Barcelona es consolida com a pol d’inversió estrangera i motor econòmic : Servei de Premsa

Barcelona es consolida com a pol d’inversió estrangera i motor econòmic

15/04/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona se segueix consolidant com a motor econòmic del país i una ciutat oberta al creixement empresarial, tant pels emprenedors com pels inversors estrangers que aposten per la capital catalana i Catalunya com a destinació atractiva pels negocis i la implantació d’activitat econòmic. Així ho demostra el fet que del total dels 150 projectes d’inversió estrangera rebuts a Catalunya el 2013, 124 projectes corresponen a la província de Barcelona, dels quals 73 es localitzen a Barcelona ciutat (un 82,7 i un 48,7% del total català, respectivament).

 

Per països d’origen, Alemanya i els Estats Units encapçalen la llista de països que han localitzat més projectes d’inversió a Barcelona província, seguits de França, Regne Unit i Japó. Per activitats destaquen els projectes destinats als serveis, seguit del sector de la producció i el comerç.

A més, el volum inversió estrangera productiva a Catalunya ha estat de 3.511 M€ el 2013, el que suposa un augment del 31,5% respecte a l’any anterior i el segon registre més elevat de la sèrie històrica després de l’excepcional resultat aconseguit el 2010.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha valorat molt positivament les dades, que reflecteixen “que el potencial econòmic i els atractius de la ciutat estan cada cop més valorats pels inversors estrangers, i demostren que Barcelona s’està consolidant com un entorn idoni on venir a iniciar projectes empresarials”.

Així mateix, ha destacat la tasca que està a duent a terme l’Ajuntament a través de la plataforma de promoció econòmica Barcelona Growth, una “eina que contribueix decisivament a fer de la capital catalana un referent internacional en tots els àmbits”. “Des del Govern municipal seguirem posant les coses fàcils als emprenedors i impulsant la projecció mundial de la nostra marca de ciutat per fer de Barcelona i l’àrea metropolitana un ecosistema encara més competitiu, d’excel·lència i un exemple del progrés econòmic i social”, ha afegit Recasens.

 

Un potencial inversor avalat per prestigiosos rànquings internacionals

Aquest atractiu pels inversors estrangers ha estat també ratificat per l’informe European Cities and Regions of the Future 2014/15, elaborat per FDI Intelligence i que situa la ciutat de Barcelona en setena posició entre les 25 primeres ciutats europees en el rànquing global d’atracció d’inversió estrangera, per davant de ciutats com Berlín, Amsterdam, Edimburg o París. En aquesta mateixa publicació, Barcelona es corona com la quarta gran ciutat d’Europa i la primera ciutat del sud d’Europa, tant en el rànquing global com en el d’estratègies enfocades a la captació d’inversió estrangera directa. Els autors també destaquen l’evolució positiva de l’activitat econòmica del país en l’últim trimestre de l’any 2013.

 

L’àrea de Barcelona manté una trajectòria sòlida en quant al posicionament com a entorn atractiu per a la inversió internacional, com ho demostra el Global Cities Investment Monitor de KPMG per al 2013, Barcelona obté la desena posició entre les principals àrees urbanes del món i la quarta entre les europees en recepció de projectes d’inversió estrangera greenfield -sense socis locals o en nous emplaçaments- i avança dues posicions respecte al 2012.

Així mateix, en el període 2009-2013 aconsegueix també la desena posició global amb un total de 518 projectes. Segons aquesta mateixa font, entre 2012 i 2013 el creixement dels projectes d’inversió internacional greenfield a Barcelona ha estat del 3,9%. A més, Barcelona concentra el 30% dels projectes d’inversió estrangera que es registren a Espanya el 2013, seguida per Madrid (amb el 18%). Aquest percentatge que aglutina Barcelona és inferior al de Londres a Regne Unit (38%), però es troba força per sobre dels de Frankfurt, Varsòvia o Düsseldorf (10, 14 i 16%, respectivament).

 

Barcelona Growth, l’estratègia municipal de creixement econòmic

Un dels objectius de l’Ajuntament de Barcelona és l’atracció i captació de projectes d’inversió estrangera, ja siguin empreses, professionals o emprenedors, que generin creixement empresarial i, per tant, ocupació. Barcelona Growth contempla la implantació d’un conjunt de mesures destinades a impulsar la ciutat com un entorn obert al creixement empresarial, i posa al capdavant la millora de la solvència financera, el rigor pressupostari o el pagament dels proveïdors a 30 dies per part de l’Ajuntament de Barcelona, com aspectes decisius favorables que afavoreixen al teixit empresarial.

Al mateix temps, a través de Barcelona Activa, es realitza una intensa activitat de promoció internacional de la ciutat que inclou missions econòmiques i institucionals, així com la presència a les fires i congressos sectorials. L’any 2013 el consistori va participar en un total de 30 d’aquestes accions per presentar, al món empresarial i inversor internacional, el potencial de Barcelona i la seva marca en clau econòmica.

Aquesta promoció de la ciutat es complementa amb els serveis que també ofereix Barcelona Activa per facilitar l’aterratge i la instal·lació d’empreses estrangeres a la ciutat. L’any 2013 va acompanyar un total de 92 projectes, 12 dels quals han consolidat la seva instal·lació a Barcelona i 61 es mantenen actualment en seguiment. Entre els projectes consolidats cal destacar el laboratori de certificacions europeu de la companyia xinesa CCIC, l’empresa japonesa d’e-commerce Rakuten o l’anglesa de software TBSCG.

 

Més societats mercantils que fa un any

A Barcelona s’han creat 7.067 societats mercantils l’any 2013, 334 més (+5%) que el 2012. Així, el nombre de societats mercantils constituïdes creix per tercer any consecutiu i assoleix el valor més alt des de 2008.

 

Pel que fa a la província de Barcelona, el 2013 s’han inscrit 14.221 societats mercantils el que representa un variació interanual del +10,4%, superior tant a la mitjana espanyola (+7,2%) com a la del conjunt de Catalunya (+9,4%). El 7,6 i el 15,2% de les constitucions de societats a Espanya, corresponen a Barcelona ciutat i província, respectivament.

Els serveis a les empreses representen més del 15% de les noves societats inscrites al registre mercantil de Barcelona l’any 2013 i, junt amb el comerç (13,9%), apleguen prop del 30% de les constitucions.

Cal destacar que el 2013 el capital subscrit de les societats mercantils constituïdes a Barcelona s’ha més que duplicat (+117%) i assoleix un volum de més de 744 milions d’euros que representa el valor més alt des de 2007 i el segon més elevat de la sèrie disponible.





Paraules clau

creixement/ economia/ inversió/