantalla de 80 metres quadrats. La Sala de Situació, equipat per vídeo conferència, pot comunicar-se directament amb la residència oficial de l’alcalde, i amb la seu de la Defensa Civil. El procés permet que la presa de decisions i la resolució de problemes es puguin realitzar en temps real.

Després de la visita, els representants de Río han presentat a la delegació barcelonina diversos projectes, com el portal d’Open Data realitzat amb el premi de l’Smart Ciy Expo 2013, per Pablo Cerdeira, Chief Data Officer; i el Pla de Resiliència de Río de Janeiro, per Rodrigo Rosa, assessor especial de l’alcalde i coordinador del Centre d’Operacions.

La jornada de dimecres ha acabat amb una trobada amb representants d’empreses catalanes i brasileres amb important presència a Río de Janeiro, organitzada per Barcelona Activa amb el suport d’ACCIÓ, l’agència de promoció econòmica de la ciutat. Trias i la delegació barcelonina, a qui acompanyen empresaris de Catalunya, tenen també com a objectiu impulsar els negocis de les empreses catalanes al mercat brasiler en general i, més especialment, de l’àrea de Río de Janeiro; a més de promoure la ciutat de Barcelona entre els empresaris del Brasil com a ciutat innovadora i generadora de riquesa.





Paraules clau

rio de janeiro/ Viatge institucional 2014 EUA/Amèrica Llatina/