L’Ajuntament de Barcelona duu a terme la segona edició del projecte “Whyviolence” : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona duu a terme la segona edició del projecte “Whyviolence”

11/08/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest 2014 l’Ajuntament de Barcelona ha tornat a posar en marxa el projecte “Whyviolence”, per segon any consecutiu. Es tracta d’un nou i innovador projecte social i juvenil, que té com a objectiu rebutjar la violència a la ciutat.

La mesura està impulsada per la Direcció dels Serveis de Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona i està gestionada pel col·lectiu “Connectats”, a banda de comptar amb la col·laboració de l’Espai Jove Les Basses, l’Espai Jove Garcilaso i la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats. La iniciativa pretén sensibilitzar els joves dels tres districtes que configuren el front Besòs de la ciutat: Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris, per tal que combatin totes les formes de violència a través de l’expressió artística.

En aquest context el Govern Municipal ha promogut una sèrie d’accions concretes per tal que els joves treballin sobre aquelles micro-violències que es donen en el dia a dia, reflexionin i transmetin a la resta de joves del seu entorn un missatge molt concret: “no utilitzis la violència per expressar les teves idees”. L’objectiu és analitzar aquelles agressions habituals i personalitzades que es poden donar i fins i tot poden passar desapercebudes a les llars, a les escoles i a l’espai públic com per exemple: el Bullying, la violència masclista, l’homofòbia, el ciberacosament, la xenofòbia, etc. Els tècnics del projecte treballen conjuntament amb els joves que hi participen per assolir una mirada crítica sobre aquests fenòmens i per tal de rebutjar-los abans que aquestes micro-violències vagin a més.

Enguany s’ha posat en marxa una nova edició del projecte en el qual ja hi estan participant 60 joves de la ciutat. Aquest any s’estan treballant nous microprojectes impulsats per aquests mateixos joves, entre els quals destaquen:

Video joc del barri Besòs: un grup d’adolescents del barri estan treballant en un videojoc de rebuig a la violència. Els joves estan dissenyant els escenaris i estan modelant en 3D el barri del Besòs, alhora que s’està creant l’argument i la dinàmica del joc, que estarà basat en estratègies de negociació de conflictes.

Agrupació Hip Hop: un grup de joves estan treballant en el procés de definició i conformació d’una entitat juvenil, l’objectiu de la qual és difondre la cultura del Hip Hop fent èmfasis en el seu valor principal: el respecte. Entre les activitats previstes duran a terme muntatge de shows, intervencions artístiques i tallers de creació.

Rap Lab: joves integrants d’un taller de creació de Rap del projecte “whyviolence”, iniciat l’any 2013, estan ara definint el microprojecte Rap Lab, que consistiria en una associació cultural dedicada a la creació i producció de rap amb la perspectiva de prevenir la violència.

Paral·lelament, enguany el projecte també ha inclòs unes primeres xerrades i sessions a Instituts de la zona, dirigides a alumnes de 2on i 3r d’ESO per tal d’abordar el fenomen de les micro-violències i combatre’l. Els continguts consisteixen en aproximacions als valors que possibiliten neutralitzar la violència, en particular les petites violències quotidianes que actuen residualment en tots els àmbits de la societat i que operen com a detonants de conflictes de major envergadura.

El passat 6 de juny es va fer una jornada de “mostra” de les activitats contra la violència que estan treballant als joves. L’acte també va incloure debats i diàlegs per reflexionar a l’entorn d’aquesta temàtica i va reunir a 200 persones.

 





Paraules clau

Besòs/ convivencia/ joves/ violència/ Whyviolence/