Novetats en la Diada de Sant Jordi 2014 a Barcelona : Servei de Premsa

Novetats en la Diada de Sant Jordi 2014 a Barcelona

21/04/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El proper dimecres la ciutat de Barcelona es vestirà de festa per commemorar la Diada de Sant Jordi. Aquest any, la jornada es presenta amb algunes novetats, principalment, als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. I amb activitats tan tradicionals com la jornada de portes obertes de l’Ajuntament de Barcelona i les ja clàssiques parades de venda de roses i llibres. En total, l’Ajuntament ha concedit un total de 4.977 llicències per a la venda de roses i 758 per a la venda de llibres.

Pel que fa a les novetats, la ciutat ha guanyat un nou espai per commemorar aquesta diada al districte de Ciutat Vella, el Born. A més, el passeig de Sant Joan es referma com a nou escenari per al Sant Jordi especialitzat en el llibre infantil i juvenil i, enguany, s’han dut a terme una actualització del model de llicències i del sistema de lliurament de les mateixes.

El Districte de Ciutat Vella, ha incorporat el Born com a nou espai emblemàtic en la celebració de la festa. El mateix cavaller Sant Jordi apareixerà acompanyat d’un il·lustre seguici dimarts 22 d’abril a les 6 de la tarda, durant la qual es farà una cercavila que començarà a la plaça de Sant Jaume i acabarà a la plaça Comercial. Tot just després s’estrenarà un curtmetratge de 20 minuts sobre la llegenda de Sant Jordi apte per a tots els públics, al Born Centre Cultural, un curt que serà projectat cada hora durant la diada de Sant Jordi, sobretot per a les escoles, però també per a tots aquells que s’hi vulguin atansar.

A la plaça Comercial, el gran espai de vianants que ha estrenat el barri de Sant Pere, Santa Caterina, la Ribera davant l’entrada del Born Centre Cultural, també s’hi vendran llibres i roses, però el Districte l’ha volgut reservar només als establiments del proximitat. Així doncs, només les floristeries del barri, i la llibreria del Born, han obtingut llicència per vendre roses i per vendre llibres en aquest nou espai. En total s’han donat 4 llicències, tres de roses i una de llibres.

 

Pel que fa a l’altre espai emblemàtic del districte de Ciutat Vella, la Rambla, aquest any s’ha volgut potenciar encara més la presència de llibreters, que també ocuparan la part més alta del passeig, a tocar de Canaletes, d’acord amb el Gremi de Llibreters –l’espai a on fins ara s’hi autoritzaven les parades dels partits polítics, que aquest any ocuparan la zona de Santa Mònica- i s’ha conservat el perímetre d’exclusivitat de venda de roses per a les parades de flors de la Rambla, perímetre que ja es va crear per la diada de Sant Jordi de 2013, en el marc del Pla Cor i per tal de promoure i ajudar a difondre la Rambla de les Flors. Les floristeries de la Rambla podran ampliar l’espai que ocupen habitualment, amb més extensió dels laterals.

Així doncs, a la Rambla hi haurà aquest any 226 parades de venda de llibres i la venda de roses a les 16 floristeries.

Per altra banda, a la resta del territori del districte, i fora de l’àmbit de la Rambla i de la plaça Comercial, han estat lliurades 588 llicències de punts de venda de roses, així com 30 permisos per establir parades de venda de llibres al carrer i sempre davant de l’establiment que les ha sol·licitat.

Per últim, i seguint amb la iniciativa que el districte va posar en marxa l’any passat, tots els establiments de venda de llibres, de roses i de pa de Sant Jordi (n’hi haurà 14 arreu del districte), lluiran un faldó idèntic (se n’han repartit uns 850), que mostrarà una imatge unificada del Sant Jordi 2014, i que facilitarà la ràpida identificació de tots aquells establiments que hagin tramitat la corresponent llicència, cosa que també facilitarà la vigilància i la identificació de les activitats no autoritzades durant la diada.

 

El Sant Jordi més jove al passeig Sant Joan i novetats en la tramitació de llicències

En la diada d’enguany, es referma l’aposta municipal per fer del passeig de Sant Joan un nou escenari emblemàtic per tal que els ciutadans puguin gaudir d’aquesta data tan assenyalada, concretament en el tram comprès entre la Ronda Sant Pere i la plaça Tetuan. Així, aquest espai acollirà la 2a edició de la Fira Jove Sant Jordi que se situarà a ambdues bandes del passeig Sant Joan en el tram comprès entre la Ronda Sant Pere i el carrer Ausiàs Marc.

En total, el passeig acollirà 163 parades de llibres i roses, de les quals 80 seran per a la venda de roses i 83 parades de llibres. D’aquests 83 punts de venda de llibres, 45 estan adreçades al públic infantil i juvenil amb llibres especialitzats, activitats, tallers, música, diversió… A més, també hi haurà nous segells editorials i escriptors que s’han autoeditat.

