Barcelona i Montcada i Reixac signen el conveni urbanístic que permetrà la construcció del nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia el proper mandat : Servei de Premsa

Barcelona i Montcada i Reixac signen el conveni urbanístic que permetrà la construcció del nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia el proper mandat

05/11/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Els Ajuntaments de Barcelona i Montcada i Reixac han formalitzat avui el conveni que permet impulsar el nou centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB). El regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, l’alcaldessa accidental de Montcada i Reixac, M. Carmen Porro, el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà i president del Consorci del Besòs, Antoni Vives, i el vicepresident executiu del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, Josep Perpinyà i Palau, han signat l’acord que permetrà impulsar la tramitació urbanística i la redacció i execució del projecte, de la mà del Consorci del Besòs i el Consorci del Parc de Collserola.

L’acord permet donar compliment a un compromís del Programa d’Actuació Municipal (PAM) i tirar endavant el nou CAACB, una de les prioritats pel que fa a la millora de les polítiques de benestar animal a la ciutat. L’objectiu és iniciar la tramitació urbanística i els treballs previs entre el 2014 i el 2015 i afrontar la construcció del nou equipament al llarg del proper mandat, complint d’aquesta manera el calendari anunciat.

Així mateix, l’acord que beneficia molt Montcada i Reixac perquè comportarà moltes actuacions de millora al municipi, desencalla i dóna un impuls al projecte i als treballs que permetran millorar la connectivitat entre els barris de Can Sant Joan, a Montcada i Reixac, i el barri de Vallbona a Barcelona, que transcorre en paral·lel al Rec Comtal.

 

Comença la tramitació urbanística pel nou CAACB

El conveni promou una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per establir la ubicació del nou CAACB en una finca que és titularitat de l’Ajuntament de Barcelona, però que es troba en el terme municipal de Montcada i Reixac, al costat del Tanatori de Collserola. Es tracta de la finca coneguda amb el nom de “Torre Doña Juana”, amb una superfície de més de 90.000 m2, i reuneix els requeriments tècnics, logístics i de viabilitat necessaris. La modificació del Pla General Metropolità serà promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i haurà de ser aprovada inicialment i provisionalment per l’Ajuntament de Montcada i Reixac i, finalment, per la Generalitat.

 

 

 

El nou CAACB, un punt de referència per les polítiques de benestar animal

L’acord és un exemple de col·laboració institucional a escala metropolitana per desenvolupar un equipament i treballar conjuntament per preservar l’espai natural protegit i, alhora, millorar les condicions de vida dels veïns i veïnes dels barris fronteres. El conveni, doncs, té les següents finalitats:
– Recuperar espais de més qualitat i funció ecològica
– Localitzar el nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), que també prestarà servei a Montcada i Reixac
– Sanejar i posar en condicions tot l’àmbit d’actuació afectat pel planejament
– Posar en marxa mecanismes de cooperació entre els dos municipis i els barris fronteres

El nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona complirà un triple objectiu:
– Acollir temporalment els animals de companyia extraviats, abandonats o bé comissats fins que es pugui gestionar la seva adopció
– Ser un puntal en el desenvolupament de noves línies de recerca adreçades a millorar el benestar animal i la interrelació dels animals de companyia amb l’entorn social, posant èmfasi en el seu paper integrador i terapèutic, un treball que s’ha de fer entre l’administració, el món universitari i la iniciativa privada
– Vincular en centre a l’educació i el foment de la tinença responsable d’animals mitjançant el treball amb les escoles i els sectors especialment sensibles, com ara la gent gran i els grups socials més vulnerables

El nou CAACB també donarà servei a la població de Montcada i Reixac: serveis veterinaris i identificació amb xip, esterilitzacions, vacunacions, recollida i acolliment temporal, socialització, promoció i gestió de les adopcions, localització del propietari, ampliació del programa de colònies controlades de gats…

Per fer possible tot això, l’Ajuntament de Barcelona farà una aportació d’1.350.000 euros entre els anys 2014 i 2015 al consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i al Consorci del Besòs. Aquestes aportacions estaran distribuïdes de la següent manera:
– Consorci Parc Natural de Collserola: 300.000 (2014) i 400.000 (2015). S’encarregarà de tots els treballs necessaris per endreçar i posar a punt la finca afectada per la modificació del Pla General Metropolità, on s’ubicarà el CAACB.
– Consorci del Besòs: 650.000 (2015). S’encarregarà de l’elaboració dels treballs per millorar la connectivitat dels barris fronteres.

