El Districte de Sants-Montjuïc amplia els plans de promoció d’ocupació als barris de la Marina : Servei de Premsa

El Districte de Sants-Montjuïc amplia els plans de promoció d’ocupació als barris de la Marina

17/05/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Districte de Sants-Montjuïc ha presentat públicament, en forma de mesura de govern en el plenari del Consell plenari del Districte, un conjunt de mesures per ampliar els plans de promoció d’ocupació als barris de la Marina del Prat Vermell i la Marina del Port.

Aquesta mesura de govern inclou l’ampliació de projectes ja existents, i la incorporació de noves accions en diferents camps: en l’atenció personalitzada adreçada a persones amb dificultats per trobar feina, en el cap de la recerca de feina, amb accions específiques per fer-la més efectiva, i en el camp dels joves, un col·lectiu molt més vulnerable i que amb aquesta mesura de govern podrà rebre atenció molt directa i suport molt específic tant en el camp de la inserció com en l’acompanyament en la transició de l’escola al treball, o en la formació.

L’impuls d’aquesta mesura de govern molt específic i centrat en els barris de la Marina del Prat Vermell i la Marina del Port ve motivat pel comportament diferent que tenen els barris de les marines en relació a la resta de la ciutat pel que fa als indicadors relacionats amb la ocupació. Els principals indicadors sòcio-econòmics que motiven doncs aquesta decisió són els següents:

– Els barris de la Marina de Port (LMP) i la Marina del Prat Vermell (LMPV) tenen una població total de 31.216 habitants i representen un 17% del total de la població del Districte.

– Pel que fa a les franges d’edat, el percentatge de població de 15 a 24 anys és superior a la mitja del Districte (11,01% a LMPV i 10,23% a LMP front als 8,82% del Districte).

– Tots dos barris es troben en una situació més fràgil que la resta de barris del Districte. Per exemple, l’índex de renda familiar és sensiblement inferior a la mitja del Districte (76,3), sent de 45,9 a LMPV i de 67,4 a LMP.

– Amb referència a la taxa d’atur, les dades del 2013 indiquen que ha baixat a la ciutat de Barcelona un 4,02%, mentre que al Districte ha baixat un 3,01%, ocupant el setè lloc. Tot i això, si mirem els barris del Districte, concretament, la baixada de la taxa d’atur està per sota de la mitjana de la ciutat, i hi destaquen especialment els barris de LMP i LMPV amb la baixada més petita de tots: 2,63% a Prat Vermell i 1,42% a Port.

– A desembre del 2013, el pes de l’atur registrat (sobre la població de 16-64 anys) és de 21,6% a LMPV i del 12,1% a LMP, mentre que al Districte és de 12,13% i a la ciutat de 10,2%.

A aquestes dades, s’ha d’afegir el nivell de formació de la població d’aquests barris, que és sensiblement inferior a la mitja del Districte i de la ciutat.

 

Tres línies de treball

En funció de les dades abans exposades, hem establert 3 línies de treball que tenen per objectiu general la promoció de l’ocupació en els barris de la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell. En aquestes propostes s’han incorporat les accions que actualment ja està realitzant BCN Activa i les que des del Districte i en col·laboració amb el teixit associatiu de la zona també s’estan realitzant.

1. Mantenir l’atenció personalitzada

– Continuar amb el dispositiu de suport a la inserció laboral de col·lectius amb dificultats especials, aquest any des de l’escola Bàrkeno (programa Treball als barris): Programa específic per afavorir la inserció sociolaboral de persones en situació de risc d’exclusió social. L’equip tècnic està format per 2 persones a 37,5h a la setmana durant tot l’any.

Per aquest any 2014 a nivell de funcionament i serveis, el dispositiu seguirà donant entrada a tots aquells usuaris a partir d’una sessió informativa, seguirà amb una entrevista inicial d’ocupació en funció del pla de treball establerts, podrà participar de tallers monogràfics, mòduls transversals i/o formació professionalitzadora. Aquest programa ha atès ja 135 persones.

Es continuarà també amb, l’espai de recerca oberta a tots els usuaris que ho demanin (sempre i que estiguin apuntats al SOC) i es faran canvis importants sobretot en temes de formació:

Formació en mòduls transversals:
– Mòduls en competències personals i socials per a l’ocupació, de 20 hores cadascun (quatre edicions)
– Mòduls en Alfabetització digital i TIC de 36 hores cadascun (tres edicions)
– Mòdul de Mobilitat de 5 hores.
– Mòdul d’inserció laboral de 20 hores cadascun (en funció del volum de persones ateses i necessitat es podran fer-ne més).
– Mòdul d’inserció laboral per a joves de 10 hores (igual que l’anterior, també es podran fer-ne més si és necessari)

Formació professionalitzadora:
Aquest any, a diferència de l’any passat, només tindrem una especialitat i no serà comuna a tots els altres dispositius de Barcelona, sinó que serà exclusivament pels usuaris atesos en el dispositiu de la Marina.

El curs serà d’Auxiliar de manipulació de producte fresc, carn i peix de 280 hores de durada, incloent 40 hores de pràctiques professionals en empreses. Aquest tipus de formació ha estat escollida perquè la proximitat de Mercabarna la fa interessant per als veïns dels barris de les marines.

