La tuberculosi presenta les taxes més baixes de la història a Barcelona : Servei de Premsa

La tuberculosi presenta les taxes més baixes de la història a Barcelona

28/10/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Durant el 2013 es van detectar a Barcelona 329 casos de tuberculosi entre els residents a la ciutat, representant una incidència de 20,5 casos per 100.000 habitants, gairebé un 4% inferior a l’any anterior. El nombre de casos no ha deixat de caure els darrers anys a la ciutat.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en fa un seguiment acurat, estudia els casos i contactes de les persones afectades i desplega estratègies de cooperació sanitària així com una xarxa d’agents comunitaris de salut per ser molt més a prop dels pacients o persones que poden contraure tuberculosi.

Fa prop de 30 anys que Barcelona disposa d’un programa integral per a l’abordatge de la malaltia tuberculosa. Aquesta estratègia dóna un gran protagonisme al paper de la infermeria per al seguiment de casos i intervenció amb les persones afectades, així com als agents de salut, que coneixen i treballen amb les comunitats, facilitant el compliment directament observat dels tractaments, entre moltes altres coses.

Aquest 2013 la malaltia ha davallat en homes, però no en dones. El declivi mitjà anual des de l’any 2000 en homes ha estat un 3,8 %, i en dones de l’1%. La malaltia és més freqüent en els homes, que en aquest període van suposar 188 casos, i les dones 141 casos.

De les 141 dones amb Tuberculosi (TB),  77 havien nascut fora de l’Estat Espanyol (54,6%), sobretot a Perú i Bolívia. Respecte als 188 homes, 114 eren immigrants (60,6%), destacant Pakistan, amb 48 pacients, i Marroc.

La forma clínica més freqüent ha estat la TB pulmonar, tant en homes (56%) com en dones (59%). Dels 329 pacients, 66 van presentar la forma més contagiosa de la malaltia, essent la taxa de TB bacil·lífera de 4 casos per 100.000 habitants.

 

tuber

 

 

Reunió mundial

La delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta, explica que justament “aquests dies es celebra a Barcelona la reunió mundial de la Unió contra la Tuberculosi i la Malaltia Pulmonar. Aquesta trobada ha de servir per a revisar totes les estratègies internacionals contra la malaltia, però també per a difondre el ‘model Barcelona’ d’abordatge de la tuberculosi, que és àgil i cooperatiu, i que ha fet que les taxes de la malaltia tinguin una molt bona evolució al llarg del temps”.

Iniesta destaca igualment: “La reunió mundial de la Unió posa de manifest la capacitat de la ciutat d’atraure talent científic i oferir les millors infrastructures per a trobades i congressos del més alt nivell internacional, tot just ara que sabem que Barcelona lidera el rànquing global de delegats en congressos (llista ICCA)”.

Entre el 28 d’octubre i el primer de novembre de 2014,  es celebra a Barcelona aquest congrés número 45 de la Unió Internacional Contra la Tuberculosi i la Malaltia Pulmonar –The Union-. Centenars d’experts de tot el món analitzaran la situació de la malaltia en els diferents continents, actualitzaran coneixements i evidència científica, i es farà un reconeixement als donants internacionals que donen suport a la lluita contra la tuberculosi. Hi prenen part desenes d’experts catalans, i dins de la reunió es celebra també el Taller Internacional de Tuberculosi de la UITB de Barcelona, en la seva edició 18.

 

Tuberculosi a les grans ciutats

La majoria de casos de tuberculosi als països d’Europa es concentren en les grans ciutats, segons dades recollides en dos investigacions de la xarxa de seguiment i estudi de la malaltia d’aquest  2014 . S’ha detectat una relació inversa entre la taxa de tuberculosi en les ciutats més poblades i les taxes registrades en els estats europeus. Es calcula que, de promig, la taxa a les grans ciutats (més de 500.000 habitants) és el doble de la taxa d’incidència nacional als diferents països del continent.

Grans ciutats d’Europa com ara París es troben en situació similar a la de Barcelona (22 casos), d’altres com Milan (33,2 casos) o Londres (44 casos per 100.000 habitants) superen amb escreix aquestes taxes. A Bucarest es registren prop de 81 casos per 100.000 habitants i a Sòfia 31,9.

En l’actualitat, l’OMS està cridant l’atenció sobre les diferents formes de tuberculosi resistent a fàrmacs, derivat d’un compliment insuficient dels tractaments de la malaltia o una estratègia terapèutica poc adequada. Aquest 2013 es van registrar 480.000 casos d’aquest tipus, d’entre els més de 9 milions de persones que van contreure la malaltia al món. La tuberculosi provoca més d’1,5 milions de morts a tot el planeta, això sense comptar les moltes que no es poden registrar. Es considera l’Europa de l’Est (òrbita de l’antiga Unió Soviètica), i Àsia, com dues de les àrees amb major incidència de casos.





Paraules clau

atenció a les persones/ salut/ tuberculosi/