 

Millora de la connectivitat en els barris fronterers amb la recuperació del Rec Comtal

El conveni per a l’impuls del nou CAACB va més enllà d’aquest equipament, i s’ha convertit en una oportunitat per posar d’acord les dues ciutats en qüestions que són d’interès compartit. El conveni preveu un seguit d’actuacions que contribueixin a millorar la prestació de serveis que reben els barris fronterers. En aquest marc, el Consorci del Besòs ja ha redactat el projecte de connectivitat i d’arranjament de l’espai públic de tot l’itinerari que uneix actualment els barris de Can Sant Joan, a Montcada i Reixac, i el barri de Vallbona a Barcelona, que transcorre en paral·lel al Rec Comtal.

Actualment aquest recorregut, força utilitzat pels veïns d’ambdós barris, s’inicia des de la plaça Primer de Maig de Barcelona i discorre per un camí no consolidat, encaixat entre el canal del Rec Comtal i la tanca de protecció de les vies de tren, propietat d’ADIF. En alguns punts el canal d’aigua envaeix el camí i hi ha restes de material de construcció i d’altres tipus.

El projecte que ha redactat el Consorci del Besòs té els següents objectius:
1) Garantir un pas confortable pels vianants pel camí del Rec Comtal.
2) Dotar de valor paisatgístic el camí paral·lel al canal del Rec Comtal.
3) Connectar un itinerari cívic entre els dos barris.

La proposta que es planteja és:

a) Arranjar el final de la Plaça del Primer de Maig al barri de Vallbona per tal de garantir un pas a nivell i continu als vianants que atrevissin el carrer.

b) Organitzar l’espai entre el carrer de la Plaça Primer de Maig fins al camí del Rec Comtal dotant-lo d’elements urbans (bancs i papereres). També es preveu col·locar una lluminàries que faciliti la il·luminació general de tot aquest espai.

c) Ajustar l’espai destinat al vianants en el camí paral·lel al Rec Comtal. S’acotarà el canal d’aigua amb la formació d’un cavalló vegetat per tal de contenir millor la làmina d’aigua del canal en condicions normals i no invair el camí. Es proposa un nou tipus de paviment que ajudi a estabilitzar el terra. En el muret de la tanca del gestor ferroviari es preveu col·locar unes lluminàries puntuals, just a nivell de terra, per marcar el camí, així com la plantació de vegetació enfiladissa que permeti una ruptura visual amb les vies del tren.

d) En l’espai associat a la surgència es preveu una operació semblant a l’inici del camí. Construcció d’un nou llavi que generi un espai entre el camí i l’aigua destinat a la plantació de plantes helofítiques, alhora dificultaran i impediran l’accés de persones a la petita bassa. Es col·locaran bancs i papereres. La il·luminació seguirà els mateixos criteris que la resta del projecte. També es preveu que aquest espai es pugui connectar amb el barri de la Muntanyeta per un corriol.

e) El projecte proposa la deconstrucció de la rotonda actual en el terme municipal de Montcada i Reixac,. Aquesta decisió allibera molt espai i permet genera un nou espai públic que permeti compatibilitzar el pas del cotxes amb restriccions de velocitat (30) i el pas de vianants per el nou carrer del Reixegó.

f) En el tram de carrer del Reixegó entre carrer de la Bateria i el carrer Carril es proposa un canvi de secció que permeti un pas còmode pel vianants. Es proposa enderrocar les voreres actuals i generar una secció mixta mitjançant una vorera ampla al costat de les cases i una plataforma única unint la calçada i el sobreample del costat del turó. Al tram final del Reixegó, a la zona de l’antiga rotonda, el carrer es converteix en una plataforma única que facilitarà la transició cap al camí del Rec.

El pressupost estimat és de 650.000 euros i un termini d’execució de 4-6 mesos.





Paraules clau

animals de companyia/ equipaments/ Montcada i Reixac/