2. Millorar la recerca d’ofertes de treball:

– Plans d’Ocupació 2014

A través de BCN Activa, s’ha fet la demanda per accedir a la sol·licitud de projectes de Plans d’Ocupació per l’any en curs, que ha estat d’un total de 6 persones per diferents projectes dels barris de La Marina, que s’incorporaran a finals de maig.

Dues de les persones contractades a través d’aquests plans d’ocupació (període de maig a octubre), es dedicaran a fer una recerca d’ofertes de treball tant a comerços de la zona (en col·laboració amb l’Associació de comerciants de La Marina) com de les empreses ubicades al barri o als entorns més propers, amb l’objectiu d’establir circuits de coordinació per promoure la contractació de proximitat.

A més, a aquest equip s’incorporarà una persona que realitzarà tasques de prospecció de camp a temps parcial (hi haurà tres persones dins del programa de Dispositius d’inserció laboral que dinamitzaran el teixit empresarial d’aquells barris on hi ha dispositius a nivell de ciutat).

A partir del mes d’octubre i fins el mes de març del 2015, s’incorporaran 2 o 3 persones de plans d’ocupació amb el suport econòmic del Districte per poder donar continuïtat a les accions iniciades el mes de maig.

3. Ocupació dels joves:

– Especial atenció als joves del barri: Els dispositiu d’inserció sociolaboral, que arrencarà tot just en acabar el curs escolar, té com objectiu que durant el 2014 el 25% de persones ateses hauran de ser joves entre 16 i 29 anys d’edat.

– Transició escola-treball: Es farà un seguiment individual amb l’alumnat de 16 anys per conèixer el seu itinerari escolar o, en el seu defecte, donar suport i acompanyament per a l’inici d’un itinerari laboral o de formació ocupacional.

Aquesta acció es farà en col·laboració amb el Consorci d’Educació, la inspecció i els centres de secundària dels dos barris, amb la col·laboració especial de l’institut La Mercè, centre d’ensenyament secundari no obligatori.

– També està previst contactar amb els joves majors de 16 anys del barri desocupats, tant en el medi obert com a través de les entitats, per informar i derivar-los al dispositiu d’inserció laboral o al recurs més adient en cada cas.

 

Pressupost

A banda del pressupost que BCN Activa està dedicant als barris de La Marina (234.000€ en el 2013), el Districte de Sants-Montjuïc hi dedicarà 50.000€ per a la contractació dels plans d’ocupació necessaris a partir del mes d’octubre que donin continuïtat a totes les accions iniciades, així com l’adequació d’espais de treball i material d’aquest equip.

Col·laboració amb la Fundació Privada Trinijove:

Paral·lelament a aquesta feina traçada amb la col·laboració de BCN Activa, la Fundació Privada Trinijove amb més de 25 anys treballant pels barris del Districte de Sant Andreu, vol traslladar la seva experiència als barris de la Marina iniciant un programa que ja ha estat exitós en barris de Sant Andreu socio-econòmicament semblants.

Aquest programa que s’iniciarà el 2014 i tindrà continuïtat el 2015 pretén doncs posar un gra de sorra més per tal de què la gent de la Marina es revaloritzi professionalment, estigui aturada o en actiu, i trobi feina més fàcilment tot fomentant l’autoocupació.

La intervenció de la Fundació Trinijove es formalitzarà el proper mes de maig amb un conveni de col·laboració amb el Districte i pretén posar la llavor per al sorgiment d’empreses d’inserció laboral als barris de la Marina.

Les seves principals línies d’actuació seran les següents:

– Àrea de formació ocupacional

Es seleccionaran per part del Serveis Socials i Personals del Districte de Sants Montjuïc les persones beneficiàries pels cursos de formació que impartirà Trinijove.

– Formació contínua

Trinijove s’adreçarà a les petites, mitjanes i grans empreses del Districte de Sants-Montjuïc per oferir la possibilitat d’implementar accions formatives als treballadors que hi resideixen al Districte, principalment del barri de La Marina, però no exclusivament, de cara a reforçar els perfils professionals.

– Acreditacions de competències professionals

Trinijove facilitarà el reconeixement i l’acreditació de competències professionals adquirides a través de l`experiència laboral o de vies no formals de formació, l’orientació professional i la detecció de necessitats de formació en les següents branques: Soldadura, Logística, Auxiliars de Geriatria, Dinamització Comunitària i Jardineria.

– Suport a l’autoempresa

Atès que Trinijove ha estat seleccionada com a Centre de creació d`autoempreses pel Departament d`Empresa i Ocupació, es realitzarà una tasca de detecció, acompanyament, formació i seguiment d`emprenedors.

A més a més, aquest any el govern de la ciutat ha signat un conveni amb la Fundació Mans a les Mans, que dóna suport a molts nois i noies de la Marina en risc d’exclusió, per valor de 150.000€ per a rehabilitar els seus espais i dotar-los de millors condicions que els permetin eixamplar la seva oferta de formació i reforç escolar.





Paraules clau

la marina/ Sants-Montjuic/