Trias: “El Llibre Blanc ens ajuda a construir un projecte de futur perquè Catalunya, amb Barcelona al capdavant, esdevingui un país més just i més lliure i on la gent visqui millor” : Servei de Premsa

Trias: “El Llibre Blanc ens ajuda a construir un projecte de futur perquè Catalunya, amb Barcelona al capdavant, esdevingui un país més just i més lliure i on la gent visqui millor”

05/11/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que el Llibre Blanc ‘Barcelona, capital d’un nou estat’ “vol ajudar a construir un projecte de futur perquè Catalunya, amb Barcelona al capdavant, esdevingui un país més just i més lliure. No només des del punt de vista nacional, sinó també, des del punt de vista social”. Trias ha presidit aquesta tarda al Saló de Cent l’acte de presentació del Llibre Blanc. El Llibre Blanc recull les reflexions de tècnics, experts i referents cívics i professionals sobre “què pot representar per a Barcelona el fet d’esdevenir capital d’un nou estat”. L’acte ha estat presentat pel periodista Jofre Llombart i ha comptat amb la participació d’alguns dels autors que han participat en el Llibre Blanc, com Juan Antonio Giner, fundador i president d’Innovation International Media Consulting Group de Londres; Marta Espasa, professora titular d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona; Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa i cap de la Unitat del VIH de l’Hospital Trias i Pujol; Isabel Sucunza, periodista i escriptora; Gabriel Ferraté, exrector de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat Oberta de Catalunya; Victòria Molins, teresiana; i els il·lustradors Toni Batllori i Jordi Calvis.

 

L’alcalde ha iniciat la seva intervenció agraint a tots els que han participat en el Llibre Blanc “Barcelona, capital d’un nou estat” i els ha agraït l’acceptació de l’encàrrec. “No ens passa sovint que puguem aturar-nos un moment i imaginar la Barcelona del futur, però això és precisament el que hem aconseguit avui”. Trias ha assenyalat que en el procés polític que estem vivint, “Barcelona hi té una gran responsabilitat, un lideratge que vol compartir amb tots els pobles i ciutats del país” i ha afegit que “Barcelona, com a capital de Catalunya, estarà sempre al costat del govern de la Generalitat i del Parlament en aquest moment històric”. A parer de l’alcalde amb la publicació d’aquest llibre, “Barcelona assumeix el paper de capitalitat que li pertoca” i que aquest complementa el llibre blanc elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional, full de ruta del govern català en aquest procés.

Xavier Trias s’ha mostrat convençut que “el dret a decidir va lligat al dret a conèixer” i per aquest motiu calia disposar de la màxima informació sobre els possibles escenaris de futur que es presenten a la capital del país. En aquest sentit ha afegit que els participants en aquest llibre “ens heu aportat informació i reflexions sobre molts àmbits. El resultat és un obert al debat, obert a contrastar visions i opinions, obert a incorporar tots aquells elements de reflexió o d’aprofundiment que calgui”. Trias ha destacat que en els diferents escrits es parla, no només de fortaleses i d’oportunitats, també de reptes, amenaces i febleses.

L’alcalde ha reivindicat que “Catalunya pugui tenir les mateixes eines que tenen les nacions de ple dret”, per poder desenvolupar polítiques econòmiques i socials de progrés. I ha apostat per “aprofitar el reconeixement internacional de Barcelona per explicar al món què significa i on volem arribar amb aquest procés polític que hem iniciat”. En aquest punt ha afirmat: “Diumenge serà el moment per tornar-nos a sentir protagonistes del nostre futur i exercir el nostre dret a decidir, per seguir fent realitat els nostres somnis, en un procés participatiu que compta amb el suport de desenes de milers de voluntaris”.

Finalment, Trias ha afegit que el llibre serà llegit i pres en consideració durant molt temps perquè “les reflexions que inclou no tenen data de caducitat”. L’alcalde ha fet referència a una de les il·lustracions del llibre, obra de Javier Royo (javirroyo) “el dia després de declarar la independència a Barcelona no va passar res”, “m’agradaria quedar-me amb aquesta imatge de normalitat, la normalitat que necessitem per seguir treballant amb el convenciment que, com deia Martí i Pol, “tot està per fer i tot és possible””.

 

Documents relacionats

Dossier de premsa en format PDF

Descarregar el Llibre blanc “Barcelona, capital d’un nou estat” en format PDF





Paraules clau

Alcalde Trias/ capital/ catalunya/