L’alcalde Trias afirma que el llibre és un dels millors actius de Barcelona i constitueix un important sector econòmic i creador de riquesa : Servei de Premsa

L’alcalde Trias afirma que el llibre és un dels millors actius de Barcelona i constitueix un important sector econòmic i creador de riquesa

22/04/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat aquesta tarda que el llibre és un dels millors actius de Barcelona i constitueix un important sector econòmic i creador de riquesa. Trias ha presidit el Pregó de la lectura 2014, enguany protagonitzat per l’escriptora Donna Leon, que ha conversat amb el periodista Óscar López sobre els valors de la lectura i sobre el conjunt de la seva obra. A l’acte també hi ha assistit, entre d’altres, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana. El Pregó de la Lectura és una iniciativa que impulsa Biblioteques de Barcelona des de l´any 2003 i marca l´inici de les activitats que Barcelona organitza amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

 

Trias ha afirmat que Donna Leon, una de les escriptores més populars i aclamades de novel·la negra, ha contribuït de manera decisiva a fer de la mítica “ciutat dels canals” una ciutat literària. Com ha destacat l’alcalde, gràcies a les novel·les de Leon, traduïdes en nombrosos idiomes, també al català, molts lectors de tot el món coneixen Venècia, el seu patrimoni cultural i la manera de ser i de fer dels venecians. A través del seu protagonista, l’infatigable i insubornable comissari Guido Brunetti, el lector ha tingut el privilegi d’esdevenir un passejant privilegiat per la Venècia no turística, els seus carrerons, les seves places, els seus palaus i els seus canals.

Com ha assenyalat Trias “avui hi ha un turisme cultural que visita Venècia gràcies a Donna Leon, com altres visiten Barcelona per seguir les passes dels personatges literaris que han creat els nostres autors”. Xavier Trias ha destacat que Leon és una escriptora que estima molt especialment Barcelona, sobretot perquè alberga el Gran Teatre del Liceu, un actiu focus d’òpera, l’altra gran passió de l’escriptora.

“Barcelona”, ha afirmat Trias, “és també una ciutat literària i en especial del gènere de la novel·la negra. Sense Barcelona no s’entén la novel·la negra mediterrània”, ha dit recordant que la ciutat és escenari de nombroses novel·les negres, i compta amb molts creadors d’aquest gènere, entre els quals l’enyorat Manuel Vázquez Montalbán.

L’alcalde ha explicat que Barcelona està fent una aposta ferma per consolidar-se com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, “perquè estem convençuts que aquests són els pilars imprescindibles que definiran les ciutats del futur”. Trias ha remarcat que “el llibre és un dels millors actius d’aquesta ciutat i constitueix un sector econòmic i creador de riquesa molt important”.

L’alcalde, referint-se a la Diada de Sant Jordi que se celebra demà ha afirmat que és “una magnífica ocasió perquè posem de manifest l’estima per la nostra literatura i pels nostres autors”.

Trias ha tingut un record especial per dos autors que ens han deixat fa poc: l’escriptor i activista cultural Albert Manent, a qui ha definit com un gran home de lletres, historiador i biògraf, i també una persona immensament compromesa amb Catalunya, que ens deixa un llegat literari i catalanista de valor incalculable; i també per Gabriel García Márquez, “que va contribuir a fer de Barcelona una ciutat encara més literària a nivell internacional”. Trias ha anunciat que l’Ajuntament atorgarà la Medalla d’Or a títol pòstum a Gabriel García Márquez i estudiarà les possibilitats de dedicar un espai públic a la memòria del gran escriptor colombià.

L’alcalde ha finalitzat la seva intervenció explicant que l’Ajuntament de Barcelona se suma també a la festa de Sant Jordi perquè la ciutat visqui aquesta Diada cívica i participativa, una Diada que s’ha mostrat convençut que serà festiva, familiar i integradora.

 

Donna Leon

L’escriptora Donna Leon (Nova Jersey, 1942) va estudiar a Perusa i a Siena, va treballar com a guia turística a Roma, com a redactora de textos publicitaris a Londres i com a professora d’anglès en diverses escoles nord-americanes d’Europa i d’Àsia. Des del 1981 viu a Venècia, dedicada a les seves dues grans passions: l’òpera i la literatura. Experta en música barroca, és la productora i consultora artística de la companyia d’òpera Il Complesso Barocco. Es reconeix amant dels clàssics Henry James, Jane Austen, Charles Dickens, William Shakespeare i, sobretot, de la novel·la negra, gènere al qual ha dedicat la seva activitat creativa. Les seves novel·les tenen com a protagonista el comissari venecià Guido Brunetti.





Paraules clau

sant jordi 2014/