Més prevenció, més seguretat i més convivència a la Festa Major de Gràcia : Servei de Premsa

Més prevenció, més seguretat i més convivència a la Festa Major de Gràcia

13/08/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona aposta per garantir la tranquil·litat a la ciutat i treballa per tal que els diversos esdeveniments que se celebren a la capital catalana es puguin fer amb les màximes garanties de seguretat a la ciutat.

En aquest sentit, una de les principals cites del calendari d’estiu a la ciutat és la celebració de la Festa Major de Gràcia i per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona articula un dispositiu específic per atendre els requeriments d’unes festes que cada any apleguen més d’un milió de persones als carres i places de la Vila de Gràcia. Durant aquestes festes, el Govern Municipal reforça tots els serveis municipals i especialment la seguretat i la neteja.

 

Agents de proximitat

Com ja va essent habitual un any més, durant la celebració de la festa, els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona reforçaran la seva presència als carrers d’aquest districte, amb col·laboració amb el cos de Mossos d’Esquadra. Els dos cossos policials treballaran per garantir la seguretat, la convivència i la mobilitat en aquest espai, durant els dies de celebració.

El dispositiu farà una especial incidència en el compliment de les ordenances municipals. En aquest sentit, els agents del cos de policia barceloní patrullaran per evitar les conductes incíviques i també per combatre la venda ambulant il·legal. El primer semestre d’aquest 2014 la Guàrdia Urbana de Barcelona ha posat un total de 33.133 denúncies per venda ambulant, el que suposa un increment del 2,3% respecte el mateix període de l’any passat. Alhora, en aquest mateix període, les trucades de queixa dels ciutadans per aquest fenomen s’han reduït en un -9,6%.

Un any més es tornaran a desplegar patrulles mixtes formades per agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra. Aquesta fórmula de patrullatge conjunt s’ha demostrat una eina eficaç per tal de millorar la seguretat en els punts de més afluència de ciutadans. Les patrulles mixtes són un element important de cooperació i coordinació policial i en el cas de les festes de Gràcia realitzen una important feina de prevenció, amb una presència continuada en les places i carrers engalanats.

 

Carrers d’un únic sentit de circulació

A banda, aquest any la Festa Major també introdueix novetats en el sistema organitzatiu i d’autoprotecció per a cadascun dels carrers engalanats i altres espais de festa.

Per articular aquestes novetats s’ha comptat amb la col·laboració i assessorament de tècnics del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) de l’Ajuntament de Barcelona que ha impartit sessions formatives sobre aquest àmbit. El Govern Municipal, mitjançant l’ SPEIS i amb l’acord de la Generalitat que és qui té la competència en la matèria -compliment normatiu-, ha assumit el seguiment i la legalització d’aquest sistema organitzatiu d’autoprotecció.

Les mesures formen part de l’acord i la voluntat del Districte i la Fundació Festa Major per anar millorant la gestió de la prevenció i de la seguretat de la festa, així com a la bona predisposició dels carrers i, per descomptat, a l’assessorament, reunions, visites tècniques de Bombers de Barcelona.

En aquest sentit, la principal novetat serà la configuració d’uns itineraris recomanats i d’un pla d’accés de sentit obligatori en moment de màxim aforament pels carrers engalanats.

Després de l’èxit de la prova pilot iniciada la darrera edició de la Festa, per primera vegada es crea aquest pla d’itineraris recomanat i d’accés de sentit obligatori, que té com objectiu garantir les condicions òptimes de seguretat, d’accessibilitat i de gaudi de la festa. Aquest pla organitzarà els carrers guarnits en els moments de màxim aforament i concentració de visitants i podrà determinar, si s’escau el criteri de sentit únic, disposant de tanques provisionals i informant els visitants de l’itinerari recomanat a partir d’aquells moment. D’aquesta manera es preveu una major fluïdesa a l’hora de circular per l’interior dels carrers.

També s’ha previst que en determinats carrers aquest control d’accés es faci a través dels suports d’una empresa especialitzada. Aquests carrers són Tordera, Llibertat, Progrés, Fraternitat, Verdi i Mozart.

A banda, enguany també hi haurà un sistema de primers auxilis centralitzat des del Districte, que servirà de manera global a tota la Festa. Aquesta ambulància s’ubicarà en un punt visible i conegut per tots els agents de la Festa a més dels serveis habituals del SEM, o les ambulàncies que es contracten segons els requisits d’alguns dels actes (Castellers, correfocs etc..)

Finalment, el Districte de Gràcia i la Fundació de la Festa Major han treballat conjuntament amb la coordinadora de les Colles de Cultura de Gràcia i amb les Colles de Foc per fer un cercavila i un correfoc més segurs creant per exemple recorreguts preventius, per detectar possibles punts febles com finestres obertes etc.

 

Reforç del dispositiu de neteja i dels serveis WC

Com cada any, amb motiu de les festes, es reforça el servei de neteja amb equips d’operaris que faran la neteja intensiva els carrers des de les 7h als carrers, i des de les 3.00 h a les places (4,30 h en vigílies de festius. En total treballaran 213 persones en un dispositiu que es reparteix en torns de matí, tarda i nit i que suposa un increment del 121% del personal habitual.

El baldeig dels carrers, el reforç del servei d’aigua amb odoritzant i el buidatge de papereres, son algunes de les tasques prioritàries que faran els 105 equips que conformen el dispositiu de neteja de la Festa Major de Gràcia 2014.

Aquest any es preveu la instal·lació d’un total de 1.200 papereres de cartró amb bossa a tots els carrers i places i es reforçarà la recollida selectiva i orgànica. En aquest sentit, l’àrea de Medi Ambient ha repartit als carrers, segons les demandes que facin, bujols per cadascuna de les fraccions de recollida selectiva, seguint l’exemple d’anys passats.

El districte ha revisat la col·locació dels WC’s i la seva dimensió per tal d’adaptar-la a les necessitats dels espais i tenir una millor cobertura durant les festes. Enguany s’ha reforçat la senyalització, i a cada carrer i espai de festa, hi haurà un plànol, assenyalant els wc més propers. Continuant amb la mateixa línia de l’any passat, enguany hi haurà 84 cabines de WC, 15 d’elles adaptades.

 

Ricard Estruch, pregoner d’enguany

Dijous 14 d’agost, a partir de les 19 hores, se celebrarà l’inici de la Festa Major de Gràcia amb el pregó, que enguany s’ha encarregat a l’expresident de la Fundació Festa Major de Gràcia, Ricard Estruch.

Ricard Estruch Payà (Gràcia, 7 d’agost de 1949), ha estat president de la Fundació Festa Major de Gràcia des de l’any 2006. Nascut al carrer Joan Blanques número 55, Estruch ha estat vinculat des de sempre a la Festa Major de Gràcia. Des de l’any 1995 n’ha estat involucrat amb la seva organització, accedint a la Junta de l’antiga Federació de Festa Major com a vice-president l’any 2004, i com a President des del 2006.





Paraules clau

Estiu 2014/ festa major/ Gràcia/