El pregoner de la Festa Major de Gràcia 2014, Ricard Estruch, destaca el caràcter veïnal i participatiu de les festes : Servei de Premsa

El pregoner de la Festa Major de Gràcia 2014, Ricard Estruch, destaca el caràcter veïnal i participatiu de les festes

14/08/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El pregoner de la Festa Major de Gràcia 2014, Ricard Estruch, ha fet un recorregut costumista i personal de la Barcelona dels seus anys d’infantesa fins a l’actualitat, tot reflexionant sobre el temps. Estruch ha rememorat els estius de festa major a la vila de Gràcia amb un pregó on ha destacat el marcat caràcter veïnal i participatiu d’aquesta tradicional festivitat del calendari estival de la capital catalana.

En la seva lectura, Ricard Estruch ha narrat la seva infantesa viscuda com a veí de Gràcia, i ha posat en valor la importància de la festa major entre el veïnat, tot evocant les “tardes d’envelat de la plaça del Diamant amb les seves llotgetes numerades, el terra de fusta lliscant i un entarimat gegantí”. El pregoner de 2014 ha confessat guardar “amb gelosia” com un dels seus primers records veure els seus pares ballant al seu carrer engalanat i ha dit que ha volgut traslladar el model de viure la Festa Major com “un moment especial” a través del treball realitzat tots aquests anys des de la Fundació de Festa Major.

L’expresident de la Fundació de Festa Major ha recordat els temps en què la Festa Major de Gràcia s’omplia d’atraccions de fira, parades de “vermella síndria i coco blanc com la neu, llumenetes a dojo, perfums d’ametlles i nous garapinyades i xurros”, cançons, carrusels, autos de xoc, tómboles i cavallets. Ricard Estruch ha fet un retrat amb ulls de nen i amb tocs de fantasia infantil de com els veïns es mobilitzaven amb els preparatius dels guarniments de carrer, i com les festes trasbalsaven el barri per després tornar a la normalitat fins a preparar la següent edició.

Per a Estruch, els carrers de Gràcia són els llocs on baixava “amb els amics de sempre, ben aprovisionats de xapes de cervesa, gasosa i refrescos” que es convertien en “pilotes d’uns meravellosos i disputats partits de futbol de dos contra dos, on les porteries eren les clavegueres del carrer”. Aquest veí de Gràcia ha explicat els seus inicis laborals com a aprenent a una empresa tèxtil, la seva formació a l’escola nocturna, l’arribada dels cotxes als carrers de la ciutat i com es va viure la proclamació de Barcelona com a seu olímpica, i ha fet un paral·lelisme de com durant els Jocs Olímpics de 1992 el voluntariat de la gent de Catalunya va ser clau per a l’èxit, igual que ho ha estat i ho és també a la Festa Major de Gràcia. Per a Estruch, la gent de Gràcia, de “tarannà altruista i perseverantment voluntariós, fan possible any rere any, amb les mateixes eines en què es va fonamentar l’èxit de les Olimpíades, unes altres olimpíades: les de la Festa Major de Gràcia”.

L’expresident de la Fundació de Festa Major ha fet un repàs de la seva trajectòria al capdavant d’aquesta entitat, que s’ha adaptat “als nous costums, músiques i fins i tot els comportaments cívics i socials” i amb una clara voluntat de professionalitzar l’antiga Federació de Festa Major convertint-la en el que ara és la Fundació de Festa Major i obtenint un reconeixement generalitzat per l‘esforç. Ricard Estruch ha agraït la tasca “abnegada i diària” de les entitats històriques de Gràcia i ha afegit: “encara queda molta feina per fer, i aquesta feina no s’aconseguirà si tothom no sacrifiquem una mica les nostres prioritats individuals i vetllem per la salut global de la Festa Major”. Per a l’expresident de la Fundació, “la Festa Major demana a crits consens, qualitat i menys soroll i que el guarniment i les activitats que es desenvolupen sota els seus sostres engalanats siguin dignes i participatives, i respectades per tothom i a la inversa”.

El pregoner ha finalitzat la lectura del text amb el tradicional ban de Festa Major, que ha donat pas a l’inici de les activitats.

 

Fandos demana gaudir de la festa amb civisme

La tinenta d’alcalde i regidora de Gràcia, Maite Fandos, ha valorat la implicació dels veïns de Gràcia amb la festa, dels quals Ricard Estruch “n’és un exemple”. Per a Fandos, “sense ells, no seria possible l’èxit d’aquesta festa”. La regidora ha afegit: “desitjo, com cada any, que tothom gaudeixi, amb la família i amics, i que ho fem respectant els guarniments i vetllant pel descans dels veïns”.





Paraules clau

Estiu 2014/ festa major/ Gràcia/