Maite Fandos destaca que la fortalesa de Barcelona davant els desafiaments socials es basa en la solidaritat de la seva societat civil : Servei de Premsa

Maite Fandos destaca que la fortalesa de Barcelona davant els desafiaments socials es basa en la solidaritat de la seva societat civil

18/09/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha reconegut la tasca de totes les persones que de forma voluntària treballen per aconseguir el benestar de les persones més vulnerables.

Fandos ha fet aquestes declaracions en la presentació del Monogràfic “La Ciutadania compromesa socialment amb Barcelona”, un acte que ha tingut lloc a la seu de Serveis Socials Sant Joan de Déu.

La tinenta d’alcalde ha explicat que “Barcelona disposa d’una ciutadania amb una gran responsabilitat social i molt solidària, amb més de 100.000 persones dedicades al voluntariat social”. Aquestes persones constitueixen la Barcelona compromesa socialment que s’agrupen en entitats, associacions, grups o de forma individual, i es comprometen activament amb la ciutat per contribuir al bé comú i proporcionar benestar i una qualitat de vida millor a altres persones.

El Monogràfic “La Ciutat Compromesa socialment amb Barcelona” sorgeix de la positiva valoració de la primera Àgora Ciutadana de la Barcelona Social, espai que va impulsar l’Acord Ciutadà el mes de maig del 2012 en suport de la Marató per la Pobresa de TV3. Les persones que van participar i les entitats que formen part de l’Acord Ciutadà han impulsat l’elaboració d’aquest document en el qual s’han recollit les reflexions que es van compartir durant l’Àgora així com aportacions de diferents persones responsables de voluntariat d’entitats socials de la ciutat, i persones voluntàries o que formen part d’iniciatives o projectes de caire comunitari, a qui s’ha entrevistat.

“Barcelona es fa forta lluitant de manera conjunta contra els desafiaments socials”, ha destacat Fandos, que també ha agraït l’esforç de les entitats dels tercer sector que han incrementat en un 20% el nombre de persones ateses. Aquest fet, sumat a l’augment del 30% en la inversió social per part de l’Ajuntament doten a Barcelona d’un model de benestar social que coordina i complementa les accions de l’administració amb la de les entitats socials, els col·legis professionals i el conjunt de forces socials, i promou una ciutadania activa socialment.

Com ha explicat la tinenta d’alcalde, “el model de col·laboració i d’estratègia compartida de Barcelona està esdevenint un referent mundial a l’hora de construir benestar social. El benestar de Barcelona és fruit del compromís i la col·laboració entre la ciutadania, les entitats i l’Ajuntament”.

Un dels aspectes que senyala el Monogràfic que s’ha presentat avui és el canvi de perfil de les persones voluntàries i compromeses que actualment és més plural, una mostra que la solidaritat a Barcelona és transversal. Un altre dels aspectes claus del document és el creixement personal i social que suposa el voluntariat i la solidaritat. A l’informe, les persones voluntàries han explicat que treballant pels altres es desenvolupen millor com a persones, tant en la vessant individual com social. En aquest sentit, Maite Fandos també ha dit que “en ciències socials es diu que el millor avantatge que pot tenir una ciutat és la capacitat de col·laborar, per això la contribució de la ciutadania és una contribució al bin funcionament de la ciutat”.

 

Document relacionat





Paraules clau

solidaritat/