4 anys més de Premi d’Arquitectura Europea per a la Fundació Mies van der Rohe : Servei de Premsa

4 anys més de Premi d’Arquitectura Europea per a la Fundació Mies van der Rohe

06/06/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La Fundació Mies van der Rohe ha estat escollida per la Comunitat Europea com a membre organitzador del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea per un nou període de 4 anys, de 2015 a 2018. La selecció es va realitzar mitjançant una convocatòria creada a començaments d’aquest any i basada en el nou programa de la UE: Europa Creativa.

Els principals objectius del Premio de la Unió Europea d’Arquitectura Contemporània – Mies van der Rohe són reconèixer i elogiar l’excel·lència en el camp de l’arquitectura i destacar la important contribució dels professionals europeus al desenvolupament de noves idees i tecnologies.

El Premi, així com la Menció Especial a l’Arquitecte Emergent es lliura biennalment als treballs fets en los dos anys anteriors, realitzats en països coberts pel Programa Cultural de la Unió Europea.

Aquesta associació entre la Fundació Mies van der Rohe i la Comissió Europea per al desenvolupament d’aquest premi es va iniciar el 1987, quan es va signar un acord entre el Comissionat Europeu Carlo Ripa di Meana i llavors alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, per iniciar el “Guardó Mies van der Rohe de les Comunitats Europees”, la primera edició biennal va tenir lloc el 1988 com “Mies van der Rohe Award for European Architecture”.

L’any 2000 la Fundació Mies van der Rohe va presentar el model Mies van der Rohe Award – juntament amb el Menció Especial a l’Arquitecte Emergent que reconeix el treball de joves professionals que estan començant les seves carreres – com a resposta a la crida, per part de la Comissió Europea, de propostes per al Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea. Després de ser acceptada en 2001, aquesta proposta va esdevenir el Premi Oficial d’Arquitectura de la Unió Europea, renovat en 2007 amb el suport previ del programa Cultural de la UE.

L’edició de 2015 del Premi d’Arquitectura Contemporània de la UE – Mies van der Rohe Award es presentarà a mitjans de juny de 2014.

La proposta presentada per la Fundació Mies van der Rohe remarca la importància del rigor i la qualitat en la nominació, la selecció i el Jurat, i ha reforçat la comunicació i la participació. Coordinat per l’arquitecte Iván Blasi, la proposta crea també el “European Union Contemporary Architecture Young Talent Internship“. El Intership consisteix en una col·laboració d’un any amb el despatx d’arquitectura del guanyador del Premi, desenvolupant un programa d’investigació aplicada per a un projecte específic. A més, estarà recolzat per companyies relacionades amb el món de la construcció. El suport de les institucions membres del Consell Assessor (www.miesarch.com) s’ha reafirmat i el seu compromís durant tot el procés serà clau juntament amb la participació activa de la Comissió Europea.

La Comissió Europea valora positivament el Premi Europeu d’Arquitectura , ja que significa promoure l’excel·lència entre els arquitectes europeus i dóna a conèixer les seves millors obres entre el públic. Donem suport a la creativitat i la innovació en la cultura i som plenament conscients de l’eminent paper de l’arquitectura en aquest esforç. Sempre hem compartit aquesta filosofia amb la Fundació Mies van der Rohe que ha demostrat ser un excel·lent centre de coneixement sobre l’arquitectura moderna i una entusiasta promotora de la mateixa; per això estem contents d’aquesta oportunitat de continuar junts en aquest esforç de cara al següent període” diu Karel Bartak, Director del Unit ” Creative Europe programme – culture ”

“No hi ha dubte de la implicació d’una ciutat com Barcelona, seria difícil comprendre el fenòmens que ha liderat la Fundació per organitzar aquest prestigiós premi d’arquitectura contemporània en col·laboració amb la Comissió Europea. L’èxit i el reconeixement mundial del Premi ha estat també gràcies a la publicitat d’una ciutat que entén, valora , promou i respira arquitectura i urbanisme com a elements clau en la vida dels seus ciutadans” diu Antoni Vives, President de la Fundació Mies van der Rohe i Tinent d’ Alcalde de Barcelona.

