Barcelona serà aquest novembre la capital mundial de les ciutats intel·ligents amb l’Smart City Expo i el City Innovation Summit : Servei de Premsa

Barcelona serà aquest novembre la capital mundial de les ciutats intel·ligents amb l’Smart City Expo i el City Innovation Summit

10/11/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, i el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, han presidit aquest dilluns la roda de premsa de presentació de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) i el City Innovation Summit. Aquests dos esdeveniments se celebraran aquest mes de novembre a Barcelona i convertiran la ciutat en la capital mundial de les smart cities. La capital catalana esdevindrà en el punt de trobada de les principals ciutats del món per compartir iniciatives vinculades a l’aplicació de les noves tecnologies en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. A la roda de premsa també hi ha participat el director del SCWEC, Ugo Valentí.

La quarta edició del SCWEC, la principal trobada internacional de ciutats intel·ligents, reunirà del 18 al 20 de novembre més de 400 urbs de tot el món a Barcelona per abordar els principals reptes de futur de les ciutats, tot combinant disciplines com la mobilitat, la tecnologia, l’eficiència energètica, el medi ambient, la gestió demogràfica, l’urbanisme i l’economia del coneixement. D’altra banda, Barcelona organitzarà com a Capital Europea de la Innovació la primera edició del City Innovation Summit, que reunirà el 17 i 18 de novembre representants de les principals ciutats del món per debatre iniciatives i experiències en l’àmbit de la innovació.

Recasens ha destacat que la capacitat d’atracció de congressos i grans esdeveniments de Barcelona queda un cop més demostrada amb l’organització del SCWEC, que suposa una “nova oportunitat per llançar al món una imatge de ciutat capaç de generar ocupació i activitat econòmica i impulsar el progrés econòmic i social”. A més, ha subratllat que acollir aquest congrés permetrà “crear sinèrgies i connectar les grans empreses que hi aterren amb les petites i mitjanes empreses locals, fet que afavorirà el seu creixement i consolidació, i farà que aquestes pimes tinguin més capacitat d’innovació permanent que les faci fer atractives per les grans corporacions internacionals”.

També ha posat en valor que el track Economy del City Innovation Summit serà el marc ideal per exposar i compartir amb les principals capitals mundials el model econòmic i financer de Barcelona, i com unes “finances sanejades són essencials per generar oportunitats i crear un entorn de confiança i de creixement econòmic”.

Per la seva banda, Antoni Vives ha destacat que “Barcelona s’ha consolidat com a ciutat de referència de les smart cities i avui ja ningú dubta de la importància de la nova economia vinculada a les ciutats, amb una opció de negoci clara al darrere, ni de l’oportunitat que suposa per crear llocs de treball o captar la instal·lació de seus d’empreses”.

Vives ha destacat que “l’aposta per les ciutats intel·ligents està enfocada a millorar la qualitat de vida de la gent, amb projectes com Vincles, que proposa trencar amb l’aïllament social de la gent gran creant una xarxa de suport a través de la utilització d’una tauleta tàctil o amb iniciatives com de gestió intel·ligent de les cruïlles de la ciutat”.

 

Programa d’activitats al SCWEC

En el marc del SCWEC, l’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, organitza un programa d’activitats que oferirà a més de 200 pimes i startups l’oportunitat de posar-se en contacte amb grans empreses del sector, amb inversors privats i amb talent professional i qualificat.

Així, se celebraran diversos mercats per resoldre les diverses inquietuds de creixement de les empreses de la ciutat. Entre ells, hi haurà el mercat de cooperació empresarial Synergys, posarà en contacte 11 grans empreses amb prop de 150 pimes que plantejaran solucions basades en tecnologies pioneres als reptes que plantegen les ciutats del futur. El Job Opportunities Smart Mobility serà un espai de reclutament on 6 empreses amb demanda laboral oferiran 27 llocs de treball als quals podran optar candidats que busquin feina. I també se celebrarà un fòrum d’inversió, que facilitarà el contacte entre inversors locals -ESADE BAN, Keiretsu Forum, etc.- amb empreses que necessiten una injecció de capital de més de 100.000€.

En paral·lel, 40 startups i pimes innovadores disposaran d’un espai expositiu als estands de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, com són l’Smart Catalonia i l’Innovation Zone. D’aquestes, la meitat estaran ubicades a zona que ofereix l’Ajuntament. Són 20 empreses que desenvolupen solucions tecnològiques que van des de la geolocalització i mobilitat elèctrica, a la gestió dels trànsit i les seguretat viària, i també solucions de domòtica o eficiència energètica. Actualment donen feina a 300 treballadors i van tancar l’exercici de 2013 amb una facturació conjunta de 32,5 milions d’euros.

A més, en el marc de l’SCEWC es lliurarà el premi EcoEmprenedorXXI, que atorga l’Ajuntament conjuntament amb la Caixa i Kic InnoEnergy als tres projectes amb major potencial de creixement vinculats al sector de les tecnologies netes.

 

Documents relacionats

400 ciutats dels cinc continents dissenyen a Smart City Expo World Congress el futur més urbà

Barcelona acull la primera trobada internacional de ciutats innovadores





Paraules clau

City Innovation Summit/ innovació/ smart city/ Smart City Expo World Congress/