Comença la temporada de platges a Barcelona : Servei de Premsa

Comença la temporada de platges a Barcelona

12/04/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa avui 12 d’abril els serveis municipals per a la temporada mitja de platges. Totes les platges de la ciutat -que sumen una extensió de més de 4’5 quilòmetres entre la de Sant Sebastià i la zona de banys del Fòrum- disposaran de serveis de vigilància, prevenció i informació ciutadana i lleure per acompanyar els banyistes i usuaris en la seva estada al litoral de la ciutat.

Els serveis de temporada mitja a les platges de Barcelona estaran en funcionament del 12 al 21 d’abril (coincidint amb Setmana Santa), el cap de setmana del 26-27 i tot el mes de maig. La temporada mitja es reprèn després de la temporada alta, del 15 al 28 de setembre.

El 31 de maig arrencarà la temporada alta de platges, que suposarà la plena activació de tots els serveis vinculats al litoral barceloní en horari extensiu.

Des d’ara i durant tota la temporada es posen en funcionament els serveis de neteja de la sorra i l’aigua, manteniment del litoral, salvament i socorrisme de Creu Roja i s’obrirà el Centre de la Platja, l’equipament d’informació ambiental ubicat als locals de la platja del Somorrostro.

 

Es reforça la neteja i es col·loquen 250 papereres

A partir del 12 d’abril el servei municipal de neteja reforça les tasques a les platges atenent a l’increment d’usuaris i la posada en marxa de serveis i equipaments d’aquesta franja de ciutat. El dispositiu de neteja incorpora brigades en torns de matí, tarda i nit, quintuplica el nombre de papereres a la sorra a totes les platges (rebuig i envasos), que passen de 50 (de temporada baixa) fins a les 250 papereres (per a tota la temporada mitja i alta), i facilita a les guinguetes servei de recollida selectiva en les cinc fraccions de residus. Les papereres dobles instal·lades tenen una capacitat de 110 litres per facilitar la disposició de residus a càrrec dels banyistes.

Durant la temporada mitja el servei de neteja compta amb 27 operaris i utilitza 11 vehicles, que realitzen les següents tasques en les freqüències que es detallen:
– buidat papereres i escombrada manual de la sorra: diàriament amb 6 equips en torn de matí (4) i torn de tarda (2).
– recollida de bujols de les guinguetes: diàriament amb un equip en torn de tarda
– garbellat mecànic de la sorra de la platja: diàriament en torn de nit
– serveis de neteja i el reg amb aigua de les zones pavimentades: un equip 3 cops per setmana en torn de nit

 

S’activa la neteja de la superfície del mar amb dues barques municipals

L’Ajuntament de Barcelona activa també el servei de neteja de la superfície del mar amb les dues embarcacions de propietat municipal. Durant la temporada mitja, s’activa el servei de les dues Marnett Solid 650, que treballaran a partir de dimecres 1 de maig i durant tots els caps de setmana de maig (4-5, 11-2, 18-19 i 25-26 de maig), i en els casos de necessitat de neteges extraordinàries.

Les dues Marnett permeten realitzar repassos per eliminar residus en superfície. El volum i la tipologia de residus retirats a la superfície de l’aigua varia en funció de les condicions climatològiques (episodis de pluja o vent), les corrents i marees, els abandonaments incívics de brossa al mar, fuites de fuel d’embarcacions o les restes vegetals provinent de les rieres. Les Marnett Solid 650 tenen capacitat per realitzar treballs de neteja a voramar, dins d’una franja de 0 a 926 metres aproximadament. L’estiu passat es van retirar de l’aigua 36’50 m3 de residus.

 

Platges equipades amb 67 wcs públics i 89 dutxes

Els lavabos públics i les dutxes de totes les platges del litoral barceloní, així com les guinguetes reprenen també el seu servei. Els usuaris de les platges disposaran de 67 lavabos públics, -dels quals 14 són adaptats-, durant la temporada mitja, en horari de 10:30 a 18:15 hores. Des del 30 de maig i fins a mitjan setembre, els lavabos públics funcionaran de 10:30 a 21:00 hores. Els usuaris de les platges també disposaran de 89 dutxes, a més de servei de gandules i para-sols vinculats al servei de guinguetes.