Pel que fa a les activitats, es duran a terme jocs de fusta per a totes les edats, s’ensenyaran jocs de màgia, es farà intercanvi de llibres de segona mà, tallers de punts de llibre, de manualitats, de fanalets, taller de joc GO, aprenentatge d’escriptura i enquadernació, taller de creació de rosa i llibre, taller de caricatures, especialitats esportives, concursos de dibuix i tallers improvisats al carrer, entre d’altres.

Una de les activitats més destacades és la que impulsa Casa Àsia i que consisteix en una exposició de fotografies de la lectura de l’intercanvi de poemes que han fet l’alumnat de centres educatius del barri i comerciants. Així, durant les darreres setmanes els infants han triat un poema que anaven a llegir a comerços regentats per nouvinguts. Els comerciants triaven algun altre poema en la seva pròpia llengua i els hi recitaven als infants.

D’altra banda, el districte de l’Eixample ha apostat per fer alguns canvis en el procés de concessió de llicències degut a l’alta demanda de peticions rebuda. I és que, enguany al districte s’han concedit unes 3.000 llicències per a l’ocupació de la via pública, que són gratuïtes en la diada de Sant Jordi. D’aquestes, 2.606 són per a la venda de roses i 349 per a la de llibres. Això suposa un increment del 29,3% de punts de venda de roses respecte de l’any anterior i un 5,12% dels de llibres. A més, també hi ha 44 llicències destinades als sets dels mitjans de comunicació, dinamitzacions… Cal tenir en compte que en un dia com el de Sant Jordi, les ocupacions de la via pública són gratuïtes.

Així, aquest any s’ha dissenyat un nou model de les llicències que inclouen una imatge d’un llibre o una rosa en funció del producte que estiguin autoritzats a vendre en aquella parada i l’adreça a la que tenen l’autorització per a l’ocupació de la via pública. A més, en els carrers més emblemàtics com, per exemple, Rambla Catalunya, Passeig de Gràcia o Passeig Sant Joan, les llicències tenen un marc de color amb el nom del carrer que serveix de distrintiu de la resta de llicències per identificar que estan autoritzades a instal·lar-se a una d’aquestes vies.

 

Gràcies a aquest codi QR i al distintiu de color es facilitarà el control per evitar la venda a parades il·legals, amb productes no autoritzats o a ubicacions diferents de la prevista al permís. A més, aquest any només s’ha autoritzat la venda de roses naturals o artesanals i de llibres, sense permet la venda d’altres productes complementaris.

Finalment, una altra de les novetats d’aquest any és que s’ha ofert la possibilitat als sol·licitants de fer-los arribar l’autorització via correu electrónic. Així, totes aquelles persones que han optat per no desplaçar-se a recollir sol·licitud a la seu del districte i que han inclòs la seva adreça electrónica a la sol·licitud, l’han rebut telemàticament.

 

Roses solidàries a la jornada de portes obertes de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona celebra dimecres una nova jornada de portes obertes coincidint amb la celebració de Sant Jordi, patró de Catalunya. Durant tot el dia, els ciutadans i les ciutadanes podran visitar l’escala negra, la capella del Bon Consell, el Saló de Cròniques, la sala del Bon Govern, la sala del Treball, el despatx de l’alcalde, la sala de la Reina Regent, el Saló de Cent, la Galeria Gòtica, la sala Consolat de Mar, el despatx d’honor de l’Alcalde, el Saló de Carles II, la Sala de la Ciutat, la galeria i l’Escala d’Honor. El recorregut de la visita acaba al pati i la façana neoclàssica. La jornada de portes obertes comptarà amb la presència de personatges històrics, que acompanyaran els ciutadans duran la visita en el alguns dels salons nobles de l’Ajuntament. La jornada de portes obertes serà de les deu del matí fins les vuit del vespre. L’entrada es farà des de la façana gòtica.

El pati d’entrada de l’Ajuntament acollirà, per tercer any consecutiu, entitats del tercer sector, que disposaran de parades per vendre “roses solidàries”. Les entitats són les següents:

– Associació Educativa Integral del Raval, entitat que desenvolupa programes socioeducatius per a infants, adolescents i famílies
– Fundació ADSIS, dedicada a la promoció integral de persones vulnerables, especialment joves
– Associació Juvenil Tronada, que ofereix activitats d’educació en el lleure per a infants i joves del Turó de la Peira
– Associació L’Esquitx, entitat que dóna suport a la infància, l’adolescència i les famílies del Casc Antic
– Centre Obert Compartir, dedicat a la millora del benestar de la infància





Paraules clau

sant jordi 2014/