“2013 ha marcat el 25 aniversari del Premi . Ara tenim una oportunitat de seguir mirant junts cap al futur de l’arquitectura des d’una perspectiva interdisciplinària més àmplia. Valorarem la perspectiva crítica de la narrativa europea a través de l’arquitectura contemporània de la Unió Europea , amb un major impacte global . També generarem plataformes interdisciplinàries per promocionar arquitectes, joves talents i la innovació a través de la investigació , confirmant així la credibilitat, rigor i qualitat del Premi ” afirma Giovanna Carnevali, directora de la Fundació Mies van der Rohe .

 El Premi

Els candidats al premi són proposats per un ampli grup d’experts independents de tota Europa, associacions que formen part del Architects Council of Europe (ACE) i altres associacions europees d’arquitectura, així com membres del Comitè Assessor. En cada edició biennal, el Jurat selecciona dos treballs: un que rep el Premi i un altre que rep la Menció Especial a l’Arquitecte Emergent, ambdós reconeixent les qualitats conceptuals, tècniques i de construcció.

Un dels més importants aspectes és que a més dels treballs a què es lliura el Premi i la Menció Especial, el Jurat fa una selecció de treballs que seran publicats en el catàleg i inclosos en l’exposició itinerant. El resultat és una sèrie de publicacions que ha posat al mapa arquitectònic d’Europa de les últimes dues dècades un important arxiu que inclou fotografies, dibuixos originals, material digital i models.

El guardó també posa l’èmfasi en el que l’arquitectura europea pot oferir a la resta del món. Els treballs proposats no es limiten per escala o programa. La selecció del Jurat en cada edició ha inclòs cases particulars, obres públiques, museus i instal·lacions culturals o esportives, i projectes urbans a gran escala amb el denominador comú de la contribució que aquestes obres han significat per a la construcció de la seva ciutat.

El Premi consisteix en 60.000 € en metàl·lic, mentre que la Menció Especial està dotada de 20,000 €. Juntament amb els guardons metàl·lics els guanyadors són premiats amb una escultura dissenyada per l’artista català Xavier Corberó, inspirada en les columnes del Pavelló Mies van der Rohe, símbol del Premi i un dels majors treballs arquitectònics del s. XX.

El nou programa Creative Europe, que compta amb un pressupost de 1,500 milions d’euros per als pròxims set anys (9% més que l’anterior), continuarà donant suport al Premi i projectes de cooperació internacional en el camp del patrimoni.

L’arquitectura és un sector que està en el cor de la indústria de la creativitat i la cultura europea. Dóna feina a més de mig milió de persones; més 12 milions més s’empren en el sector de la construcció. Tots dos sectors contribueixen en total al voltant del 4,5% del PIB de la UE.

El Pavelló Mies van der Rohe i la Fundació Mies van der Rohe

El Pavelló va ser construït per a l’Exposició Universal de 1929 a Barcelona, i es va desmuntar el mateix any . Mig segle després, i en vista de la importància del Pavelló en termes històrics d’arquitectura contemporània, l’Ajuntament de Barcelona, amb l’arquitecte Oriol Bohigas al capdavant del seu Departament de Planificació Urbanística, van decidir reconstruir fidelment l’edifici. El projecte va ser dut a terme, després d’un extens estudi, per Ignasi Solà -Morales, Cristian Cirici i Fernando Ramos, entre 1983 i 1986 en el vessant original de Montjuïc .

La Fundació Mies van der Rohe es va crear el 1983 amb l’objectiu de treballar per a la reconstrucció del Pavelló . Des que es va completar el projecte, a la Fundació, membre de la Confederació Internacional de Museus Arquitectònics ( ICAM ), se li ha encomanat la tasca de preservar i gestionar el Pavelló .

La Fundació focalitza també en fomentar el debat sobre arquitectura contemporània i urbanisme, construint un arxiu sobre Ludwig Mies van der Rohe, i sobre arquitectura moderna, així com organitzant premis correlacionats, cursos, conferències , exposicions, publicacions i estudis  





Paraules clau

arquitectura/ Fundació Mies van der Rohe/