 

Les guinguetes comencen la temporada

Aquest cap de setmana obriran 2 guinguetes de les platges, des de les 9:00 i fins a la mitjanit, en el cas de les ubicades a Ciutat Vella, i de les 9:00 a les 2:00 de la matinada, en el cas de les del districte de Sant Martí. La resta de les guinguetes obriran progressivament d’acord amb la seva corresponent posta a punt per la vigent temporada, amb l’objectiu d’arribar a la plena obertura, amb 20 guinguetes en total.

 

Platges accessibles

Actualment les platges de Barcelona disposen de serveis que les fan accessibles, en favor d’un espai públic de qualitat i d’uns serveis municipals a l’abast de tothom: reserves d’aparcament amb itineraris accessibles fins la platja seca, senyalització i informació visual i tàctil, lavabos adaptats, passeres de fusta fins a l’aigua i dutxes adaptades amb cadires i transport públic adaptat. Paral•lelament les platges disposen de serveis de suport al bany a les platges de Barceloneta, Nova Icària i zona de banys del Fòrum. Es tracta d’àrees amb caseta vestidor, cadires amfíbies, grua elevador, armilles salvavides i para-sols. Personal tècnic i voluntari ofereix suport a les persones amb mobilitat reduïda per entrar i sortir del mar i gaudir del bany.

Des del 23 de març s’ubiquen les passeres de fusta per facilitar l’accés a la sorra a les àrees destinades al suport en el bany de la Barceloneta i a Nova Icària.

 

El Centre de la Platja ofereix activitats ciutadanes vinculades amb el coneixement de les platges

El Centre de la Platja, equipament d’educació ambiental dedicat al foment del litoral de la ciutat, roman obert des de l’1 de març. Aquest centre, ubicat als porxos de la Barceloneta davant de l’Hospital del Mar, ofereix de març a setembre activitats adreçades a tots els públics: tallers, rutes, contes, visites, espectacles, tertúlies i jocs. També ofereix servei d’informació i consultes sobre el litoral, préstec gratuït de diaris, llibres, revistes, estris per fer jocs a la sorra i material esportiu i visites guiades a l’exposició de temàtica marítima ubicada al mateix centre.

Dins del període de temporada mitja l’horari d’aquest equipament municipal és de dimarts a diumenge de 10h a 14h (fins al 30 de abril) i de 10:00 a 19:00 hores (de l’1 maig al 24 de juny). Tancat Divendres Sant i l’1 de maig.

A més, des de l’Ajuntament es contracten 4 promotors ambientals que oferiran informació sobre els serveis disponibles al litoral barceloní, a més de consells de civisme als usuaris de les platges. A la temporada alta, aquest servei arriba a comptar amb fins a 19 promotors ambientals.

 

Informació a temps real

Els usuaris de les platges de la ciutat de Barcelona disposen d’un ampli ventall de suports in situ i tecnologies per conèixer a l’instant l’estat de les platges: panells informatius digitals ubicats a les platges de la Mar Bella, Bogatell i la Barceloneta, la web municipal (www.bcn.cat/platges), o a través de l’aplicació mòbil iBeach disponible per a Iphone i Android.

Els panells digitals, el web o l’app iBeach ofereixen informació en temps real sobre l’estat de la mar, les banderes, les temperatures i la insolació (incidència raigs UVA), el color de la bandera, la qualitat de l’aigua, la radiació ultraviolada, la temperatura de l’aigua i de l’aire, la presència de meduses, o localitzen els serveis municipals més significatius disponibles a les platges: Creu Roja, WC i transports.

Les platges de la ciutat disposen d’una quinzena de punts WIFI degudament senyalitzats per garantir la qualitat de la senyal al litoral. Els punts de platges es localitzen a la platja de Sant Sebastià (2), platja de la Barceloneta (2), platja del Somorrostro (4), platja de Nova Icària (1), platja del Bogatell (2), platja de la Mar Bella (1), platja de Llevant (1), a l’Espai de Mar i al Centre de la Platja.

D’altra banda el servei Barnamar permet fer el seguiment per Internet des de la web de platges (www.bcn.cat/platges) de les característiques de l’aigua de mar obtingudes a partir de paràmetres de mesura via imatges per satèl•lit: concentració de clorofil•la, partícules en suspensió (fitoplàncton, sediments, etc.) i transparència.





Paraules clau

platges/