L’Ajuntament, Mercabarna i Ecoenergies construeixen una xarxa per subministrar fred a les empreses que estalviarà 13.300 tones de CO2 a l’atmosfera : Servei de Premsa

L’Ajuntament, Mercabarna i Ecoenergies construeixen una xarxa per subministrar fred a les empreses que estalviarà 13.300 tones de CO2 a l’atmosfera

09/09/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, Mercabarna i l’empresa Ecoenergies Barcelona han signat, aquest matí, un conveni per portar a terme el projecte de creació d’una xarxa de fred centralitzada que permetrà proveir les instal·lacions frigorífiques de les empreses de Mercabarna, reduint les emissions de CO2 i estalviant energia i costos.

L’acord l’han rubricat la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, com a presidenta de Mercabarna; el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Puigdollers; i el gerent d’Ecoenergies Barcelona, Àngel Andreu.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació i presidenta de Mercabarna ha declarat: “Aquest projecte, pioner en tot el món farà que les empreses de Mercabarna siguin més competitives, això significa més llocs de treball i progrés econòmic per a les empreses. En aquest cas, a més, aconseguim un estalvi en la despesa energètica d’uns 500.000 euros anuals a les empreses interessades i una reducció de les emissions a l’atmosfera”. Recasens ha destacat que Mercabarna “som referent com a model de gran plataforma logística i com a gran mercat agroalimentari i ara també, voldran conèixer els nostres projectes mediambientals i energètics”.

Per la seva part, el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, ha remarcat que aquest projecte engloba els quatre grans conceptes del treball mediambiental d’aquest govern municipal: “la innovació, la resiliència, l’economia circular i l’autosuficiència energètica, perquè aprofita una energia que ara per ara es malbarata per estalviar costos i despesa energètica als operadors de Mercabarna, aconsegueix que la ciutat es nodreixi de fonts d’energia properes tot aprofitant el procés de regasificació a Enagàs al Port de Barcelona i genera activitat econòmica per a un operador de valorització energètica com és Ecoenergies i per a la ciutat”.

 

Un pas més cap a l’autosuficiència energètica

Aquest projecte, pioner als mercats majoristes d’arreu del món i únic a tot l’Estat espanyol, és una aposta de l’Ajuntament de Barcelona, Mercabarna i Ecoenergies, per potenciar l’ús d’energies alternatives i reduir l’emissió de gasos causants de l’efecte hivernacle.

La nova xarxa representa també un pas més cap a la millora de l’autosuficiència energètica, ja què s’aprofita l’energia residual d’un procés industrial al Port de Barcelona per generar energia que nodreixi la xarxa de congelació i refrigeració de Mercabarna: es tracta de portar directament a la plataforma alimentària el fred recuperat durant el procés de gasificació del gas natural, que es produeix a la planta d’Enagás situada al Port de Barcelona. El gas natural arriba en estat líquid -perquè així ocupa menys espai- al Port de Barcelona, on es gasifica a través d’un procés que genera fred. I és aquest el fred que s’aprofitarà perquè Mercabarna proveeixi les instal·lacions frigorífiques de les companyies del seu recinte.

A Mercabarna hi ha la major concentració d’Espanya de fred industrial (800.000 m3), i això suposarà uns beneficis substancials per al medi ambient i per a la ciutat, per la reducció de l’ús de gasos fluorats, que són els més utilitzats en els processos de refrigeració i que contribueixen a l’efecte hivernacle. Es calcula que l’ús d’aquesta energia per les companyies de Mercabarna reduiria en uns 13.300 tones anuals les emissions de CO2.

Aquest estalvi és especialment important ja que la normativa sobre els gasos fluorats –els més usats per refrigerar- esdevé cada cop més restrictiva. L’evolució de la reglamentació en aquest sector fa preveure un augment de preu i l’increment dels costos associats per l’obligatorietat d’implementar sistemes de detenció de fuites molt més rigorosos i passar revisions continuades. De fet, dins del sector es preveu que a mig termini el seu ús estarà totalment prohibit.

