La Font Màgica ofereix una programació especial per a la Diada de l’11 de setembre : Servei de Premsa

La Font Màgica ofereix una programació especial per a la Diada de l’11 de setembre

10/09/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, la Font Màgica de Barcelona oferirà una programació especial amb una coreografia inèdita amb música del tricentenari i una altra amb una selecció de sardanes per commemorar la capitalitat de la Sardana durant el 2014 de Barcelona. Les coreografies es passaran dos cops durant el dia 11 de setembre, a les 21 hores i a les 22:00 hores, i a partir de la propera setmana s’incorporaran a la programació habitual. L’11 de setembre la Font Màgica ofereix espectacles cada mitja hora des de les 21:00 fins a l’últim passi, a les 23:30 hores.

Els temes escollits per a les coreografies, juntament amb la Federació de Colles Sardanistes, són: Benvinguts, de Joan Lluis Moraleda; Maria de les Trenes, de Josep Saderra; Llevantina, de Vicenç Bou; Bona Festa, de Josep Vicenç i Juli; Aura Del Tura, de Conrad Saló; La Puntaire, de Joan Viladomat; Juny, de Juli Garrreta; Sota El Mas Ventós, de Jaume Bonaterra; A Montserrat, d’Antoni Pérez Moya; La flama de la sardana, de Tomàs Gil i Membrado; Sant Martí del Canigó, de Pau Casals; El Bac de les ginesteres, d’Eduard Toldrà; Baixant de la Font del Gat, Enric Morera; Cançó d’amor i de guerra, de Rafael Martínez Valls; Xaloc, de Jordi Molina; Somni, de Manel Saderra Puigferrer; Marinada, d’Antoni Pérez Moya; Primaveral, de Joaquim Serra; i Diada d’aplec, de Francesc Mas Ros.

 

Fonts ornamentals de la ciutat de color vermell i groc

També per celebrar la Diada, la Font Màgica lluirà els colors groc i vermell entre passi i passi de les coreografies. La resta de fonts ornamentals de la ciutat amb llum i colors també ho faran en groc i vermell en l’horari d’encesa, de 20 a 24 hores. A més de la Font Màgica, oferiran els colors de la senyera la font de passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes (Eixample), la font del parc de les Rieres d’Horta (horta-Guinardó), la font de Manuel de Falla (Nou Barris) i la font de Can Fabra (Sant Andreu).

 

2’5 milions de visitants cada any

Aquesta emblemàtica instal·lació d’aigua de la ciutat rep cada any al voltant de 2’5 milions de visitants a l’any i és una icona reconeguda de la ciutat arreu del món, i que a més serà l’escenari enguany dels actes de celebració de Cap d’Any a Barcelona.

A www.bcn.cat/fontmagica, una web estrenada al novembre, s’hi poden consultar informacions com els orígens i història de la font, la trajectòria i evolució des de la seva inauguració al 1929, dades actualitzades sobre el funcionament, horaris i informació d’actualitat. La web està disponible en català, castellà i anglès.

 

Una obra d’enginyeria única i popular

La Font Màgica va ser construïda amb motiu de l’Exposició Universal de 1929 per Carles Buigas al lloc on hi havia les Quatre Columnes de Josep Puig i Cadafalch enderrocades el 1928. És l’element principal del conjunt de cascades i estanys de l’eix Maria Cristina, que va des del Palau Nacional fins a la plaça d’Espanya a Montjuïc.

És una font molt popular que destaca pels seus jocs d’aigua, so i llum. En aquesta gran font brollen 2.600 litres d’aigua per segon en tres estanys concèntrics, amb un sistema de recirculació d’aigua i cada temporada es programen espectacles que combinen l’aigua, el so i la llum pels esdeveniments especials de la ciutat i com a programació ordinària durant tot l’any amb horaris ampliats durant l’estiu.

Compta amb 19 jocs d’aigua i 20 petites fonts anomenades perifèriques que tenen un sistema hidràulic que permet cinc jocs d’aigua diferents, a banda d’un sistema d’il·luminació a base dels tres colors bàsics, el vermell, el verd i el blau. El sistema de canonades d’impulsió trasllada 2.925 litres d’aigua que posen en moviment els quatre grups motobombes de 265 CV que subministren aigua als 19 jocs centrals, més un cinquè grup de 125 CV que proveeixen les 20 fonts perifèriques. En total, la font disposa de 132 motors elèctrics, amb una potència de 1.567 CV, que accionen les bombes, els prismes d’il·luminació, els jocs mòbils i els sistemes auxiliars.

Els tres llacs de la font fan un volum de 3.100.000 litres d’aigua, dels quals 2.500.000 corresponen al vas principal, 500.000 litres al llac central i 100.000 litres al llac superior.

L’aigua que acciona la Font Màgica prové de l’aprofitament de les aigües freàtiques de la ciutat.





Paraules clau

11 de setembre/ diada/ Diada Nacional de Catalunya/ font màgica/ Onze de Setembre/