El Mas Guinardó reviu la seva història, com a lloc d’estada de l’exèrcit borbònic durant 1714, amb un vídeo mapping : Servei de Premsa

El Mas Guinardó reviu la seva història, com a lloc d’estada de l’exèrcit borbònic durant 1714, amb un vídeo mapping

07/09/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El districte d’Horta-Guinardó commemorarà enguany el Tricentenari amb un seguit d’activitats organitzades conjuntament pel districte i les entitats, amb l’objectiu d’oferir una mirada històrica del setge de Barcelona viscut a diferents indrets del districte d’Horta-Guinardó, que va ser escenari d’esdeveniments destacats de la Guerra de Successió.

El Mas Guinardó, serà un dels escenaris més importants d’aquesta commemoració, ja que aquest edifici, actual casal d’entitats del barri del Guinardó, va ser el lloc d’estada de l’exèrcit borbònic per dirigir el setge de la ciutat. Concretament, va ser la seu de la comandància de les tropes borbòniques, amb el duc de Berwick James Fitz –James Stuart al capdavant. Des d’aquí amb la visió panoràmica del conjunt de la ciutat van dirigir els atacs a Barcelona, esdevenint l’ enclavament clau pel desenllaç de l’assetjament de Barcelona i el desenllaç de la Guerra de Successió.

Els actes s’iniciaran dimarts, 9 de setembre, a les 20 hores, al Mas Guinardó, on se celebrarà l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya del Districte d’Horta-Guinardó. Per quart any consecutiu es farà remembrança del final del setge de Barcelona, amb diversos parlaments, interpretacions musicals i l’homenatge als morts haguts per causa del conflicte armat.

Al final d’aquest acte, s’estrenarà la projecció d’ un vídeo ‘mapping’, titulat “Mas Guinardó, 300 anys després: història d’un setge”, un muntatge visual que dura uns 15 minuts, i que es repetirà cada dia, entre les 21 hores i les 23 hores, des del 9 de setembre fins al dia 13. A l’últim dia, la projecció finalitzarà a les 23:30h. El dia 9 de setembre, el vídeo mapping serà interactiu i comptarà amb la participació en directe d’entitats del barri del Guinardó, com la Coral Polif`nica del Guinardó, els Trabucaires Roca Guinarda i la colla de diables els Malignes del Guinardó. També farà presència la tropa de la Coronela, les milícies urbanes que defensaven el Principat de Catalunya al 1714.

Horta compta amb diversos llocs molt relacionats amb la història del setge de Barcelona de 1714, com el Palau del Marquès d’Alfarràs i el seu parc del Laberint, que era una de les residències dels germans Desvalls, nobles destacats de la causa austriacista.

 

Mercat Barroc

Així mateix, el cap de setmana de dissabte 13 i diumenge 14 de setembre, de 10 a 20 hores i diumenge de 10 a 14 hores, se celebrarà el Mercat Barroc, una recreació que entronca amb el segle XVIII, en què els que s’hi atansin podran comprar productes ben variats, però que l’entorn ens traslladarà a l’època del 1714. En aquest Mercat Barroc, en què es reproduirà una ambientació fidel als mercats del XVIII, hi col·laboren les associacions de comerciants del districte, entre d’altres entitats del districte. Durant tot el cap de setmana, en aquest espai, hi haurà també activitats culturals per a tots els públics: concerts, tallers, activitats infantils, teatre musical. Dissabte, a partir de les 20 hores, s’oferirà una degustació gratuïta de vedella rostida.

 

Xerrades i teatre sobre la guerra de successió al Guinardó

Divendres, 12 de setembre, al Casal d’Entitats Mas Guinardó a les 19,30 hores, s’oferirà una xerrada sobre els capítols de la Guerra de Successió viscuts al Guinardó, on s’explicarà, entre d’altres aspectes, que la trinxera principal del setge de 1714 passava pel Guinardó. El Mas Guinardó va tenir un paper estratègic en els diversos setges que patí la ciutat comtal durant els segles XVII i XVIII.

També s’abordarà el dia a dia del setge de 1714 des del Mas Guinardó i la torre dels Pardals, així com les famílies aristocràtiques vinculades a Horta i al Guinardó visqueren la guerra i la postguerra.

Finalment, diumenge 14 de setembre, al Casal d’Entitats Mas Guinardó, a les 10.30 hores, es farà una plantada dels gegants. A partir de les 11 hores hi haurà un concert de música barroca i una xocolatada ambientada en l’època organitzada pel Museu de la Xocolata, i a les 13 hores, una ballada de gegants com a fi de festa.

 

Un treball conjunt

Aquesta oferta d’actes commemoratius del 1714 a Horta-Guinardó són fruit del treball conjunt d’entitats, ciutadans i districte que té com a objectiu acostar els fets de l’Onze de Setembre i el Mas Guinardó a la població, i que la població faci seus els esdeveniments. Especialment important ha estat la col·laboració de la Coordinadora d’Entitats del Guinardó, de l’Eix Maragall-Associació de Botiguers i Professionals, l’Associació Àrea Comercial Entorn Mercat Guinardó i la Federació de Comerç Cor d’Horta i Mercat d’Horta.

Les persones interessades podran consultar tota la informació de les activitats, horaris i ubicacions a la pàgina web bcn.cat/horta-guinardo/1714.





Paraules clau

Horta-Guinardó/ tricentenari/