El Cementiri del Poblenou recupera la seva fesomia i s’obre a la ciutat : Servei de Premsa

El Cementiri del Poblenou recupera la seva fesomia i s’obre a la ciutat

24/10/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Cementiris de Barcelona porta a terme diverses actuacions al cementiri de Poblenou per tal d’apropar el recinte a la ciutat. Així, s’està treballant en la rehabilitació de les façanes perimetrals del recinte, la tanca patrimonial d’accés i en les cobertes i elements de coronament del Departament 2n del cementiri. Aquestes actuacions van iniciar-se el passat mes d’agost i està previst que finalitzin a principis de l’any que ve. Les obres suposaran una inversió de 200.000 euros. Els responsables d’aquest projecte són els arquitectes Antoni Vilanova i Eduard Simó.

El projecte de restauració s’ha plantejat tenint en compte dues línies complementàries d’actuació: la primera, resoldre les lesions que presenten les façanes així com rehabilitar els coronaments del mur i renovar el sistema de baixants, i la segona, actuar directament sobre els murs perimetrals, de manera que es permeti visualitzar les diferents ampliacions i departaments que s’han anat format al llarg dels anys. La reixa de ferro forjat que forma part del mur perimetral està sent restaurada per una empresa especialitzada per tal de respectar al màxim els seus detalls.

Per al districte de Sant Martí, aquestes actuacions al Cementiri del Poblenou suposen una millora en un equipament històric i emblemàtic del barri molt ben valorat pels veïns i alhora, reforcen aspectes com la seguretat integral del recinte.

Segons es desprèn de la memòria del projecte, les obres es plantegen tenint en compte “el qüestionar i replantejar la relació entre la ciutat dels vius i la dels morts fent més atractiva una tanca perimetral que s’obre la ciutat”. L’èxit de les rutes guiades i de les visites turístiques al cementiri demostra l’interès per una infraestructura que mai, des de la seva concepció, va estar pensada per formar part de la ciutat.

 

Recuperació del patrimoni material i immaterial

Cementiris de Barcelona duu a terme constants actuacions per tal de mantenir els seus recintes funeraris en les millors condicions. L’any 2013, l’entitat va invertir 3 milions d’euros per recuperar patrimoni històric i restaurar els seus recintes. Entre les rehabilitacions més rellevants que es van dur a terme destaca la capella del Cementiri del Poblenou, que va ser projectada l’any 1828 per l’arquitecte Antoni Ginesi i de la qual es va reformar l’interior i l’exterior. La remodelació de la capella, que té una façana neoclàssica i diversos elements decoratius d’art egipci, permet que els ciutadans puguin accedir-hi durant les rutes al Cementiri del Poblenou, i habilita un espai per acollir actes religiosos i culturals.

 

El Cementiri de Poblenou

El cementiri de Poblenou, que compta amb prop de 31.000 sepultures i 54.000 metres quadrats, va inaugurar-se el 1775 per iniciativa del Bisbe Climent. En aquell moment, Barcelona era una ciutat emmurallada i els enterraments es realitzaven en els cementiris parroquials, la qual cosa ocasionava molts problemes sanitaris que el bisbe en qüestió va voler solucionar amb la construcció del nou cementiri. A causa de la seva situació, molt allunyat de la ciutat, els ciutadans de Barcelona no van acceptar el recinte i van continuar enterrant al costat de les esglésies.

L’any 1813 el cementiri de Poblenou, que va servir de fortí durant la guerra, va ser destruït per les tropes napoleòniques per ser un impediment per a la defensa de la ciutat.

La Barcelona que sorgeix de La Guerra del Francès (també coneguda com a Guerra de la Independència Espanyola, 1808-1814) és una ciutat en transformació a on les manufactures tradicionals donen mostra d’una incipient industrialització i el comerç colonial és ja molt important.

Amb el cementiri totalment destruït i amb la ciutat amb ple creixement demogràfic i sense sòl dintre de les muralles, és, de nou, el bisbe de la ciutat, Pau Sitjar, qui promou la construcció d’un nou cementiri i ho fa en els mateixos terrenys on s’havia construït l’enderrocat cementiri de Poblenou.

El 15 d’abril del 1819, el Bisbe va beneir el nou recinte segons el projecte d’Antoni Ginesi, que va idear el cementiri d’estil neoclàssic que, després de diverses ampliacions, ha arribat als nostres dies.

 

Cementiris de Barcelona

Cementiris de Barcelona, S.A. és una empresa del grup B:SM, que gestiona els nou cementiris de la ciutat de Barcelona, Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Les Corts, Collserola, Horta, Sants, Sarrià i Sant Gervasi així com els dos centres de cremació situats a Montjuïc i Collserola.

 





Paraules clau

Cementiri/ poblenou/