Trias: “Albert Manent va saber estar en tot moment a l’altura de les circumstàncies, amb una actuació definida per la valentia i el patriotisme” : Servei de Premsa

Trias: “Albert Manent va saber estar en tot moment a l’altura de les circumstàncies, amb una actuació definida per la valentia i el patriotisme”

15/04/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona Xavier Trias ha expressat el seu condol per la mort de l’escriptor i activista cultural Albert Manent, que ha traspassat aquesta setmana, i ha deixat palès el seu reconeixement i gratitud cap a la seva figura. Trias ha destacat que Albert Manent “no només va ser un gran home de lletres, un magnífic poeta i assagista, historiador i biògraf, sinó que va ser, per sobre de tot, una persona immensament compromesa amb Catalunya” i ha expressat que “ens deixa un llegat literari i catalanista de valor incalculable”.

L’alcalde ha remarcat que Manent “va saber estar en tot moment a l’altura de les circumstàncies, amb una actuació definida per la valentia i el patriotisme” i ha afegit que “en la seva ferma defensa del país, de les llibertats democràtiques, i de la cultura i la llengua catalanes, va demostrar una constant i aferrissada implicació amb visió de futur i sentit de país”.

“Ho va fer en els temps del franquisme, amb tot el coratge que requerien aquells temps tan difícils, però també posteriorment, recuperada la democràcia i les institucions de Catalunya, mantenint sempre intacte el seu activisme i la seva energia en els càrrecs de responsabilitat cultural que va exercir” ha assegurat l’alcalde.

Per a Trias, “la societat catalana estarà sempre en deute amb l’Albert Manent i altres personalitats de la seva generació”, ja que “el seu testimoni de vida ens ensenya que hem de lluitar sempre per allò que creiem, i que hem de treballar incansablement, amb tenacitat i sense deixar-nos vèncer per les dificultats, per seguir construint el futur que volem per a Barcelona i per a Catalunya”.

Finalment, l’alcalde ha reblat que la figura de Manent “ens referma el convenciment que la nostra ciutat i el nostre país han de defensar amb convicció la seva identitat, i que han d’avançar sobre la base de la cultura, el coneixement, la creativitat i la innovació, per posar tots aquesta actius al servei del benestar i la qualitat de vida de les persones”.

Albert Manent (Premià de Dalt, 1930 – Barcelona, 2014), escriptor i activista cultural. Llicenciat en dret i en filologia catalana és autor de biografies literàries dedicades a Carles Riba, Josep Carner i Tomàs Garcés. L’any 1970 va guanyar el Premi de la Crítica Serra d’Or per l’assaig “Josep Carner i el Noucentisme”. També va ser guardonat amb el Premi Josep Pla per “Solc de les hores: retrats d’escriptors i de polítics” l’any 1987.

El 1995 va rebre el Premi Ramon Llull de novel·la per “Marià Manent, biografia íntima i literària”. D’altra banda, l’any 2003 se li va concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona i el 2011 el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2011 per la “maduresa literària i historiogràfica, el compromís i l’activisme cultural amb Catalunya”.

Entre els anys 1980 i 1988 va ser Director General de difusió cultural del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Entre els anys 2000 i 2004 va ser el director del Centre d’Història Contemporània.

També va col·laborar en diversos mitjans de comunicació com la revista Serra d’Or, La Vanguardia, l’Avui, l’Enciclopèdia Catalana i va ser editor, juntament amb Rafael Tasis i Joaquim Molas, del número 106 de la “Revista de Catalunya”.





Paraules clau

Albert Manent/ Alcalde Trias/ condol/