Les Corts tanca la primera edició del programa “Jo controlo”, de prevenció del consum d’alcohol i drogues entre els adolescents del districte : Servei de Premsa

Les Corts tanca la primera edició del programa “Jo controlo”, de prevenció del consum d’alcohol i drogues entre els adolescents del districte

16/08/2014

El districte de les Corts ha tancat la primera edició del programa “Jo controlo”, de prevenció del consum d’alcohol i drogues entre els adolescents, amb un balanç positiu de les actuacions en xarxa amb instituts, associacions de mares i pares, entitats i equipaments per a joves a les Corts.

Aquest programa té com a objectiu prevenir i reduir el consum de drogues i les seves repercussions negatives en els adolescents, les famílies i la comunitat, prioritzant la prevenció del consum d’alcohol, tabac i cànnabis. El tinent d’alcalde i regidor del districte, Antoni Vives, ha destacat que “el fet diferencial és que aquest treball s’aborda fent un pas endavant en la implicació de les famílies en la prevenció del consum d’alcohol i d’altres substàncies additives”.

El programa s’ha desenvolupat arran de la mesura de govern Pla d’actuació per a la prevenció del consum d’alcohol i altres substàncies addictives entre els adolescents al districte de les Corts, presentada al plenari del districte de març de 2012, on es proposava treballar la responsabilitat del propi adolescent, davant de les decisions que ha de prendre, i entre elles la de com s’enfronta amb les substàncies desconegudes. Per al regidor de districte, “és clau que aquest programa per primer cop també aborda el paper de la família com a element formador, i de la comunitat, des de les entitats fins a la botiga de la cantonada, lligant amb el concepte de tribu, perquè volem portar el debat de la responsabilitat a nivell de barri”.

 

Un programa transversal que apel·la a la implicació de les famílies

Durant tot aquest curs, dins del programa “Jo controlo” s’han fet xerrades informatives, sessions teatralitzades, tallers de prevenció del consum d’alcohol a les barres de bar, presència a les festes majors i la creació de la web d’assessorament www.bcn.cat/jocontrolo. A més, s’ha creat una imatge específica d’aquesta actuació, amb una icona, el “Jo Controlo”, un JO amb grans ulls, que es cuida i es protegeix a partir del que l’ofereix l’entorn.

El programa “Jo controlo” es va iniciar amb les primeres xerrades interactives als instituts amb els adolescents i les famílies, amb la Guàrdia Urbana, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament on s’exposen casos pràctics, s’expliquen els recursos a l’abast dels adolescents i les famílies i educadors, i es promou la reflexió sobre el consum d’alcohol i drogues. En total hi han participat uns 10 centres educatius amb prop de 450 famílies participants.

Durant aquests mesos s’ha posat en marxa la web www.jocontrolo.cat, adreçada als adults de l’entorn, amb informació i orientació sobre el consum d’alcohol i drogues en adolescents, i s’ha incorporat la temàtica d’addiccions a l’escola de pares i mares del districte, amb una xerrada a les famílies a la seu del Districte (25 abril) i la xerrada del passat 19 de juny amb l’escriptora Empar Moliner, una mare de l’AMPA de l’Institut les Corts i el responsable de l’àrea de Drogues de l’Associació Benestar i Desenvolupament.

Dins dels mateixos espais de convivència dels joves, al Casal de Joves i al centre cívic s’ha organitzat el taller “Anem de festa”, una teatralització on els mateixos joves interpretaven diferents actituds davant situacions quotidianes en el seu oci, treballant com reduir els riscos en diferents situacions que tenen a veure amb les seves pautes i llocs habituals d’anar de festa i analitzant la pressió de grup i veient com es pren la decisió individual davant les drogues.. Sobre alcohol, drogues, sexe segur, etc, on els adolescents.

A les festes de barri del districte, s’ha fet un curs de dispensadors a les barres, amb xerrades sobre com gestionar les barres de bar a les festes majors, amb un metge i l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament, per incidir en com gestionar el moment en què els joves serveixen alcohol des de les barres de bar de festa major i com la persona de darrere de la barra pot evitar servir beguda alcohòlica a menors o a gent que ja està afectada i com gestionar aquests casos de conflicte. Aquest taller es repetirà per a la propera festa major del districte. També en les convocatòries de festa major hem treballat amb punts d’informació, amb activitats sobre salut, carpes informatives amb metges i consum responsable.

I també s’ha fet campanya de la Guàrdia Urbana, sobre control d’alcoholèmia i drogues.

 

Conscienciació des dels mateixos establiments per al curs vinent

Per al proper curs estem iniciant també una campanya específica “Jo no venc a menors” on els comerços puguin adherir-se a la tasca de prevenció de consum de l’alcohol, i s’ha contactat amb unes 100 botigues per crear xarxa des dels mateixos establiments i potenciar no vendre alcohol a menors, amb accions com indicar on hi ha la beguda alcohòlica o missatges sobre els efectes de l’alcohol i les drogues.

Aquest programa se suma als que ja desenvolupa l’Ajuntament a través de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, a les escoles i instituts, amb sessions i línies de treball concretes com el “Classes sense fum” i “Pase BCN” i “Sobre canyes i petes”, sobre addiccions a substàncies i sobretot al tabac, que se sumen a les que ja es realitzen de prevenció d’embarassos no desitjats, conductes saludables, alimentació, canvis corporals, etc.Compartiu aquest contingut