Barcelona estrena el primer autobús 100% elèctric de fabricació europea : Servei de Premsa

Barcelona estrena el primer autobús 100% elèctric de fabricació europea

21/08/2014Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquesta setmana s’ha incorporat al servei de bus de TMB el primer dels dos autobusos elèctrics d’última generació i2e, d’Irizar, que faran proves de llarga durada en el marc del projecte europeu ZeUS de promoció del transport elèctric urbà, finançat per la Unió Europea. Continua així l’avenç de Barcelona en la implantació efectiva de vehicles elèctrics, sense cap emissió contaminant local, en el transport públic de la ciutat, amb l’objectiu de millorar el medi ambient i l’eficiència de la flota.

L’i2e és un autobús estàndard, de 12 metres de longitud, fabricat per l’empresa Irizar al País Basc i amb capacitat per a 76 passatgers. Es tracta d’un dels primers autobusos 100% elèctrics de fabricació europea. Està propulsat per un motor de 230 kw alimentat per bateries de sodi-níquel que, junt amb els ultracondensadors, li donen una autonomia d’entre 200 i 250 quilòmetres, segons les condicions d’operació. Les bateries es carreguen durant la nit a la cotxera del Triangle, i a més poden emmagatzemar l’energia recuperada de les frenades durant la circulació.

El cotxe incorpora totes les prestacions habituals d’accessibilitat i confort de la flota de TMB, així com algunes innovacions, com ara la ubicació i delimitació dels dos espais per a cadires de rodes, els climatitzadors diferenciats per al passatge i el conductor, i les càmeres de supervisió de maniobra de retrocés i de les portes de sortida.

El vehicle ha estat assignat inicialment a la línia 20 (Estació Marítima – Pl. Congrés) i posteriorment passarà a integrar-se en altres línies, amb la intenció d’alternar recorreguts de característiques diverses —plans, amb pendent i combinats—, per validar-ne la funcionalitat i el confort, així com els consums d’energia.

 

Primer bus en servei comercial dins el projecte ZeEUS

Barcelona és la primera de les vuit ciutats europees a iniciar les proves en servei regular dins del projecte ZeEUS (Zero Emission Urban bus Systems, o sistemes d’autobusos urbans d’emissions zero) auspiciat per l’Associació Internacional de Transport Públic (UITP). Les proves es faran amb dos autobusos estàndard i2e, el que s’ha estrenat aquesta setmana i un altre d’igual que arribarà a l’octubre, i s’estendran fins a l’abril del 2017.

El projecte ZeEUS, de 42 mesos de durada i finançat per la Unió Europea, inclou proves similars en set ciutats més: Londres, Glasgow, Estocolm, Münster, Bonn (Alemanya), Pilsen (Txèquia) i Càller (Itàlia). En total s’hi destinaran 35 autobusos estàndard de diferents propulsions elèctriques i amb diversos sistemes de recàrrega, construïts per sis fabricants europeus.

A Barcelona, aquestes proves coincidiran amb les de l’autobús elèctric K9 del fabricant xinès BYD, que TMB ha incorporat durant dos anys a la flota en règim d’arrendament amb opció de compra, i que està en circulació amb passatge des del febrer passat.

TMB és actualment un operador de bus de referència en termes ambientals, ja que disposa d’una de les flotes més netes i avançades: 411 cotxes de gas natural comprimit, més de 130 d’híbrids i un sistema de filtres d’alt rendiment que ha rebaixat de manera dràstica les emissions de la resta de cotxes dièsel.

Paraules clau

autobús/ elèctric/ mobilitat/ sostenibilitat/