Barcelona, entre les 21 finalistes del Mayors Challenge de Bloomberg Philanthropies, que premia idees innovadores per a reptes urbans : Servei de Premsa

Barcelona, entre les 21 finalistes del Mayors Challenge de Bloomberg Philanthropies, que premia idees innovadores per a reptes urbans

23/04/2014Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona ha estat escollida una de les 21 ciutats europees finalistes del 2013-2014 Mayors Challenge, una iniciativa de Bloomberg Philanthropies que busca idees innovadores que resolguin els principals reptes que tenen les ciutats avui, i que tinguin com a objectiu millorar la qualitat de vida dels ciutadans. La idea guanyadora obtindrà 5 milions d’euros per a desenvolupar el seu projecte, i les quatre següents rebran cadascuna 1 milió d’euros amb la mateixa finalitat.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, hi ha presentat el ‘Vincles BCN’, un projecte que proposa trencar amb l’aïllament social de la gent gran de la ciutat mitjançant l’establiment d’una xarxa de suport públic i de l’entorn personal d’aquesta, que inclogui la família, amics, treballadors socials i voluntaris.

Les solucions proposades per les 21 ciutats finalistes de Mayors Challenge –que per primera vegada s’ha fet a Europa després d’una primera edició per a ciutats nord-americanes– aborden diferents problemàtiques comunes com la desocupació juvenil, l’envelliment de la població, la participació ciutadana, el desenvolupament econòmic, el medi ambient i qüestions com l’energia, la salut i la seguretat pública. Els projectes guanyadors seran avaluats sota quatre criteris: la visió global, el potencial d’impacte, el pla d’implementació i la possibilitat d’estendre el projecte a d’altres ciutats.

L’organització va proposar a les ciutats europees participants –que havien de ser de més de 100.00 habitants–, explicar idees audaces i creatives als reptes més urgents “des del canvi climàtic a l’aïllament social, o l’atur juvenil”.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha celebrat que el projecte ‘Vincles BCN’ estigui entre els finalistes d’aquest repte europeu perquè “aquest és un bon exemple de com Barcelona està utilitzant la innovació i la tecnologia per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans”. “Avui tenim una nova oportunitat de demostrar que podem convertir-nos en l’epicentre d’una nova revolució urbana: la que utilitza la nova tecnologia per a l’atenció a les persones i, en aquest cas, a la gent gran. És així com Barcelona entén la innovació social”, ha conclòs.

A la selecció dels projectes finalistes hi ha participat membres de Bloomberg Philanthropies i un comitè independent de 12 membres de tot Europa. El procés, que ha inclòs diverses rondes de revisió, va culminar a principis d’aquest mes, i avui mateix, l’organització n’ha fet públic el resultat. Al juny, l’organització anunciarà els projectes guanyadors.

Els finalistes són:

1. Amsterdam (Països Baixos). Ocupació juvenil
2. Atenes (Grècia). Compromís Cívic
3. Bolònia (Italia). Ocupació juvenil
4. Barcelona (Espanya). Gent gran.
5. Bristol (Regne Unit). Salut. Lluita contra l’obesitat
6. Brno (República Txeca) Seguretat pública
7. Cardiff (Regne Unit). Desenvolupament econòmic
8. Florència (Itàlia). Lluita contra l’atur
9. Gdansk (Polònia). Compromís cívic.
10. Kirkless (Regne Unit). Capital social.
11. Cracòvia (Polònia). Transport públic ecològic.
12.Lisboa (Portugal). Energia sostenible
13. Londres (Regne Unit). Salut Pública.
14. Madrid (Espanya). Energia renovable.
15. Schaerbeek (Bèlgica). Estalvi d’energia
16. Sofia (Bulgària).Compromís Cívic
17. Stara Zagora (Bulgària). Desenvolupament econòmic amb joves emprenedors.
18. Estocolm (Suècia). Lluita contra el canvi climàtic.
19. L’Haia (Holanda). Compromís Cívic
20. Varsòbia (Polònia). Transport accessible.
21. York (Regne Unit). Nous sistemes de govern

Paraules clau

bloomberg/