 

La utilització de la nova xarxa pot comportar un estalvi econòmic de fins al 30%

El projecte vol contribuir també a millorar la competitivitat empresarial, ja què suposa un important estalvi energètic i econòmic per a les companyies del polígon alimentari. Per exemple, per a una firma mitjana, l’estalvi econòmic pot arribar fins al 30% del seu cost. Per al conjunt de les companyies de Mercabarna, això suposaria un estalvi aproximat d’uns 500.000 € anuals. Aquest fet és possible perquè aquest fred, que ara es perd, es pot aprofitar i esdevé més econòmic i està menys sotmès a les oscil·lacions dels mercats.

Aquesta alternativa a l’ús dels gasos fluorats suposa altres avantatges per a les empreses,com la disminució dels riscos higienicosanitaris per l’eliminació del risc de contaminació per legionel·la i la minimització de les despeses de manteniment de les instal·lacions.

 

En marxa al primer semestre de 2017

La posada en marxa de les infraestructures que faran possible el subministrament d’aquest fred residual a les empreses de Mercabarna està prevista per al primer semestre de 2017.

Per assolir aquest objectiu, l’empresa Ecoenergies construirà una planta al Port de Barcelona i una xarxa de distribució per traslladar aquest fred fins a Mercabarna. Per la seva part, Mercabarna construirà, dins del seu recinte, la xarxa capil·lar de distribució d’aquest fred a les diferents empreses del polígon alimentari. El cost total d’aquestes infraestructures serà d’aproximadament uns 23 milions d’€, que assumirà bàsicament Ecoenergies i en una quarta part, Mercabarna.

Ecoenergies també serà l’encarregada del subministrament i la venda d’energia a les empreses per un període de temps determinat, per tal que pugui recuperar les inversions realitzades.

 

Mercabarna: la major concentració de fred d’Espanya

Mercabarna és un dels polígons alimentaris més importants del món. Disposa de més de 700 empreses, de les quals un 60% utilitza fred convencional o congelat. A més, en el seu recinte hi ha importants empreses logístiques de fred. Per això, constitueix la major concentració de fred d’Espanya, amb 800.000 m3 d’instal·lacions frigorífiques.

El projecte de la nova xarxa per subministrar fred amb Ecoenergies ha rebut el recolzament de les associacions empresarials de Mercabarna, que a través de l’associació empresarial del recinte, ASSOCOME, han acordat que en els propers mesos en faran difusió per sumar-hi més empreses.

 

Ecoenergies Barcelona: compromís amb el medi ambient

Ecoenergies Barcelona és la responsable de la gestió de la xarxa de climatització District Heating & cooling a l’àrea Sud de Barcelona. Aquesta xarxa de climatització compta en total amb 7 km de xarxa a la ciutat i és ja el segon projecte de xarxa de fred i calor, després de la xarxa existent al Fòrum22 @ iniciada el 2002 i que cobreix part de la demanda energètica del districte 22@ i la zona Fòrum, aprofitant l’energia residual de la planta de revaloració energètica del Besòs (TERSA).

Ecoenergies Barcelona forma part de l’aposta de Barcelona per l’autosuficiència energètica i el desenvolupament urbanístic intel·ligent de la ciutat, que inclou tres aspectes fonamentals: la reducció del consum sense disminuir les prestacions i l’augment de la generació d’energia distribuïda així com l’extensió de solucions smart cities per al desenvolupament urbanístic de la ciutat.

Ecoenergies Barcelona és l’empresa que ha dissenyat, construït i explota la xarxa de calor i fred de Barcelona Sud. El projecte comprèn l’operació de tres centrals d’energies integrades a l’entorn urbà, que mitjançant una xarxa de tubs, subministra energia tèrmica a clients residencials, industrials i del sector terciari en una àrea de 15.000.000 m2 de les ciutats de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat.





Paraules clau

Ecoenergies/ mercabarna/