Xavier Trias afirma que els joves són el futur i és bo saber com volen que sigui la ciutat, quines són les seves il·lusions i també els seus compromisos : Servei de Premsa

Xavier Trias afirma que els joves són el futur i és bo saber com volen que sigui la ciutat, quines són les seves il·lusions i també els seus compromisos

06/05/2014Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit aquest matí al Saló de Cent la XIX Audiència Pública als nois i nois de Barcelona. A l’acte també hi han assistit la tinenta d’alcalde, Maite Fandos; el comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí; representants dels grups municipals i uns 250 nois i noies representants dels 39 centres educatius dels districtes de Les Corts, Sarrià- Sant Gervasi, Nou Barris i Sant Andreu, que hi han participat acompanyats del seu professorat. Durant l’acte s’ha projectat un vídeo del treball que han fet els nois i noies de Barcelona, s’ha fet lectura del Manifest de l’Audiència Pública i de les audiències públiques dels 4 districtes: Nou Barris, Sant Andreu, Sarrià-Sant Gervasi on s’han dut a terme, i els representants grups municipals han donat resposta a diverses preguntes formulades pels joves presents al Saló de Cent.

Enguany se celebra la XIX Audiència Pública als nois i noies de Barcelona, que aquest any ha girat al voltant del lema “Barcelona educadora i inclusiva. Tothom és ciutat i ciutadania”, organitzada pel Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, la Regidoria d’Educació i Universitats i la Quarta Tinència d’Alcaldia. Ja fa 19 anys que l’Ajuntament convoca audiències públiques al jovent, a través de les quals alumnes de diferents centres escolars de la ciutat –de 6è de primària, secundària i batxillerat, i també d’educació especial– proposen a l’Administració Municipal suggeriments i idees per a la millora de la vida d’infants i joves, i de la ciutadania en general. Al curs 2013-2014, han participat prop 1.500 nois i nois entre 11 i 17 anys que avui presenten les seves conclusions sobre les accions per assolir la meta comuna d’una Barcelona més inclusiva i solidària, acceptant compromisos i fent propostes adreçades a la ciutadania i a l’Ajuntament.

L’alcalde ha donat la benvinguda als nois i noies al Saló de Cent, “un saló on se celebren els actes més importants de la ciutat, com és aquesta Audiència” i s’ha mostrat satisfet de poder escoltar les idees, propostes i peticions dels joves. Trias ha explicat que aquestes audiències, que van néixer fa 19 anys, són un instrument de participació per proposar a l’Ajuntament suggeriments i idees per millorar la ciutat de Barcelona i ha afegit “per a mi, com a alcalde, i per a tot l’Ajuntament, les vostres idees, les vostres propostes i les vostres peticions són molt importants”. L’alcalde ha afegit que “sou el futur i és bo saber com voleu que sigui la ciutat, quines són les vostres il·lusions i també els vostres compromisos”. “Heu reflexionat aquests mesos ara us toca parlar i a nosaltres escoltar”, ha dit l’alcalde.

L’alcalde, després d’escoltar el Manifest de l’Audiència Pública, ha assenyalat que les coses que en ell s’hi exposen “són propostes per canviar i millorar les coses, perquè l’Ajuntament ho faci millor”. Trias ha afegit que l’educació, treball i habitatge són bàsics perquè hi hagi convivència i cohesió social, així com serveis com la sanitat, “que són drets que heu de reivindicar perquè són de justícia”.

L’alcalde ha agraït totes les propostes i ha afirmat que “la nostra obligació és ser capaços d’aplicar-les i donar-les a conèixer”. Per a Trias el 13è Congrés Internacional de Ciutats Educadores, que se celebrarà a Barcelona el mes de novembre, on es debatrà al voltant del mateix que han treballat els joves aquest curs: una ciutat educadora és una ciutat que inclou, és “una ocasió única per donar-les a conèixer”. Finalment, Trias ha donat les gràcies també als mestres per la tasca feta, així com a les famílies dels joves.

Per la seva part, la tinenta d’alcalde Maite Fandos ha assenyat que el que els joves proposen “és molt important a tenir a compte perquè està impregnat de veritat” i ha afegit que “tots podem col·laborar per una societat més inclusiva”. Fandos ha afegit que l’Ajuntament treballa en la línia de moltes coses que s’ha proposat avui, “els temes que us preocupen, com que ningú passi gana a la ciutat, els desnonaments, la gent gran, les persones amb discapacitats, o els nouvinguts, també ens preocupen i ocupen”. El comissionat Carles Agustí ha remarcat que aquest “és un acte important per tots els participants però també per nosaltres”. “Avui culmina una feina de mesos” i ha animat els joves a participar cada dia en la millora de la ciutat amb les diverses eines que tenen a l’abast.

Per acabar l’acte, l’alcalde ha animat als joves a seguir implicant-se i estimar la ciutat i ha anunciat que el tema de l’Audiència Pública de l’any vinent es referirà a “La política i els drets dels ciutadans”.

Paraules clau

Alcalde Trias/ audiència Pública/ joves/